emJey (Miloš Janů)

off
JménoemJey (Miloš Janů)
Věk30 let — narozeniny slaví za 58 dní (Blíženci)
Bydlištěkousek za Prahou
Twitter@emJey1993
Instagram
Facebookwww.facebook.com/milajanu
Poznámka
Názory uživatele emJey (Miloš Janů)
plakát
Killjoys: Vesmírní lovci
14. června 2016
další názory k seriálu

Killjoys: Vesmírní lovci

Dutch, John a D´avin jsou ve svém oboru nejlepší, ale když na ně narazíte, máte smůlu. Jejich oborem je totiž hledání a chytání zločinců. Dá se tím přijít na hodně zajímavé peníze, pochopitelně však nejde o úplně bezpečnou práci. Zvlášť, když tahle trojka pracuje ve vesmíru a navíc ve světě, kde je válka na spadnutí.

Ani jeden z hrdinů s ní nechce mít nic společného. Chtějí jen dělat to, co jim jde zatraceně dobře, dostat zaplaceno a pořádně si to užít. Každý z nich má ovšem tajemství a právě díky nim se všichni ocitnou až po krk v problémech a budou muset do války zasáhnout, ať už se jim to líbí, nebo ne.

A kdo má rád akci a dobrodružství, ten se k nim určitě rád přidá.

25 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
50 %
plakát
Vesmírná loď Ascension
14. června 2016
další názory k seriálu

Vesmírná loď Ascension

V roce 1963 to vypadalo, že se ze studené války stane válka skutečná. I proto se skupina lidí rozhodla zúčastnit se na první pohled šílené mise. Ve vesmírné lodi Ascension se vydají ke hvězdám a za sto let by měli dorazit ke hvězdě Proxima Centauri a najít si tam nový domov. Všechno jde jako na drátkách, ale po padesáti letech cesty se stane něco, s čím nikdo nepočítal.

Na lodi totiž byla zavražděna mladá žena. Začíná pátrání po chladnokrevném zabijákovi, během něhož však hrdinové zjistí, že celá situace je mnohem složitější a že jejich nadřízení, kteří je ke hvězdám vyslali, s nimi nehráli fér hru. Jaký je skutečný cíl jejich mise?

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
40 %
plakát
Agresivní virus
12. června 2016
další názory k seriálu

Agresivní virus: Seriál od Guillerma del Tora

Guillermo del Toro a upíři?

Ale samozřejmě, to je osvědčená kombinace.

Slavného mexického režiséra fantastiky sice proslavil Hellboy s Faunovým labyrintem a v posledních letech především megaroboti z Pacific Rimu, nicméně děti noci jsou jeho velkou láskou. Však to byl také on, komu bylo v roce 2002 svěřeno natočení druhého Bladea s Wesleym Snipesem v pražských uličkách. A protože del Tora vždy fascinovaly také pohromy epidemiologického charakteru, což se ostatně projevilo i v jeho prvním hollywoodském filmu Mimic, spojil nakonec tyto své dvě vášně do jednoho celku. Nikoli však rovnou do seriálu, který od roku 2014 úspěšně křižuje obrazovky stanice FX.

Televiznímu šílenství předcházela románová trilogie The Strain z pera Guillerma del Tora a Chucka Hogana, u nás známá pod názvem Zhoubná nákaza, a právě tu její tvůrce zadaptoval pro televizi. A v názvu bude asi trochu zmatek, protože seriál The Strain, který v zámoří úspěšně míří ke třetí sezóně, u nás je uveden pod názvem Agresivní virus.

Kostky jsou nicméně vrženy jasně - po vzoru draculovské lodi Demeter přistává na newyorském letišti Boeing 767, na jehož palubě nelze detekovat žádné známky života. Jako by většina z dvou set deseti cestujících i s posádkou byla zabita a přežila jen čtveřice vyvolených, kteří upadli do hlubokého spánku. Právě skrze ně ale přichází nákaza, která má zjevně cosi společného s nákladovým prostorem a s jedním německým černým pasažérem.

Nastávající pandemii se nyní budou muset postavit velitel Centra pro kontrolu a prevenci chorob a bývalý alkoholik doktor Goodweather, jeho pěkná kolegyně, stařičký profesor Setrakian, který přežil holocaust, a ukrajinský městský "krysař" Vet.

Zajímavé komando, vezmete-li v potaz, že se blíží zatmění Měsíce a na New York udeří vampyrismus spojený s útokem zombií.

80 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
100 %
plakát
Salamandr
12. června 2016
další názory k seriálu

Salamandr: Hanba belgických mocných

Některým seriálům vysílací časy skutečně nepřejí a dvanáctidílný belgický seriál Salamandr si v tomto ohledu pro svou reprízu vytáhl černého Petra, což je docela škoda. Jen málokterý seriál totiž dokáže tak přímočaře demonstrovat, že také v zemích Beneluxu organizovaný zločin drtivě motá hlavu místním policejním složkám. A podsvětí, které v seriálu Salamandr dostalo v roce 2012 velmi jasné kontury, rozhodně nelze považovat za žádné nazdárky - nikoli náhodou bývá tento na evropské poměry elitní seriál srovnáván se slavnou italskou Chobotnicí.

Geniálně naplánovaná a neméně bravurně provedená loupež v podezřelé bance Jonkhere jen odstartuje kolotoč zvratů a vydírání, do nějž časem spadne také policejní samotářský vlk Paul Gerardy v podání výborného Filipa Peeterse.

S každou další nalezenou stopou je ale nesmlouvavému kriminalistovi jasnější, že tenhle případ nemůže nechat jen tak být. I proto, že vynořující se špína vede jak k tajné organizaci Salamandr, tak k nejvlivnějším belgickým politikům...

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
50 %
plakát
Grimm
12. června 2016
další názory k seriálu

Grimm: Pět diskutabilních zajímavostí z pohádkového světa

Úsměvný, ale zároveň řádně dobrodružný fantasy seriál Grimm si postupně podmanil i tuzemské publikum. Aby ne, vždyť v něm ožívají klasické pohádky! Jen tedy trochu jinak.

1. Proč zrovna Portland

Kulisy zdánlivě maloměstského Portlandu, největšího sídla ve státě Oregon, jsou od samého počátku samozřejmou součástí seriálového ducha. Mimochodem právě v Portlandu také dnes žijí přímí potomci bratří Grimmů, nicméně to tvůrci seriálu předem nevěděli. Věděli však, že co do tvorby seriálů je dané město využívané jen zřídka a že v posledních letech se zde odehrávaly - z těch významnějších - pouze Dokonalý podraz a Knihovníci. Přesto si však filmaři vybrali toto město ještě z trochu jiného, mnohem pragmatičtějšího důvodu. Jednou z velkých okras Portlandu jsou jeho velké městské parky Washingtonův a Forest Park a ty štábům náramně hrají do karet. Jak se na pohádky sluší, hodně z Grimmovic příběhů se totiž odehrává v lese, a právě hvozdy před kamerami simulují výše uvedená místa zeleného odpočinku a oddechu.

2. Každý je wesen

Slůvko "wesen", označující v seriálu veškerá pohádková či jinak nadpřirozená stvoření, zní díky svému německému původu v americkém seriállu poměrně exoticky. Pravdou ovšem je, že v originálním jazyce se jedná o relativně neutrální označení "bytosti".

3. Tuze povedené obsazení

Jedním z velkých es v rukávu seriálu je bezesporu jeho herecké obsazení. Natolik sympatická, byť mnohočlenná parta lidí se hned tak nesejde. A celkově nejde o žádná béčka. David Giuntoli (Nick) vystudoval mezinárodní obchod v Indianě, zatímco Bitsie Tulloch (Juliette) má dva tituly rovnou z Harvardovy univerzity. Nevyrůstala přitom ve Státech, nýbrž ve Španělsku, Uruguayi a v Argentině. A Bree Turner (Rosalee) je zase elitní tanečnice. Sasha Roiz (Sean Renard) se oproti tomu domluví třemi jazyky, anglicky, francouzsky a rusky. A mimochodem Giuntoli se dostal do světa kamer dosti neobvyklým způsobem. Herce z něj udělala účast v reality show MTV Road Rules.

4. Staré i nové pohádky

Seriálový koncept vycházet při tvorbě jednotlivých příběhů přímo z grimmovských pohádek a ty pak svazovat vedlejším dějem napříč celou sezónou se osvědčil. Jelikož má ale Grimm po pěti sériích už sto sedm epizod, je dosti pochopitelné, že se tvůrci brzy začali od původního nápadu odchylovat. Momentálně jsou v seriálu k vidění postavičky ze všech možných i nemožných národních mytologií a především pak scénáristé slučováním různých pohádkových prvků čile tvoří nové pohádkové hrdiny. A mimochodem s jejich německými jmény si tvůrci už vůbec nelámou hlavu - většina názvů typu Bauerschwein je v rozporu s německou gramatikou.

5. Láska před kamerou

Podobně jako v případě Hry o trůny jsme se i v Grimmech nakonec dočkali milostného vzplanutí. David Giuntoli a Bitsie Tulloch tak dlouho tvořili ústřední seriálovou partnerskou dvojici, až se ve skutečnosti stali opravdovým párem. A nic na tom nezměnil ani velký dějový zvrat, který vám nemůžu vyzvonit. Každopádně oba herci spolu žijí v Portlandu, společně sledují zápasy místního basketbalového klubu Portland Trail Blazers a přes Twitter si posílají zamilované vzkazy a obrázky.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
50 %
plakát
Hra o trůny
12. června 2016
další názory k seriálu

Hra o trůny VI: Meče, nahota, draci a boj

I v šesté sezóně fenomenální Hry o trůny teče krev proudem, takže se není co divit, že také tato nová řada láme rekordy. Na první epizodu se jen v Americe, včetně legálních streamerů, dívalo víc než deset milionů lidí, což je samozřejmě pro Západozemí pokoření dalšího diváckého milníku.

Pirátské publikum by pak bez problémů přihodilo pár dalších milionů navíc. Přesto ale raketový start letošní Hry kalí i pár negativních zpráv. Bleskové tempo, které tvůrci nasadili, aniž se mohli opírat o knižní předlohu, totiž zdaleka nevyhovuje všem.

První epizoda šesté sezóny má například na profesním publicistickém serveru Metacritics nejnižší rating v dějinách seriálu. Zatímco druhá až pátá řada v hodnocení profesionálů neklesly pod 90% ze sta, šestá řada se momentálně pohybuje na třiasedmdesáti procentech.

Nikdo neví, co se bude v Západozemí dít. Všichni ale tušíme, že to zase bude skvělé. Pošesté se otevírá kronika Hry o trůny, jejíž stránky jsou nasáklé krví a ožehnuté dračím dechem. Nejlepší fantasy seriál všech dob je zpět.

Už je to tak a především diváky České televize to možná mohlo naštvat. HBO se už před nějakým časem rozhodlo „chránit“ investice, přestalo plošně prodávat své pořady ostatními stanicím, a tím pádem nebyla Hra o trůny legálně k vidění nikde jinde než právě na HBO. Sebevědomé rozhodnutí sebevědomého majitele, který ví, že nabízí světu unikátní kvalitu. A Hra o trůny kvalitou bezesporu je. Počet diváků této fantasy série, vytvářené podle velebené knižní ságy George R.R. Martina „Píseň ledu a ohně“, neustále stoupá, stejně jako roste počet cen pro její tvůrce. A zájem o seriálový cyklus, který především v páté sezoně i přes svou předchozí krvavost nabral poměrně drsné obrátky, poroste bezesporu i do budoucna. Právě v nové, šesté sérii se totiž diváci poprvé vydají zcela do neznáma. Zatímco dřív měli čtenáři šanci trápit ostatní kolegy před obrazovkou napovídáním, co se bude dít, nyní už všichni stojí na stejné startovní čáře. Spisovatel Martin měl román „Vichry zimy“, který je svým způsobem podkladem k šesté seriálové řadě, dokončit již v minulém roce. Autor známý značnou nedisciplinovaností při práci se k tomu ke zděšení všech fanoušků doznal na svém internetovém blogu. Vzápětí pak v lednu dodal, že je se psaním zhruba v polovině. Nikdo proto momentálně neví, jak má vlastně příběh pokračovat. Tedy nikdo kromě scénáristů. I s nimi je však jistá potíž. Ti totiž dostali pouze základní dějová vodítka, a proto bude seriál stejně dost odlišný od knihy, pokud ji Martin vůbec kdy dopíše. A diváci jsou po celý rok pouze drženi v nejistotě. Přežil Jon Sníh vražedný útok svých bratrů z Noční hlídky? Uvidí ještě někdy Arya Starková? A opravdu má Západozemí šanci odhodit mocenské spory a postavit se plíživému nebezpečí magických nemrtvých, přicházejících zpoza Zdi? Nyní se diváci mohou sami přesvědčit.

Nové hvězdy v Západozemí

V tomto seriálu, který se proslavil i nepřeberným množstvím přítomných postav, nebude o nové tváře nikdy nouze. Zatím se v něm neobjevovaly výrazné herecké hvězdy, ale to se nyní změní. Sice přibudou další hrdinové v podání méně známých Freddieho Stroma nebo dánského herce Piloua Asbaeka, ale společně s nimi se dostaví i dvě velké celebrity, které není třeba příliš představovat. Sedmaosmdesátiletý Max von Sydow, legendární vymítač ďábla a znalec sedmé pečeti, v seriálu ztvární Tříokou vránu, tajemného mentora Brana Starka, který naučí ochrnutého chlapce nahlížet do minulosti i budoucnosti. A druhou hvězdou nebude nikdo menší než charismatický Ian McShane, kterého proslavily například Pilíře Země nebo westernový seriál Deadwood. Jeho postava je ovšem dosud zahalena tajemstvím. On sám tvrdí, že bude „mrzutým bývalým vojákem, který našel boha… a nyní slouží coby kněz chudým venkovanům“. A dodává: „Budu zodpovědný za navrácení někoho, s kým už jste počítali!“

Po Chorvatsku Španělsko

HBO tentokrát natolik tajnůstkaří, že poprvé odmítlo předem poskytnou novinářům jakékoli klíčové informace. Amerika si svůj poklad střeží bedlivým okem. Něco málo ale přece jen víme, a to hlavně zásluhou všetečných fanoušků. Tak například o Hře o trůny momentálně neradi slyší v Chorvatsku. Překrásné město Dubrovník, jež bylo ještě donedávna jedním z center natáčení, totiž muselo ustoupit štědřejšímu Španělsku. Bílé zdi Králova přístaviště se nyní nacházejí v čarokrásném městě Girona, jedné z perel Katalánska. Stejní slídilové, „pracující“ se zarputilostí profesionálních paparazziů, pak přinesli další zajímavý fakt, a to, že oplakávaný Jon Sníh přežil. Načapali totiž jeho představitele Kita Haringtona přímo v Belfastu, kde jsou centrální seriálové ateliéry. A jelikož se před kamerou procházel v kostýmu a zjevně bojoval s rodem Boltonů, je dost jasné, že si do Irska nezajel pouze na přátelskou návštěvu. Mimochodem vytrvalé a k dokonalosti dovedené mlžení kolem osudu Jona Sněha patří k nejlépe zvládnutým marketingovým akcím v dějinách televizních seriálů.


Armády chudoby i lesku

Nyní ale dojde na lámání chleba, ať už to Jon přežije nebo ne. Příznivci Západozemí jsou hladoví po nových příbězích. A dle kusých informací vše nasvědčuje tomu, že David Benioff a D.B. Weiss, hlavní lodivodi seriálu, hodlají vynést hodně silné trumfy. Jedním z nich by měla být například dosud největší válečná scéna, jakou Hra o trůny kdy zažila. A kdo si pamatuje bitvu u Tvrdodomov z minulé série, musí uznat, že něco podobného lze překonat jen těžko. Noční hlídka a Divocí v ní svedli se zmrzlými zombiemi takový boj, že jim ho museli závidět i Živí mrtví. A bitev bude v šesté sezóně bezesporu víc. V Králově přístavišti totiž vrcholí rebelie fundamentalis­tických Vrabčáků, vedených Jonathanem Prycem, k městu se pomalu blíží Jamie Lannister, připravený pomstít svoji sestru, a po cestách už klapou podkovy armády rodu Tyrellů. Navíc připlouvá rod mořských válečníků Greyjoyů, připravených nárokovat si trůn. A to nemluvíme o magických Jiných. A zatímco krásná dračí paní Daenerys Targaryen bude nucena zcela od píky začít shromažďovat vojska mezi divokými Dothraky, do akce promluví i mladička Arya Stark jež se v dalekém Braavosu učí být elitní vražedkyní. Nakonec se ale vrátí také Bran, před nímž stojí mystická cesta proměny v poloboha. A to všechno jsou také důvody, proč Hra o trůny dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější seriály světa. Její košatost a pestrost jsou totiž fascinující, může se v ní stát úplně cokoli. Západozemí je totiž takové. Je to svět nepřeberných možností, které seriál rád a dobře využívá.

Následující odstavce odhalují spoustu inforamcí z letošní řady.

R + L = J

Jedno z největších tajemství Západozemí bylo v poslední epizodě prozrazeno se vší pompou. Až dosud se obecně předpokládalo, že otcem kučeravého Jona byl Ned Stark, který si nelegitimního potomka přivezl odněkud z vojenských výprav. Nyní ale víme, že je vše jinak. Jon je totiž syn Nedovy sestry Lyanny, snoubenky budoucího krále Roberta Baratheona. Nutno pak dodat, že nemanželský, respektive „nesnoubenecký“ syn. I z toho důvodu Ned vždy tajil identitu svého synovce. Nejen že by Robert z jeleního rodu kukaččí dítě zabil, ale dost pravděpodobně by se začal tázat po identitě skutečného otce. Jonovým rodičem přitom není nikdo menší než soudobý kralevic Rhaegar Targaryen. A co to znamená? Jon Sníh má v sobě jak vlčí, tak dračí krev, což z něj dělá spolu s Daenerys jediného legitimního uchazeče o Železný trůn.

„Po nemastném začátku potvrdila šestá sezóna Hry o trůny absolutní suverenitu tohoto fantasy seriálu. Vše je zase jinak, nastala zima a společně s ní přichází válka. Ale aby se mohli postavit nemrtvým, budou se živí nejprve muset poprat mezi sebou.“

Draci přinášejí válku

Ne že by se Hra o trůny musela před začátkem letošní šesté sezony bát o diváky. To rozhodně ne. Už jen neustálé mlžení kolem smrti/nesmrti jednoho z nejsympatič­tějších hrdinů, Jona Sněha, drželo pozornost fandů seriálu spolehlivě celý rok. A oněch centrálních postav, k nimž se snadno přilne, jsou v tomto seriálu desítky. Ne náhodou je Game of Thrones nejstahovanějším pořadem v dějinách internetu. Bylo zkrátka víceméně nemožné, aby Hra o trůny opět nepřilákala své diváky. A přesto i v řadách nejzarytějších fandů panovaly jisté obavy, které pak úvodní díly ještě znásobily. Společně s odklonem od předlohových knih, které Martin dosud nestačil dopsat, totiž přišla i jistá změna stylu. Děj jako by ještě více zhoustl. Zmizely jedněmi zatracované a jinými vítané konverzační pasáže vytvářející vztahy mezi postavami. Vše bylo v této řadě od počátku jiné. Nakonec se ale ukázalo, že se tvůrci Benioff a Weiss vydali správnou cestou. A na jejich straně stojí jak nezpochybnitelná čísla, tak nadšení milionů diváků všude po planetě, kteří letos dostali ještě víc, než čekali.

Seriál číslo jedna

Sama Hra, adaptující rozsáhlý fantaskní středověký svět Západozemí spisovatele George R.R. Martina, už dříve patřila mezi nejoblíbenější seriály světa. A letos usedla na pomyslný trůn. Na portálu IMDb.com se o pozici seriálové jedničky skrze průměrnou známku 9,4 z 10 dělí společně se seriály Perníkový táta a The Wire: Špína Baltimoru. Jen s tím rozdílem, že pro krvavou fantasy hlasovalo o nějakých 140 tisíc diváků víc než v případě Perníkového táty. A pozoruhodné přitom je, že z kraje poslední řady se žádný výrazný úspěch nekonal. Jak už ale u tohoto pořadu bývá zvykem, počáteční ostych se v druhé polovině proměnil ve velkolepé námluvy.

Valar Morghulis

Už v minulosti se ve Hře nechodilo pro krev daleko a v tomto ohledu šestá sezona rozhodně nezklamala. Rozloučili jsem se s mnoha oblíbenými i nepopulárními postavami v čele s Hodorem, královnou Margaery, princem Doranem Martellem, Rickonem Starkem či boltonským rabiátem Ramsaym. Prostě zase jednou proběhl bohapustý seriálový masakr. Počet obětí se nicméně rozhodně nesoustředí pouze na celebrity – třebaže nejde kvůli válečné vřavě před kamerami a kvůli činům královny Cersei zcela přesně spočítat oběti, odhaduje se, že jen v seriálu a před očima diváků během šesté řady zahynulo kolem tří set až čtyř set dvaceti lidí. A pokud by se fiktivní děje z šesté Hry udály doopravdy, znamenaly by smrt až deseti tisíc lidí, možná i víc. Příliš mírumilovnosti tento seriál opravdu nepobral.


Oči dokořán, čelist na podlaze

Především v posledních dvou epizodách se tvůrci doslova překonali a opět o něco dál posunuli hranice toho, co všechno je v seriálové tvorbě možné. Mnohdy navzdory logice – divák si zkrátka musí zvyknout, že zde si plyne čas po svém a nelineárně – předvedli absolutní vizuální i dějové hody, které ostatně zhlédl rekordní počet diváků. Na všech platformách HBO včetně on-demand služeb sledovalo poslední epizody kolem 23,3 milionu lidí, což už je závratné číslo. A také si publikum přišlo na své. Po loňské epické řežbě o Tvrdodomov se dočkalo jak zatím největší televizní bitvy o Zimohrad, tak enormně nečekaných zvratů na mocenském poli, které i letos dokázaly překvapit. Ty ale hlavně ledacos napovídají o budoucnosti v Západozemí a dělají tak razantněji než kdykoli dřív. Překvapivé události z posledních dílů totiž konečně zformovaly koalice, které se spolu utkají v následujících sezonách. Proti Lannisterům se řítí ohromná námořní flotila dračí královny Daenerys, podpořená rody Martellů a Tyrellů, zatímco lvům se postaví starkovští vlci. Anebo se nový král Severu bude muset začít soustředit na nemrtvou hrozbu, proti níž nakonec jednoho dne vyrazí všichni živí bok po boku? A jak do tohoto boje zasáhnou navrátivší se a po pomstě prahnoucí Ohař, dokonalá vražedkyně Arya? A kam zavede osud chromého chlapce Brana, jenž skrze své schopnosti procházet časem i prostorem aspiruje na existenci poloboha? Anebo právě jeho vinou nakonec projdou Chodci za magickou Zeď? Otázek zůstává ve Hře o trůny stále mnoho a jisté je pouze jedno. Seriáloví tvůrci udělají vše pro to, aby znovu odvedli perfektní práci. Už nyní, po šedesáti epizodách, má totiž jejich „dítko“ nakročeno k tomu, aby se stalo legendou. Pokud už jí dávno není.

Bitva bastardů v číslech

Jednou z nejepičtějších událostí šesté sezóny Hry byla bezesporu „bitva bastardů“, v níž se utkala vojska Jona Sněha a krvelačného Ramseyho Boltona. Nutno pak dodat, že devátá epizoda, v níž střet zabral dlouhých třicet minut, také dokonale uspěla u diváků. Na filmovém serveru IMDb.com má tento díl od téměř sto patnácti tisíc diváků hodnocení deset hvězdiček z deseti, což z něj činí nejúspěšnější epizodu ze všech seriálů. Tento díl pak byl zároveň nejdražším v dějinách samotné Hry o trůny. Právě jeho zásluhou se průměrná cena jedné epizody v šesté sezoně vyšplhala z šesti milionů dolarů na deset. A za co padlo v Bitvě bastardů tolik peněz? Napovím čísly. Natáčení se zúčastnilo 600 členů štábu, 500 komparsistů, bylo při ní použito 160 tun štěrku, po něm jezdilo 70 koní, nechybělo 25 kaskadérů, a to všechno kamerami snímaly hned čtyři oddělené štáby, přičemž natáčení a digitální postprodukce tohoto jediného dílu trvalo pětadvacet dní! Nic podobného televizní svět nezažil.

Nové seriály inspirované Hrou

Úspěch Hry o trůny je značnou inspirací pro celý seriálový svět, a to v několika rovinách. Došlo už na první nástupce v rámci žánru. Fantasy seriál The Shannara Chronicles podle knih Terryho Brookse je sice určen o něco mladším divákům, nicméně i tak se stal jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního televizního roku. Stejně tak se ale začínají objevovat i seriály plus minus historické, které po vzoru Her vsázejí hlavně na košilatost, krvavost a dvorní pletichy, a mnohé z těchto titulů pocházejí z pozoruhodných míst. Značný potenciál měl kupříkladu projekt Of Kings and Prophets, adaptace příběhů Davida a Saula ze starozákonních knih Samuelových. Z ne zcela pochopitelných důvodů ale stanice ABC stopla seriál, u nějž dokonale zazdila propagaci, po odvysílání pouhých dvou dílů. O poznání větší ambice má Alexej Petruchin, šéf Russian Film Group, s plánovaným seriálem Éra prosperity o životě dynastie Romanovců. A pozor, zprávy z Kazachstánu! U příležitosti 550. výročí vzniku kazašského chanátu zde byl západozemským střihem natočen stejnojmenný seriál Kazašský chanát, popisující vítězné tažení chánů Janybeka a Kereya.

Kit a Rose se mají rádi

Ve Hře o trůny vykvetla láska. A dokonce se tak děje v souladu se scénářem! Zatímco dříve mlžili slovy o nejlepších kamarádech pod sluncem, dnes už se Jon Sníh a rusovlasá Ygritte tulí na veřejnosti, v ulicích Los Angeles. Kit Harington a Rose Leslie, kteří spolu měli jisté milostné pletky již v roce 2013, jsou zase pár. Na běh seriálu to ale pochopitelně nemá vliv. Divoženka už je po smrti a Jon také, alespoň prozatím. O vzkříšení jedné z nejpopulárnějších postav seriálu nicméně nepochybuje téměř nikdo.

Co bude dál?

Bohužel se děje to, co si žádný z příznivců Hry o trůny nikdy nechtěl připustit. I tento seriál jednou skončí, a my dokonce víme kdy. A bude to brzy. Téměř od počátku seriálu tvůrci David Benioff a D.B. Weiss předpokládali, že pokud se jejich televizní dítko ujme, mohlo by vyrůst do věku 70 až 75 hodin vysílacího času. Nyní jsme pak zhruba na šedesátce. A jak oba producenti a scénáristé prozradili, hodlají zbylý čas rozprostřít do dvou posledních seriálových řad. Ty tak nebudou mít klasických deset dílů, ale pravděpodobně šest a sedm. Poslední dva díly šesté sezony ostatně trvaly hodinu, zatímco „normální míra“ byla dříve čtyřicet minut. Benioff a Weiss jen naznačili, že zatím lze hovořit o třinácti dílech. Stejně tak stále visí ve vzduchu možnost, že úplné finále bude mít podobu celovečerního filmu. Zkrátka a dobře – uvidíme.


Můj názor je velmi subjektivní, protože doposud jsem Hry nezačal sledovat. Všeobecný extrémní zájem jsem samozřejmě zaregistroval, nicméně stále to jde víceméně mimo můj hledáček.

30 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
30 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
50 %
plakát
Tvoje tvář má známý hlas
12. června 2016
další názory k seriálu

Tváře našich osobností budou mít další známé hlasy

Televizní soutěž Tvoje tvář má známý hlas má stále větší diváckou oblibu, a tak se na Nově rozhodli, že v létě natočí druhou sérii, kterou pravděpodobně uvidíme na podzim.

Předpokládá se, že se v nové řadě mezi soutěžícími objeví zcela nové tváře, ale zda zůstane osvědčená vtipná porota, ještě není jasné. Jediný, kdo by měl mít svůj post jistý, je moderátor Ondřej Sokol, který, ač, podobnou televizní akci slovem provázel poprvé v životě, se svého úkolu zhostil zcela jedinečně s humorem a šarmem. "Nejde totiž o nějakou hloupou soutěž, ale všichni tam podávají neuvěřitelné výkony, které by od nich mnohdy nikdo nečekal," řekl Sokol. "Musím před nimi smeknout. V podstatě se mi to moderuje hrozně jednoduše, protože já je všechny upřímně obdivuju za to, co dokážou."

Za mě vcelku povedený projekt. Zejména vyzdvyhnu talentové duo Pazderková a Holišová. Ty byly vážně výborné.

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
50 %
plakát
The Punisher
12. června 2016
další názory k seriálu

Punisher nebude chybět

Boom komiksových seriálů je neuvěřitelný a již brzy se do něj zapojí další pracovní síla. Slavnému antihrdinovi Punisherovi stačilo jen pár momentů v seriálu Daredevil, aby mu Netflix promptně přiklepl vlastní seriál.

Legendárního kata a bývalého elitního vojáka s lebkou na prsou, který při cestě za pomstou klidně zlikviduje celou mafii, bude hrát Jon Bernthal ze seriálu Živí mrtví. Přístupnost od osmnácti let výše je zaručená.

6 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
19 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 16 lidí
50 %
plakát
Kazatel
12. června 2016
další názory k seriálu

Preacher: Opravdu jiný kazatel

Už dlouho se žádný seriál v Americe nedočkal tak vřelého přijetí. Mnozí dokonce tvrdí, že Preacher je pravděpodobně nejlepším komiksovým seriálem všech dob. Není důvod nevěřit. První díly na českém AMC to potvrzují.

Měl by se průměrný zámořský kazatel umět rvát? Respektive měl by umět takové hmaty, při nichž jednou ranou dokáže urostlému barovému rabiátovi zlomit hnátu? Člověk nemusí o kněžích vědět moc, aby začal tušit, že podobné schopnosti nepatří u mužů víry k obvyklým. Jesse Custer, hlavní hrdina seriálu Preacher, ale není obyčejný kněz. Narodil se z neobyčejného komiksu, který vznikl v dobách, kdy už nadlidství v pláštěnkách a jednobarevnost charakterů nebyly v kreslených příbězích s bublinami u pusy vůbec sexy. A hlavně za komiksem stojí žánrově legendy Garth Ennis a Steve Dillon.

Ať spolu nebo každý zvlášť, podíleli se na zrození takových klasických komiksových "heretiků", jako třeba John Constantine, brutální mstitel Punisher nebo nájemný zabiják Hitman. V roce 1995 se ale vytasili s opravdovým trumfem, který jim většina církevních kongregací v USA dodnes nemůže zapomenout. Ostatně to byl také důvod, proč se slavný Preacher dočkal zfilmování až dnes. S křesťanskou dogmatikou se totiž rozhodně nemaže. Tak například Bůh v něm nemá vůbec dobrou pověst. Nejen že se fláká po planetě a je nutné ho hledat, ale navíc ho hlavní hrdina bude muset asi také zabít! Nelehký je život výjimečných kazatelů...

Hlas boží ve vypitém těle

Reverend Jesse Custer, kterého v seriálu hraje enormně charismatický Dominic Cooper (Mamma Mia!, Vévodkyně, Captain America, Warcraft atd.) skutečně není běžný kněz. A jeho bojové schopnosti jsou nejmenší anomálií. Ostatně když vás vychovává psychopatický zabiják, který před vašima dětskýma očima odstřelil vašeho otce, naučíte se toho poměrně dost. Ostatně z toho důvodu má Jesse poměrně blízko jak k alkoholu, tak k dalším světským neřestem. Možná i proto je jako kazatel poměrně na pendrek. I přes drasticky barvitou minulost ho ale ta největší překvapení stále ještě čekají. Po Zemi se totiž potuluje prapodivná andělsko-démonická entita, jejíž vinou už vybouchl Tom Cruise a několik jiných kněží a která se hodlá přistěhovat do kazatelova těla. Příchodem "tvora" nicméně zlomený a zklamaný kazatel Jesse neztratí.

Nejen že se u něj objeví poměrně nevídaná schopnost "božího hlasu", skrze nějž může ovládat jiné lidi, ale zároveň získá nový cíl. Konečně začne bojovat o duše svých oveček. A nikoli sám. Po bok se mu postaví jeho bývalá milenka, nájemná vražedkyně Tulip v podání Cooperovy současné životní partnerky Ruth Neggy, a také sto let starý irský upír Cassidy, který sice raději pije ležák než krev, ale i tak dokáže vysrknout krávu na počkání. Jedině tahle trojice totiž může spasit velice bizarní seriálovo-komiksový svět, který vypadá jako ten náš, ale jinak je v něm v podstatě všechno špatně. A otázkou přitom zůstává pouze to, kam až budou seriáloví tvůrci ochotni zajít.

Kreslená předloha, v níž se snoubí western s hororem a s velmi drsnou černou komedií, je totiž doslova přeplněná podivnostmi, provokacemi a charaktery natolik pokroucenými, že by se za ně nemuselo stydět ani Sin City. A postavami, jako jsou mladík Arseface, jehož tvář po zásahu brokovnicí připomíná řitní otvor, sexuální maniak Jesus DeSade anebo vrah T.C., který často a rád udržuje "milostný poměr" s kuřaty, to všechno jenom začíná. V kazatelově přítomnosti lze totiž hravě narazit na padesát a víc odstínů lidské, nebeské i pekelné špatnosti a jeho protivníci se stejně jako Ennis s Dillonem nezastaví před ničím.

Seriálová revoluce má jméno Preacher, čítá v první sezóně deset dílů, AMC ji vysílá souběžně s americkou premiérou a asi není třeba dodávat, že přístupnost k obrazovce je nejméně od osmnácti let. Všem mladším hrozí šok.

33 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
33 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
50 %
plakát
Teorie velkého třesku
12. června 2016
další názory k seriálu

Teorie velkého třesku: 9. řada na Prima Cool

Tam, kde ikonickému seriálu Jak jsem poznal vaši matku došly trpělivost a dech, pokračují dál roztomile „nepoužitelní“ géniové z Teorie velkého třesku. A pořád se mají rádi. Jen to zkrátka vyjadřují po svém.

Pozoruhodní hrdinové, na nimiž by ještě před pár dekádami ostatní ohrnovali nos, vstoupili do deváté sezóny a tím se dostali v ataku již na dostřel nejoblíbenějšímu a nejslavnějšímu sitcomu všech dob, Přátelům. A co je asi nejzajímavější a po tolika letech velmi nevšední, počet příznivců „fyzikálního“ seriálu neustále roste – i po více než dvou stech epizodách se na Sheldona, Penny, Leonarda a Howarda s Rajem dívá stále více lidí.

Diváci přibývají a premiérovou devátou sezónu sledovalo jen v Americe kolem dvaceti milionů lidí. A proč? Rozhodně i z toho důvodu, že na gaučích, kde se pojídá zásadně čína či indická jídla z krabičky a kde je nejblíže k hraní videoher a ke krafání o Star Treku, umí být až nekřesťansky zábavno. Stejně tak ale seriáloví tvůrci v čele s Chuckem Lorrem a s Billem Pradym v průběhu let začali u svých asociálů sázet i na vztahy s opačným pohlavím. A právě ty zapůsobily na seriál jako živá voda. Zkrátka nastal čas svateb a v deváté sezóně také jednoho překvapivého těhotenství.

Rozchody, svatby a křtiny

Ostatně randit začne i Sheldon, teoretický fyzik s IQ 187, ačkoli se zdálo, že díky vztahu s podobně podivínskou Amy už nebude muset žádná podobná martyria podstupovat. Nicméně vše se mění a jedna z největších změn čeká Leonarda a prostořekou Penny. Třebaže jejich vzájemný vztah prošel už mnoha rozchody a nejrůznějšími zapeklitými peripetiemi, přece jen směřuje k svatbě. A ta by se dokonce měla odehrát velmi stylově, až románově – natajno v Las Vegas, přičemž celý obřad by měli jejich geniální přátelé sledovat on-line. Jak je ale asi nabíledni, ani tentokrát se „nejšťastnější den“ neodehraje bez problémů, a dokonce při něm začne být poměrně přiostřeno.

Pořád je zde totiž jeden polibek, ke kterému před lety nemělo dojít, a Penny na něj rozhodně nehodlá zapomenout. Ani to ovšem není důvod, aby se Howard a Raj nepokusili unést Leonarda a Sheldona na opožděnou rozlučkovou party. A co je ještě větší pecka, pomalu se schyluje k události, jež je sice nevyhnutelná, ale přesto naboří základy celé Teorie. Leonard a Penny se zkrátka budou muset sestěhovat, což pro mužskou polovinu páru znamená opustit rodný pánský brloh a začít žít jako lidé.

A jako by nestačilo, že většina týmu supermozků hodlá nasadit všechny páky, aby dala Sheldona s Amy znovu dohromady, přichází Howardova manželka Bernadette s důležitou zprávou – čeká miminko! To se v budoucnu dočká skupiny velmi nevšedních strýčků a tetiček. I devátá řada má čtyřiadvacet dílů, dokonce se v ní setkáme i se Stephenem Hawkingem a nepochybně u ní neskončí.

V hlavních rolích se nám představují Jim Parsons, Johnny Galecki, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Kaley Cuoco, Melissa Rauch a Mayim Bialik. Vedlejších rolí se za dobu vysílání zhostily herecká jména jako Wil Wheaton, Stephen Hawking, Nathan Fillion, Charlie Sheen, Stan Lee, Kevin Sussman, Christine Baranski, Regina King a Laurie Metcalf.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
100 %