Diskuzní fórum

Rozšíření záběru Serialzone o "TIMELINE"

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
22. 7. 2011 / 11:16:22 (před 12 roky)
off

Řady seriálů jsou často natáčeny/odvysílány v pořadí, které nesouvisí s dějovou linií. K tomu se točí různé spin-off, prequely, sequely, remake a v neposlední řadě filmy (Star Trek, Babylon 5...)

Vzniká tak celek, který obsahuje nejen seriály, ale i filmy (nemluvě o navazujících literárních dílech, nebo předlohách).

Serialzone je (podle mě) určený zejména pro diváky (aspekt návštěvnosti) a ne výhradně pro lidi, kteří se zabývají seriály z faktografické stránky. Běžného diváka nedojme, že najde informace o tom, v jakém pořadí byly kdy a kde jednotlivé části celku natočeny/odvysílány, ale rád by našel informace o tom, V JAKÉM POŘADÍ SE MÁ DÍVAT A NA CO.

Proto předkládám ke zvážení, jestli by nebylo možné k některým seriálům vytvořit site TIMELINE, ve které by byly díly, řady, prequely, sequely, remake a filmy seřazeny podle toho, do jakého období času (probíhajícího v seriálu) patří. Týká se to většinově některých starších velmi rozsáhlých seriálů.

SERIALZONE by měla překročit vlastní stín a do tohoto časového diagramu zahrnout TV i standardní filmy (ať již navazující, nebo takové, na základě kterých seriál vznikl), aby tak vznikl celek, který dá divákovi návod, jak (v jakém pořadí) jednotlivé části sledovat.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
avatar uživatele
Furiant
Redaktor | Cool level: 85 | Gil Grissom
22. 7. 2011 / 18:06:55 (před 12 roky)
on

Jako řadovej redaktor k tomu návrhu napíšu taky pár slov... :)

Co se týče té časové linie - nevím, no, znamenalo by to sice další způsob řazení epizod, ale taky by to byl další údaj do databáze. Muselo by se k současným 21 tisícům epizod doplnit to řazení. Možná by to šlo zkopírovat z původního řazení a pak jen upravit ty seriály, kterých se to týká, možná ne a muselo by se to doplnit ručně (to nikdo dělat nebude, že :-D). Každopádně to tak trochu chápu, koukat na Firefly podle řazení IMDb (tedy vysílání FOXu), nebyl bych moc nadšenej (tady je ale doplněno oficiální pořadí z DVD). Rozhodně by to ale musela být další položka při přidávání epizody v redakčním systému, aby tak šly seřadit nově přidané seriály a jejich epizody. No, na posouzení nechám povolanější...

Co se týče filmů - prequelů a sequelů - něco podobného mě už taky napadlo. S návrhem souhlasím jen tak na půl... rozhodně by nebyl špatnej nápad přidat sem ty filmy na stránku se seznamem epizod, ale jen jako odkazy na kfilmu.net a jen ty filmy, které přímo souvisí se seriálem, tedy hrají v nich stejní herci a podíleli se na nich stejní tvůrci. Jako příklad vezmu Serenity k Firefly, Archu pravdy a Návrat k Hvězdné bráně nebo Mrtví jako já ke stejnojmennému seriálu. Nepřidával bych ale filmy od jiných tvůrců, takže žádný Abramsův Star Trek, žádná původní Hvězdná brána, i když na ni seriál dějově navazuje, ale jedná se o jiný tvůrčí tým. Takže ano, takhle proč ne, přeci jenom by to byly jen odkazy před/po seznamu epizod a nic víc a v redakčním sytému by to šlo udělat jednoduchým formulářem o třech položkách (prequel/sequel, název filmu, odkaz na kfilmu.net). Ale záleží, co ostatní... :)

Učitel matematiky, fyziky a informatiky na základní škole, velký seriálomaniak a občas i náruživý knihomol...
avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
22. 7. 2011 / 19:19:26 (před 12 roky)
off

Ono by to mělo jít ještě dál - v některých vzácných případech (např. u Babylonu 5) by mělo smysl pospojovat všechny řady a filmy + spin off + jednodílný dvojsequel dohromady. Takových "velkocelků" nebude moc - řádově (odhaduji) desítky, ale právě proto by to šlo řešit "ruční prací". Ke všem jednotlivým zúčastněným seriálúm by byla přiřazena jedna stejná stránka s timeline. Stejně tak v Tebou uváděném případě souvisí Stargate nejen s oběma filmy (+ s oním, který vše nastartoval), ale také s SG Atlantis.

Jako divákovi mi něco takového pro pohodlí moc chybí - je příjemné sledovat děj po časové ose. Pro nezasvěceného, nebo PC end-usera může být poměrně složité zjistit, že vlastně nějaký film, spin-off a pod. vůbec existuje, natož zjistit, kdy se na něj má dívat. ("Související seriály" tuto úlohu plní jen částečně a nepřesně - např. u Star Trek: Voyager je tam nadbytečně uvedena Battlestar Galactica (2004) ale chybí Star Trek: Animated Series.)

Samostatnou kapitolou jsou speciály...

Btw., jak se vlastně aktuálně zachází s webziodami?

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 22. 7. 2011 / 19:23:10
avatar uživatele
Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 117 | Neal Caffrey
6. 4. 2012 / 11:50:12 (před 12 roky)
on
Telff napsal(a):

k tomuto návrhu se přimlouvám. Nejlepší by to bylo jako je na AniDB , ale i ta sranda "Související" na ČSFD by stačila :)

Myslíš toto: http://awesomescreenshot.com/0402xkf15

Problém bude, že 99 % redaktorů anime nezná a těžko přidá do souvisejících něco, co v životě neviděli...

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.