avatar uživatele

_-0-_

off
JménoAno, jméno mám. Příjmení také.
Věk2024 let
BydlištěEarth
Twitter@****************
Instagram
FacebookZ ksichtoknihy pociťuji nauseu
Poznámka
Ještě bych mohl uvést svůj telefon, rodné číslo, adresu, datum narození, čísla účtů, OP a pasu. V dnešním orwellovském světě bych tak úspěšně dokonal suicidum.
Názory uživatele _-0-_
plakát
Spartakus: Bohové arény
25. ledna 2011
další názory k seriálu

BLOOD, SWEAT AND TEARS

Pokračování Blood and sand (resp. prequel) je tady. Místo původně plánované druhé sezony, (odložené a málem zrušené pro těžkou nemoc představitele Spartaka Andyho Whitfielda - bude se přece jen točit s jiným hercem) je tady paralelní řada, která časově předchází době, kdy se stal Spartacus gladiátorem.

Osobně se domnívám, že jde také o rozpočet (u B&S bylo vidět, že chyběly peníze) - Spartacus - pokud se má vyvinout až po povstání a boje otroků - bude vyžadovat značné nároky na exteriery a počty herců (bez ohledu na to, zdali skutečných, nebo vytvářených elektronicky). Z tohoto pohledu jsou Gods of the arena řádově méně nákladné.

Jedná se o (podobně jako B&S) velmi nezvyklé dílo. Kde v oblasti tabuisovaných temat skončil nepřekonatelný Rome od HBO, tam Goods of the arena začínají. Potoky krve, detailní záběry destruovaných a oddělovaných částí těla, všudypřítomná brutalita a sexualita na hranici lehké pornografie (threesome), frivolita, amorálnost (z pohledu naší křesťansko-židovské kultury) a pragmatismus protagonistů vytvářejí kolorit, který divák podvědomě očekává u záběrů, které mají evokovat reálie starověkého Říma. (Bez ohledu na to, jak by tuto "rekonstrukci hodnotil historik musím konstatovat, že velmi povedeně.) Pocit "že to tak skutečně mohlo být" je umocněn detaily, kterým se standardní kinematografie zdaleka vyhýbá. V S01E01 je jsou záběry na veřejné toalety, kamera zobrazuje konverzaci Batiaty s jeho kolegou. Jeden defekuje, druhý močí v neodděleném veřejném prostoru. Poté je ukázáno, jakým způsobem se provádí hygienická očista po defekaci. Nechutné, ale SKVĚLÉ - právě tak to mohlo být. (Léta jsem si kladl otázku "jak se to mohlo dělat".)

Obdobně, jako v B&S, se jedná o jednu dějovou linii, tedy o "rozsekaný film" a ne o samostatné poslepované příběhy.

Celková atmosféra je natolik přesvědčivá (pro mě - laika) a strhující, že přehluší dějovou stránku.

Moc bych si přál (naivně - nebude oběživo), aby se podařilo natočit celek, který plynule popíše období od počátků domu Batiatuse, přes jeho zánik, po vítězné povstání otroků a jeho potlačení, přes Spartakovu smrt až po poslední bitvy pod velením Gavia. Viděl bych to tak na deset sezon.

Tema je mimořádně vděčné a scénáristicky profesionálně zvládnuté. Pokud nejste prudérní bigotní katolíci, tak tento seriál musíte vidět!

90 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
90 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
70 %
plakát
Status: Nežádoucí
19. ledna 2011
další názory k seriálu

CYKLICKÁ REDUNDANCE

Návod na výrobu seriálu tohoto typu je prostý.

A) Vezměte několik příběhů, a to:

1) Postupné sbližování hrdiny a hrdinky
2) Odhalování spiknutí, které vás připravilo o práci
3) Sbližování hrdiny a jeho matky
4) Vyjasňování vztahů mezi dvěma bratry
5) Život detektiva v předdůchodovém věku

B) Vytvořte několik klišé s charakteristickými hláškami (\"Nebylo by jednodušší jej zastřelit?\" \"Zaplatíš za mě mochito?\") a nechte si napsat (nebo ukradněte) několik desítek krátkých storry - dle plánovaného počtu episod.

C) Rozsekejte příběhy 1-5 na desítky (stovky) kousků a jednotlivé episody na několik kusů.

Potom vezměte formát a rozsekejte jej na několik částí, čímž vytvoříte časovou strukturu jednotlivých sekvencí, do kterých budete postupně vkládat jako předěly kusy 1-5 (od každého několik) a okořeňte připravenými klišé. Díl dokončete vložením předpřipravených kusů nosného příběhu episody ad C.

Tomu všemu ovšem předcházela pečlivá příprava - museli jste najít lokace a předměty, zapadající do amerického snu (a pro kontrast do jeho odvácení tváře), pečlivě prostudovat všechny díly MacGyvera a modifikovat postupy, jak z krabičky zápalek a lahve whiskey udělat bombu o výbušné síle několika kilotun TNT.

A abych nezapomněl - nikoliv nepodstatnou část záběrů je většinou nutné zahajovat pohledem na jednu či více slečen v plavkách, které za chůze houpají vnadami (ale ne že by je ukázaly - Američané jsou prudérní).

Nakonec ještě perlička - protože i tak nedokážete naplnit formát, tak natočte několik sekvencí, které budou dělat předěly mezi předěly, abyste nějak vyplnili čas (záběry lodí, města z vrtulníku a pod.) Promíchat, ale netřepat a voilà - máte hotovou sesonu.

Protože ale potřebujete další sezony, tak u bodu A2 vyměňte hlavního záporáka a jeho strorry lehce pozměněnou opatrně recyklujte.

S tímto návodem (a pravděpodobně elektronicky generovanými scénáři - no ano, i na tuto \"tvůrčí činnost\" již dávno existuje SW) vytvořte 4 sesony.

Ach jo, taková sračka se jen tak navidí. Kdybych nemusel ležet ve špitálu bez přísunu knih, nebo alespoň jiných AV, tak bych vydržel tak max. tři díly - a to se skřípěním zubů.

70 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
45 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 20 lidí
40 %
plakát
Tower Prep
19. ledna 2011
další názory k seriálu

SVĚŽÍ DÍLKO

Ne, že by se jednalo o zázrak, ne, že by si divák napětím prokousl jazyk, ale pokud jste viděli filmy s Harrym Potterem, Lost a Heroes a bavili jste se při tom, tak je to seriál pro Vás.

Je to pall-mall atmosféry, temat a nápadů (zdroj viz předchozí věta), který tvoří dohromady celek, ve kterém převažuje hlavní dějová linie nad obsahem jednotlivých epizod, takže se dá na jednu sezonu dívat téměř jako na film rozsekaný na kusy a než jako na jednotlivé příběhy, násilně poslepované dohromady.

První sezona končí jako level ve hře (doslova) - doufejme, že další level nebude jen modifikovanou strukturou prvního (nešvar mnoha seriálů), ale že autoři sáhnou po dalších nápadech (a lokacích). Druhá sezona má nejistý osud, v této chvíli ještě není jasné, zdali se bude točit.

Tower Prep je seriál cílený na náctileté, ale je natočený tak, že jej mohou sledovat diváci od juvenilních až po značně přerostlé - je to v dobrém slova smyslu rodinný seriál (ne tedy natolik nablblý, že se na něj může dívat více generací, ale natolik povedený, že se na něj může dívat celá family). Samozřejmě, cenou za universálnost je jistá ztráta kvality z pohledu neadolescentů, ale není zdaleka tak tragická, jako ve většině případů.

Výjimku tvoří S01E06 Book Report, kde vystrkují "výchovně edukativní tendence" rohy natolik, že je to až odpudivě blboučké.

Závěr: nic pro intelektuály, ale pokud se chcete nenáročně pobavit, tak do toho.

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
60 %
plakát
Sharpe
1. ledna 2011
další názory k seriálu

Potěší nostalgiky

Na CSFD srovnávaný seriál s Hornblowerem (což je nesmysl, protože Hornblower je výrazně vyšší level), ale chybí mu mnohé - spíše laděné do Sandokana. Potěší infantilní, nebo simlexní jedince (případně geronty mého typu, kteří zavzpomínají na doby dávno minulé - zpracování jako by zaspalo o 20 let...).

Označení seriál je poněkud zavádějící - jedná se o serii TV filmů, produkovaných běhemn téměř dvou desetiletí.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
40 %
plakát
S.T.A.L.K.E.R.
5. prosince 2010
další názory k seriálu

TRAILER

Na trailer se lze podívat na: http://www.youtube.com/watch?v=8AQteAauItA&feature=player_embedded

Index očekávání 65%. Tak trochu se ale obávám, že jak se povedla cesta od knihy (Piknik u cesty - Arkadij a Boris Strugačtí) k filmu (Andrej Tarkovskij - Stalker - pro dnešního diváka zdlouhavému, ale dle mého skvělému, zásluhou nepřekonatelného Tarkovského zachovajícímu jak pochmurnou atmosféru, tak i humanistickou nadstavbu), tak že se cesta k seriálovému zpracování moc nepovede - dle traileru to vypadá příliš na zamerikanisované pojetí akce - akce - akce. No, snad se mýlím.

EDIT_1 o více než 5 let později: Ještě si někdo myslí, že bude tento seriál natočený? Pokud ne, nebylo by nejlépe tento záznam o neexistujícím seriálu odstranit?

EDIT_2 o více než další 3 roky později: Práce na natáčení stále ještě nezačaly :-) Vlastní index očekávání jsem změnil na ryzích 0%.

EDIT_3 ani po 11 letech se situace nezměnila, seriál stále neexistuje, ale z SZ jej patrně nikdo nikdy neodstraní :-)

EDIT_4 blíží se dvanáctileté výročí založení neexistujícího seriálu. Od jeho uveřejnění vznikl v Evropě válečný konflikt, jaký svět nepamatuje od WW2, svět válcují neomarxisti (progresivisté), naše civilizace páchá sepukku, ekonomické a existenční jistoty se mezitím zhroutily, ale jedna záležitost je neměnná - záznam o neexistujícím seriálu. Njn.

EDIT_5 Jo, i ten uveřejněný plakát na SZ pochází z obalu hry:-)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
0 %
plakát
Pilíře Země
26. listopadu 2010
další názory k seriálu

Konec dobrý, všechno dobré

...a naopak. Přes přitažlivost "historické atmosféry" 13. st.n.l, neotřelý způsob (de facto je hrdinou příběhu katedrála) a poměrně slušné technické zpracování jsem byl nakonec lehce zklamaný. Děj postupně ztrácel na dynamice, jeho předvídatelnost se zvyšovala díl od dílu, postavy byly až příliš schematické a ke konci se utápěly v nezvládnutých emocích protagonistů, jak je známe z amerických seriálů. Nejhorší na konec - jednoduchý závěr se skutečně nepovedl - daleko slušivější by byl otevřený konec. Bohužel neznám literární předlohu, ale odhaduji, že se na posledním dílu (dvojdílu) podepsal necitelný rukopis scénáristy. Jediné, co nezklamalo, byly očekávatelné záběry krasavice (tedy katedrály) na úplném konci.

Pochválit musím záběry staveniště, které dávají jasnou (a poměrně věrohodnou) představu o stavebních technologiích 13. století, o stavění metodou pokus-omyl (bez statických výpočtů) a o používaných stavebních materiálech. Člověk 21. století by se nad nimi neměl ušklíbat, ale naopak - některé z těchto staveb stojí dodnes, což je výdrž, která je u současných staveb nepředpokládatelná.

Církevní stavby ve své době musely zpracováním a zejména velikostí tehdejší obyvatele šokovat, není divu, že si církev získala (a bohužel dodnes udržela) tak obrovskou moc... Pocity člověka, stojícího u desítky metrů vysoké budovy, vyšší a větší než cokoliv, co ve svém životě viděl - to musel být skutečně nezapomenutelný zážitek (nemluvě o "duchovním rozměru" pro tehdy téměř 100% věřící populaci).

78 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
60 %
plakát
Gottwald
26. července 2010
další názory k seriálu

TRESTUHODNÁ GLORIFIKACE ZLOČINCE GOTTWALDA

Nechutná snaha bolševika oslavovat zločince Gottwalda a KSČ, překrucování dějin a jejich demagogický výklad, zahrnutí některých postav, které byly později soudruhy popraveny (např. Slánský - to už ale tvůrci paskvilu jaksi poopomenuli). Jako třešnička na dortu je sám velký genosse Stalin, bezostyšně vylíčený jako moudrý a laskavý soudruh (i když to byl masový vrah - lidská svině, která má na svědomí nejvíce lidských životů v dějinách lidstva - kam se hrabe Hitler, nebo Mao).

Kdykoliv zahlédnete soudruhy herce, kteří vystupují v tomto nechutném propagandistickém díle, tak si vzpomeňte, k čemu se za mrzký obolus propůjčili. Fuj!

Pokud jste mentálně retardovaní, nechutně zvědaví, nebo jednoduše chcete zvracet, potom se na seriál můžete podívat na http://xn--u4h.xenu.cz/

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
0 %
plakát
Earth 2
26. července 2010
další názory k seriálu

NIC MOC

Earth 2 má značně sestupnou tendenci - od začátku, který diváka Sci-Fi naplní jistou mírou opatrného očekávání až po finální zklamání (nejen z toho, že byl seriál ukončený po první řadě, ale zejména z nevyužitého potenciálu).

Chabé herecké výstupy, nevěrohodné postav, hloupoučké dialogy a nekonsistence hlavní dějové linie pohřbily seriál. Je to škoda, protože se ve scénáři objevilo pár neotřelých nápadů...

80 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
50 %
plakát
Pioneer One
20. července 2010
další názory k seriálu

BOMBASTICKÝ NEZÁVISLÝ POČIN

Musí mít SCI-FI seriál profesionální kameru, scénář, herce a triky? Musí pilot stát statisíce, nebo miliony dolarů? Dosud jsem předpokládal, že ano, ale byl to neskutečný omyl.

Lze financovat seriál pomocí darů a šířit jej pod zdarma, prostřednictvím P2P pod licencí Creative Commons? Řekl bych že ne, ale byl by to další omyl.

Za nepochopitelně nízký obolus (USD 6.000) vznikl třicetiminutový pilot seriálu, který přes amatérské herecké výstupy, vaty ve formě klišé a absenci triků (k tomu bych dal facku kameramanovi za neustálé škubání kamerou a zoomování jako o život zejména v prvních minutách seriálu) DOSAHUJE VYŠŠÍ KVALITY, NEŽ PRŮMĚRNÝ DÍL PRŮMĚRNÉHO SERIÁLU TÉHOŽ ŽÁNRU. NAPROSTO NEUVĚŘITELNÉ. Pilot dokazuje, že se kvalitní předloha obejde bez zvláštních efektů i u SCI-FI, dokonce se dá říci, že je ku prospěchu, když tvůrci nechají mozek, aby zapnul fantasii a doplňoval sám dle schopností a potřeb konkrétního diváka.

Atmosféra, připomínající šťastnou dobu The Next Generation, skvělý nápad jako hlavní dějová linie, překvapivě (u amatérů bych to nečekal) gradující děj až do konce...

DOPORUČUJI MILOVNÍKŮM SCI-FI. Snad se dočkáme dalších dílů - následující by se měly točit, pokud se podaří vybrat komických USD 20.000(!), první serie by měla být sedmidílná, pokud vše dobře dopadne, tak nás čekají 4 sezony.

Originální stránky projektu jsou tady: http://vodo.net/pioneerone, pokud se Vám pilot zalíbil jako mně a můžete přispět, tak prosím, něco málo jim pošlete. Z této stránky si můžete stáhnout jak torrent na pilot, tak i české titulky.

Hodnocení jsem dal nemilosrdně pouze 60%, protože jsem přesvědčený o tom, že je většině diváků jedno, zdali byl seriál stvořen amatérsky, nebo profesionálně, že by mělo hodnocení zohledňovat jen a jen "koukatelnost".

I tak mi vyšel pilot skvěle - 60% je v konkurenci několikařádově dražších seriálů neuvěřitelně dobrý výsledek a k tomu - když se přenesete přes začátek a chyby a zakoukáte se, tak zjistíte, že je to "fakt docela dobrý".

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
60 %
plakát
Městečko Haven
14. července 2010
další názory k seriálu

ZTRÁTA ČASU

Směs klišé charakteristických pro americké seriály, nasládlý pach rádobyemocí a k tomu pár prvků, vyhrabaných odkudsi z pomezí Eureky a Heroes... To vše okořeněno nudou, zdlouhavými scénami a predikovatelným pokračováním děje. Pro takovéto seriály existuje expresivní (a výstižný) popis - říká se jim sračka.

Pravda, viděl jsem pouze S01E01 (nic jiného zatím nebylo odvysíláno), ale nepředpokládám, že by se po tak zpackaném zahájení podařilo ze seriálu něco vykřesat - tedy pokud nevymění scénáristu, režiséra a část herců. Nejsem si jistý, zdali nebylo mých 40% hodnocení moc...

42 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
27 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 26 lidí
40 %