5. 6. 2017

Novinka pod lupou: Kat & Alfie: Redwater

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Kat and Alfie: Redwater
Žánr Drama
Stanice RTÉ / BBC
Premiéra 14. 5. 2017
Vysílání RTÉ v neděli ve 21:30, BBC ve čtvrtek ve 20:00

Délka pilotu: 58 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Manželům Kat a Alfie Moonovým, známým ze soap-opery EastEnders, za poslední měsíce změnila život spousta událostí. Vyhráli v loterii, Alfie se dozvěděl, že má tumor na mozku, a Katie zjistila, že kdysi v bezvědomí kromě dcery Zoe, která dnes žije společně se svým otcem ve Španělsku a svou matku nechce ani vidět, porodila i syna, který byl ihned dán k adopci rodině z Irska. Pár po tomto zjištění odjíždí do ospalé irské vesničky Redwater a jejich hledání a odhalování místních tajemství začíná…

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

<p EastEnders jsem (snad) logicky nikdy neviděla. Ve svých představách jsem tenhle seriál viděla jako takovou anglickou a snad i trochu lepší verzi tuzemské Ulice. Ulici jsem přibližně dva roky sledovala (bylo mi tenkrát sedm!), takže chápu a stačilo. Z popisků jsem pochopila, že Redwater má být o něco „temnější“, jenže co si má člověk představit pod temnější Ulicí, že.

A kupodivu to opravdu zas tak špatné nebylo, vzhledem k mým nulovým očekáváním. Ne, má očekávání byla spíše pod nulou. Zkrátka na to, že jsem od toho čekala hodinu plnou velmi bolestného utrpení, se na Redwater dívalo dobře.

Netuším, na kolik pravdivé jsou slogany, že Kat a Alfieho miluje celá Británie, ale já bych tomu i docela věřila. Hlavní tváře cyklu jsou dobře napsané, sympatické a jako dvojice se perfektně doplňují, za to palec nahoru. Docela bych souhlasila i s tou „temnější“ atmosférou, klidně i bez porovnání s EastEnders. Když vezmeme prťavou jedničku a příběh točící se kolem dítěte (i když tentokrát snad již dospělého), když člověk hodně zamhouří obě oči, dalo by se o Redwateru mluvit jako o takovém o hodně lidštějším Broadchurchi (lidštější znamená říznutý Ulicí).

A ono jak ani ten Broadchurch moc nespěchá (jenže také umí to své nespěchání mnohem lépe využít), v Kat & Alfie je tohle znát ještě víc. Takže jak je třeba ten Broachurch schopný roztáhnout jeden případ na celou řadu a ještě se u toho „tvářit“ cool, temně a znepokojivě, v Redwateru se toho prostě jenom tolik neděje a je to občas tak trochu nuda.

Jenže ani přesto nedokážu seriál úplně zatratit. Třeba je to atmosférou, třeba je to postavami, třeba je to tou milou obyčejností, třeba je to Kat a Alfiem. Každopádně musím jít s hodnocením víc, než bych sama čekala. Ač se nejspíš dál dívat neplánuji.
  • postavy, hlavně Kat a Alfie
  • atmosféra
  • seriál předčil má očekávání
  • „obyčejnost“ je občas fajn
  • hodně pomalé tempo
  • je to spin-off něčeho, o čem si myslím, že je to britská Ulice
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Soap opery vládnou světem. Je to vděčný žánr, jeho diváci nemusí sedět každý týden přilepeni u obrazovek, aby jim neunikla zásadní informace. Stačí, když kouknou při žehlení či jiných domácích pracech jednou za čas a během té hodiny nebo dvou jsou zase v obraze, co se aktuálně děje. Kat and Alfie je spin-off populární britské soapky Eastenders, takže se dá očekávat jistá podobnost, což by znalcům původního pořadu již mohlo mnohé napovědět.

Když už má ale vzniknout další populární zástupce žánru, je třeba splňovat alespoň základní kritéria, která bohužel tato novinka pro mě nesplňuje. Základním kamenem úrazu jsou postavy. Ani hlavní, ani vedlejší postavy nedokážou svým projevem ani osobností diváka zaujmout. I když hlavní duo přešlo z původního seriálu, tady působí jako ryby na suchu. Jsou nepřirození, ba dokonce nepříjemní a iritující. Ani místní obyvatelé tohoto venkovského městečka se ničím nedokážou ukotvit v paměti. A když už seriál nemá zapamatovánihodné postavy, co mu vlastně zbývá?

Maximálně příběh. Jenže zde seriál opět naráží. Snaží se tu kombinovat soapku s mysterióznem a psychologickým dramatem, což by na papíře mohlo vypadat slušně, nicméně když se to tvůrci reálně pokusili převést do seriálu, naprosto ztroskotali. Výsledek působí jako zmatený mišmaš s nulovou atmosférou, který vás nechá ledově chladnými, nebo dokonce začne hodně rychle nudit. Nepomůže tomu ani psycho zvrat na konci epizody, u něhož si nemůžu pomoct, ale prostě mi tam vůbec nezapadl a netuším, proč tam vůbec byl, protože tímto způsobem se seriál celou předchozí hodinu vůbec neprezentoval.

Abych však pouze nevytýkala, oceňuju pěkné venkovské prostředí. Nejde o typické „soap pozlátko“, je to venkov, navíc dost deštivý venkov. Nicméně přírody je zde hodně a opravdu dokáže zaujmout, minimálně o poznání více než zmíněné postavy či samotné příběhy. Otázkou však je, jestli to stačí. Protože se stejně dobře můžete dívat na obrázky lesů, jezer a útesů na Googlu, které vypadají stejně dobře, ne-li lépe.

Budu koukat dál? Pilot mi bohatě stačil, dál pokračovat nebudu.
  • krajina
  • nevýrazné až nepříjemné postavy
  • nezajímavý příběh
  • nefungující mix žánrů
  • zdlouhavé, neubíhající tempo
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Koldik

Koldik

Uz len ten poster ma odradza, nehovoriac o slabom traileri...
před 6 roky
Další články k tématu