avatar uživatele

Leslie

off
JménoR.
Věk
BydlištěZlínský kraj
Twitter@Ruh Adar
Instagram
Facebookhttps://www.facebook.com/gwendolyn.deguess?fref=ts
Poznámka
Na ICQ nechodím.
Názory uživatelky Leslie
plakát
Vinaři
8. září 2014
další názory k seriálu

V žilách nám proudí "moravská" krev

Jak bych popsala seriál jedním slovem? Hrůza. Z toho pseudomoravského nářečí, které působí více než jen poněkud na sílu. A ani není pořádně jihomoravské.
Díky zajímavé reklamní kampani a chytlavé písni Víno od Chinaski jsem kupodivu měla nějaká očekávání. Seriál Případy prvního oddělení mě navíc přesvědčil, že natočit něco kvalitního v Česku se dá. Bohužel jsem se vrátila zpět na zem a seriály Primy se tímto řadí na úroveň k Nováckým odpadům.

Není co bych víc dodala... Vše potřebné již řekli ostatní ve svých příspěvcích.
Verdikt: 20% (10 za Chinaski, 10 za dobrou kameru).

89 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
72 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 18 lidí
20 %
plakát
Případy 1. oddělení
1. září 2014
další názory k seriálu

"Učitel češtiny z něj asi nebude... Ale vrah, ten by to bejt mohl"

Čumim jak puk. Na tento seriálový počin z dílny ČT jsem slyšela chválu valící se ze všech stran. Nemohla jsem tedy odolat a sama jej shlédla. A musím říct, že po letech mohu konečně prohlásit - zase jsme se dočkali kvalitního seriálu z domácího prostředí. Měla jsem - nedá se říct že neoprávněné - obavy, že po Četnických humoreskách se po všech stránkách vydařené české kriminálky nedočkáme.
Případy jsou velmi zajímavé, bohužel inspirované skutečnými událostmi. Stejně tak i policejní vyšetřování, které působí skutečně věrohodně. Narozdíl od amerických detektivek, v nichž je případ geniální vyšetřovatel vyřeší případ díky stokrát přiblíženému odrazu v odrazu okna auta.
Na seriálu bych našla vcelku dvě mínus. Za prvé, dcera Vetchého. Klišovitě a špatně napsaná postava. A to ani nemluvím o jejím oblečení. Za druhé - znělka a hudba alias vykrádačka Sherlocka od BBC - naprosto zbytečné.
Abych nezapomněla dodat - na konci téměř každého dílu mě vytočilo, když jsem se dozvěděla, kolik ti hajzlové dostali. Hold naše zákony...

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
90 %
plakát
Pán času
21. srpna 2014
další názory k seriálu

"Allons-y!"

Kultovní seriál Doctor Who jsem znala již delší dobu předtím, než jsem sebrala odvahu a pustila se do něj. Říkala jsem si totiž, že sci-fi pro mě nebude to pravé ořechové. Nakonec jsem však zůstala mile překvapena.
Pokud bych měla sérii popsat jedním slovem, zvolila bych výraz "jiný". Protože on je zkrátka jiný. Je šílený, absurdní, místy možná trochu infantilní. Je až s podivem, že dospělý divák i přes to všechno bere Doctorova dobrodružství vážně.

9th Doctor
První díl mě zaujal, stejně jako první Doctor nové éry, Christopher Eccleston a jeho společnice Rose alias Billie Piper (kdo mě však nezaujal byla otravná Rosina matka a její přítel Mickey). Doctora jsem si oblíbila velmi brzy a bylo mi líto, když jsme se s ním museli již po první sérii rozloučit.

10th Doctor
David Tennant však díru po Ecclestonovi vyplnil velmi záhy a dokonce ho přerostl a stal se tak mým vůbec nejoblíbenějším Doctorem. Nejvíc mi k němu seděla Donna, ačkoli jsem ho milovala s Rose. Martha mi nějak k srdci nepřirostla. Jeho konec jsem obrečela.

11th Doctor
Po odchodu mého nejoblíbenějšího Davida Tennanta se na scéně objevil Matt Smith, který mi nikdy nebyl příliš sympatický. Ačkoli jsem si na něj postupně zvykla, už to nebylo ono. Z "Moffatovy éry" jsem si nejvíce oblíbila postavu Roryho. Amy mi přišla strašně otravná a panovačná. Ale nejhorší ze všech byla River. Herečka mi byla šíleně nesympatická a její postava příšerně napsaná. Clara přinesla novou naději. Abych byla upřímná, příchod Moffata coby show runnera byl obrovským zklamáním. Příběhy najednou začaly být o něco temnější a to mi ke DW universe prostě nepasuje. Doctor navíc ustoupil kamsi do pozadí a středobodem vesmíru se stala otravná Amy. Série s Clarou se ale zdá být krokem k lepšímu. Těším se na Capaldiho.

Nuže, ačkoli má recenze na poslední série zní poněkud pesimisticky, seriál se skutečně řadí k mým nejoblíbenějším. Za dob devítky a desítky mi přirostl k srdci a staré série si ráda zopakuju.
Suma sumárum: Za poslední série 80%

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
43 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
80 %
plakát
Hannibal
31. května 2014
další názory k seriálu

"Be blind, don't be brave"

Sezóna pro většinu seriálů, co sleduju, skončila a ta letní ještě nezačala, tak jsem se dala do sledování seriálů, které bych mohla zařadit do svého watchlistu, ale marně. Už nějakou dobu jsem nenarazila na žádný nový, který by mě skutečně nadchl. Až teď můžu konečně říct: Našla jsem ho!

Pokud zvažujete, že začnete sledovat, ale vadí vám gore scény a při každé kapce umělé krve, kterou vám naservírují na obrazovce, odvracíte pohled od monitoru, radím vám ani nezačínat. Některé vraždy jsou vážně chuťovky (za nejnechutnější považuju anděly, lidské houby a provizorní včelí úl), ze kterých se mi zvedá žaludek jen na ně pomyslím. Hannibalovo jídlo sice vypadá esteticky tak dobře, že by za něj v Master cheff jistě vyhrál první místo, pomyšlení, z čeho je, vás však nenechá chladnými.
Seriálu bych mohla vytknout pomalejší rozjezd. Pilot byl sice skvělý, ale následujících několik dílů, v nichž se řešily epizodní vraždy, trochu dřelo.
Skvěle je napsaná postava psychiatra a kulináře Hannibala Lectera i psycho pejskaře Willa Grahama (ve druhé sérii, v první mi trochu lezl na nervy) a vůbec celý jejich vztah, o kterém vlastně příběh je. Někteří diváci si stěžují, že vedlejší postavy jsou "ploché a nezajímavé", já abych pravdu řekla, proti nim nic nemám. Občas mě rozčilovala pouze manipulovatelná ovečka Alana. Obzvláště jsem si pak oblíbila Abigail nebo Freddie (a svým způsobem i Chiltona) a Jacka.
Hereckým výkonům není vůbec co vytknout. Mads Mikkelsen si hraní očividně užívá a každou scénu, v níž se objeví, si s přehledem ukradne pro sebe. Hugh Dancy mu zdatně sekunduje, stejně jako Laurence Fishburne. I zbytek osazenstva je zkrátka skvělý. Sympatický cast, musím říct.
Atmosféra dotváří seriál na výbornou. Hodně mi připomíná těch pár filmových kousků severské kinematografie (krimi), které jsem viděla. Temnota visí ve vzduchu a je hustá, že by se dala krájet. Také musím pochválit kameru, mám fakt ráda ty "umělecké záběry", takže s tímto jsem spokojená.

První série
Teprve poznáváme prostředí a postavy. Děj se sice soustředí především na vývoj Willovy postavy a Hannibalův vliv na něj, ale důležitou součástí jsou i epizodní vraždy, jedna nechutnější než druhá, jak jsem zmiňovala výše. Možná by bylo lepší se soustředit více na hlavní linii. Nebylo by to tak roztěkané. Hodnocení: 80%

Druhá série
Právě ona dějová roztěkanost se ve druhé sérii trochu ustálí. Zápletka je (alespoň pro mě) ještě mnohem zajímavější, než u předcházející sezóny. Will mi přijde najednou o 100% sympatičtější, nejsem si jistá proč (možná je to tím jeho novým sestřihem od poloviny série, který mu vážně sekne, ale to jen tak btw :D). A finále? Rozhodně perla mezi všemi letošními fináli minimálně srovnatelná s RW z GoT. Ve zkratce: Naprostá bomba. Nemůžu se dočkat dalších dílů!! Hodnocení: 95%

Po zklamání z Mlčení jehňátek (jistě to není špatný film, to vůbec ne, jen jsem čekala o dost více) je tento seriál příjemné překvapení (asi je to tím, že tentokrát jsem nečekala vůbec nic).
Suma sumárum: 90%

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
90 %
plakát
American Horror Story
23. května 2014
další názory k seriálu

Zatím za 60.

Nejsem nikterak velká fanynka hororů, nicméně čas od času nějakým zajímavým kouskem nepohrdnu. Na American Horror Story jsem slýchávala ze všech stran jen samou chválu, tak jsem se rozhodla si jej pustit.

Spoileroidní zóna
1. Série - 60%
Ať se dívám, jak se dívám. Všude samé stovky a devadesátky. Inu, i tentokrát se můj verdikt bude trochu lišit. V podstatě nevím, co si mám o seriálu myslet. Cítím z něj nápad a zajímavou zápletku... Jenomže pak vidím taky nějakou nepochopitelnou nutkavost autorů nacpat do děje různé kraviny, které pro mě příběh maximálně shazují. Další věcí, která mi vadí, je naprosto nepochopitelné chování postav a motivace duchů, být zlými, což by se dalo jistě okecat, že je smrt odpoutá od lidských morálních zásad, což však popírá vyústění v přeslazený happy end s rodinkou duchů. Nepochopila jsem chování babči/rajdy, ani to, proč vypadá narozdíl od ostatních duchů staře, byť zemřela mladá. A celkově by se zde našlo více scénáristických přešlapů. Herecké výkony přesvědčivé, byť mi půlka hereckého kádru nepřišla příliš sympatická. Navíc jsem se bála za celou dobu sledování pouze jednou (+ mě znechutil pohled na rozkládající-se mrtvolu Violet). Nejstrašidelnějším okamžikem každého dílu je úvodní znělka.

2. Série - hodnocení doplním po zhlédnutí

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
60 %
plakát
Sherlock
19. ledna 2014
další názory k seriálu

"You're bloody psychopath!" "High-functioning sociopath. With your number." :)

I k tomuto seriálu jsem zpočátku přistupovala poněkud skepticky, přestože jsem přečetla snad tisíce recenzí, jež seriál vyzvedávali takřka do nebe. Po doporučení několika mých přátel jsem se do toho tedy pustila a jsem opravdu ráda, že jsem tak učinila, neboť to, co jsem viděla, považuju za jeden z nejlepších seriálů všech dob a osobně za můj nejoblíbenější.

Seriál je inspirován slavnou předlohou sira Arthura Conana Doyla, ačkoli je místo viktoriánské Anglie zasazen do prostředí dnešního Londýna. Sherlock Holmes je nám představen jako 'vysoce funkční sociopat', génius a podivín, vypomáhající neschopným britským policejním složkám s řešením složitých případů coby detektivní konzultant. John Watson vystupuje jako bývalý vojenský lékař, který se právě vrátil z Afghanistanu, trpí syndromem posttraumatického stresu a hledá bydlení. Jeho přítel z vysoké školy ho tedy představí dalšímu člověku, jenž hledá spolubydlícího (komu jinému, než Sherlockovi) a my jsme svědky zrodu velkého přátelství dvou mužů, nejúspěšnější detektivní dvojky v celé Británii.

Co se toho špatného týče, nemám téměř nic, co bych mohla vytknout. Snad jedině velké 'skoky' mezi kvalitou prvních, druhých a třetích dílů, co se prvních dvou řad týče (třetí série to má nastavené trochu jinak). První díl, jakožto uvedení do série, bývá obvykle skvělý. Druhý, odpočinkový, je naopak tak trochu vatovitý a zdlouhavý. Následné finále pak opět bývá doslova epické a člověk ani nedýchá. Naštěstí to však ještě nikdy nezašlo tak daleko, aby měl člověk nutkání vypínat.
Stopáž dílu, cca 90 minut, ve mě zpočátku vyvolávala otázky, zda se autorům podaří ji dostatečně vyplnit, aby mě dokázali dostatečně zaujmout. Naštěstí mě dokázali přesvědčit a (s vyjímkou zmíněných dvou druhých dílů) jsem se bavila natolik, že mi hodina a půl utekla mnohem rychleji, než čtyřicet minut věnovaných sledováním odpoledních seriálů v televizi.
Co se případů týče, jsou skvěle vymyšlené (upravené pro potřeby dnešního světa podle Doylovy předlohy), nejvíce mě zaujala Studie v růžové, či případ ze Znamení tří. Miluju Sherlockovy dedukce, 'čtení' lidí a jeho myšlenkový palác (scény v 3x03 patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla).
Postavy však rozhodně nejsou bezcharakterními loutkami, které kulhají na pozadí případů. Právě naopak. Jedná se o často velmi propracované charaktery. Ačkoli motivace a touhy se týkají spíše Sherlocka a Johna. Zbytek osazenstva je spíše doplňuje, přesto dokáže zaujmout. Mezi mé nejoblíbenější vedlejší postavy patří Mycroft Holmes - starší bratr Sherlocka a nejmocnější muž v Anglii, který je možná dokonce i chytřejší, než génius sám; Molly Hooper - roztomilá laborantka (patolog?), která si Sherlocka idealizuje jako svého budoucího partnera; zaujali mě i Lestrade a Anderson. Co se týče Mary Watson, pořád se nějak nemůžu rozhodnout, jestli ji mám ráda nebo ne. Pokud někoho nemusím, je to Irene Adler, která mě z neznámého důvodu pěkně štvala.
Samotný Sherlock je pak komplikovaná postava. Trochu připomíná typ Dr. House nebo Patricka Janea z Mentalisty. Je to povýšený egoista, hrubý, občas téměř bezcitný a rád o sobě prohlašuje, že je sociopat (což tak úplně není). Přesto je to postava, která vás přiměje hluboce s ní soucítit a zamilovat si ji. John Watson je milý chlápek s nepříliš šťastným osudem, ale především dobrý přítel. Jak prohlásil sám Sherlock - zatímco on sám se snaží řešit případy, John zachraňuje životy. Chemie mezi postavami je skvělá a jejich vztah je skvěle zpracován, čímž se klaním před tvůrci.
K hereckému obsazení nemám snad co dodat. Benedict Cumberbatch byl geniální volba pro roli Sherlocka, neboť ten člověk dokáže zahrát snad všechno a to s velkým stylem. Martin Freeman však vůbec nestojí v jeho stínu, věřím mu každý pohyb a každé slovo. Co se týče Andrewa Scotta v roli Moriartyho, zdá se mi, že občas trošku přehrává, přesto i on je jistě velmi nadaný. Líbí se mi též Mark Gatiss jako Mycroft či Louise Brealey jako Molly. Una Stubbs jako mrs. Hudson je epická. Celý cast se zkrátka povedl.
Soundtrack nádherně podbarvuje scény. Znělka je skvělá.
U tohoto seriálu mohu pochválit i vynikající kamery a střih. Zbožňuju jejich zpomalené nebo přiblížené záběry.
Seriál je vůbec výborně a chytře napsaný. Dialogy někdy letí takovou rychlostí, že by se za to nemusela stydět ani Lorelei Gilmorová. A v neposlední řadě vtipné hlášky.

Zkrátka a dobře, hledala jsem a konečně našla seriál, který je pro mě a líbí se mi v každém směru.

"Žebříček" dílů: s2e3 The Reichenbach fall (100%), s3e3 His last vow (100%), s1e1 Study in Pink (98%), s1e3 The Great Game (97%), s3e2 The Sign of three (93%), s2e1 Scandal in Belgravia (92%), s3e1 The Empty hearse (90%), s2e2 The Hounds of Baskerville (85%),s1e2 The Blind Banker (80%)

Suma sumárum: 100%

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 12 lidí
100 %
plakát
Arrow
31. prosince 2013
další názory k seriálu

"How do I look?" "Like a hero..."

Ke shlédnutí Arrowa jsem se dostala v průběhu Vánočních svátků. Dřív jsem se o seriál nijak nezajímala, tak trochu jsem se měla obavy, že mě to nebude bavit; nikdy jsem nebyla fanynkou komiksů, nicméně jsem z neznámého důvodu dostala chuť ho zkouknout. Jak jsem později zjistila, chybu jsem neudělala.

Herecké obsazení je sympatické, není člověka, který by mi od první chvíle pil krev. Stephen Amell je charismatický (a nebudu lhát, na jeho tělo je pěkný pohled ^^), ačkoli jeho herecký výkon je tak nějak strnulý (buďme k sobě upřímní, těch výrazů tam moc nevystřídá), každopádně, skousnout se dá - rozdíl mezi Oliverem před ostrovem, na ostrově a po ostrově je znatelný (a není to jen kvůli jeho vlasům), nicméně ne nepřirozený. Katie Cassidy mám ráda už od dob, co si zahrála démonku Ruby v mém oblíbeném Supernatural. Herečka Moiry Queenové mi k jejímu charakteru pasuje naprosto přesně, stejně tak i herec Tommyho. Možná jen představitel toho Merlynovic Malcolma je slizký až přespříliš. Na oscarové nominace nemá z castu asi nikdo (za nejlepšího bych označila Coltona Haynese), tuhle záležitost však žádným závratným problémem neshledávám, není to tak hrozné, aby to rušilo.
Co se postav týče, nemám k charakterům větší výtky. Nejsou to loutky a každý je jiný, dobře promyšlený. Co mi možná trochu vadí, je ta černobílost, respektive "černost" některých záporáků (Deadshot, generál na ostrově, etc.). Oliver je celkem sympaťák i povahově a Diggla prostě nemůžete mít neradi. Back Arrow vám zaručeně bude vařit krev v žilách pokaždé, co se objeví (bez kapuce snad ještě víc, než s ní). Celkem jsem si oblíbila Tommyho, Roye a Waltera. S kým však mám problém, je Laurel, bohužel. Nějak jsem si k ní nenašla cestu a celou dobu mě spíš irituje. A nejlepší postava? Rozhodně Felicity Smoak. Herečka je sympatická a já prostě zbožňuju její humor (btw, Oliver&Felicity? OTP).
Dějová linie je taktéž překvapivě silná a skutečně si dokázala upoutat moji pozornost a donutila mě přemýšlet, pokaždé, co jsem zavřela oči.
Flashbacky na ostrově se mi moc líbí. Z počátku mě spíš štvaly a přišly mi zbytečné. Postupně jsem si je však oblíbila a doufám, že je budeme vídat pokud možno do konce seriálu.
Za slabinu bych považovala epizody, ve kterých se Oliver honí za jmény ze seznamu (problém spíše počátku první série, v druhé jsem na takový díl zatím nenarazila).
Co se scénáře týče, chtělo by to trochu zlepšit dialogy (některé repliky, jež byly do úst našich hrdinů vloženy, nebyly zrovna dvakrát moudré). Nelogické chování bylo spíše problémem první série.

V závěru, seriál zdaleka není dokonalý, nenašla jsem doposud však nic, co bych nepřekousla a jsem spokojená. Rozhodně jeden z nejlepších seriálů poslední doby, největší překvapení posledních let a jeden z nejlepších (čistě subjektivně, druhý - byť jen o píď a vůbec, uvidíme za pár let) seriál The CW, která občas dokáže vyprodukovat nejrůznější zhovadilosti.

Hodnocení: Za mě 92% (budu hodná a díky nastavenému tempu dám 100%).

SPOILEROIDNÍ ZÓNA!
1. SÉRIE
Doufejme, že Arrow, jak to tak zatím vypadá, půjde ve stopách staršího kolegy z The CW, Supernatural, a tohle byl teprve rozjezd. Série byla vlastně skvělá, pilot nastavil laťku hodně vysoko, nicméně úroveň dalších pár (asi pět) dílů klesala strmě dolů a ustálila se až kolem midseason a únosu Waltera. Finále bylo úžasné a naprosto dechberoucí. Dostalo mě nepřipravenou (očekávala jsem happyend, ne město v troskách) a pár slziček pro Tommyho ukáplo.

Hodnocení: 76%

2. SÉRIE
Seriál se v podstatě zbavil všeho, co mi v první sérii vadilo. Případy jsou najednou zajímavější, více baví flashbacky z ostrova. League of Assasins se mi moc líbí. Seriál navíc nepřestává šokovat. Jo, a více Felicity a míň Laurel nemůže být naškodu. Trošku mi vadí pouze Barry (takový otravný šmudla, ale ještě mu dám šanci, objeví-li se znovu). Bohužel po mid season se objevilo několik otravných dílů, ve kterých se děj moc neposunul, finále série ovšem opět stálo za to - především dvacátý díl! Natěšenost na příští sérii tu určitě je.

Hodnocení: 90%

3. SÉRIE (zatím první polovina)
Seriál si bohužel trochu pohoršil. Ray Palmer mi je krajně nesympatický. Má oblíbená Felicity zažívá jakési nelogické výpadky, které se mi vůbec nelíbí. A Laurel... Nepamatuji se, že by mi nějaká postava kdy tolik lezla na nervy (možná Katrina ze Sleepy Hollow).

PS: Netrpělivě očekávám další díl!

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
94 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 18 lidí
90 %
plakát
Castle na zabití
18. září 2013
další názory k seriálu

Spisovatel & Policistka

Když jsem se pustila do sledování Castla, vlastně jsem ani neměla nějaké vysoké očekávání. Tady na Serialzone jsem sice viděla překvapivě vysoké hodnocení, hlavní námět mě ale, kdo ví proč, nijak nenadchnul. Spisovatel honící se za zločinem? To mi zní podezdřele. Odkdy jsou spisovatelé součástí vyšetřovacího týmu? Ačkoli jsem na to pořád ještě nepřišla, musím říct, že sledovat mě to baví.

Hlavními postavami seriálu jsou již výše zmíněný spisovatel detektivních románů, charismatický Richard Castle a detektiv Kate Beckettová, která upřednostňuje svou práci především. Obě postavy jsou si vlastně opakem. Castle je nesoustředěný, otáčí se za každou sukní a často nemístně vtípkuje. Beckettová je naopak do práce velmi pohroužená a vše bere velmi vážně - alespoň ze začátku. Spolupráci s Castlem, nedočkavým na místo činu, si nedokáže ani představit. Jak už to tak v detektivních seriálech poslední dobou bývá, najdou si k sobě cestičku. Pak přichází ta zamilovanost...
Romantický vztah mezi dvěma hlavními postavami kriminálního seriálu je možná klišé, ale tady se povedlo najít dvojku s neuvěřitelnou chemií. Musím také pochválit tvůrce za hezky sepsaný příběh páru, kterému se nedá nefandit. :) Palec nahoru za to, že i po té, co se dal hlavní pár dohromady, neztratil své kouzlo.
Co dalšího se mi na Castlovi líbí? Humor. Mnohdy nastala situace, že jsem kvůli smíchu musela seriál pozastavit, abych z dílu vůbec něco měla. Také se mi moc líbí tématické díly - například ten s lovci duchů (pro tohle téma mám slabost :D). Nebo díly točící se kolem románů o Nikki Heat.
Ze seriálu na mě příjemě dýchá rodinná atmosféra, především díky Richardově povedené matce Marthě, mé nejoblíbenější postavě, a dceře Alexis, která se chová dospěleji než ostatní skuteční dospělí.
Zápletka jednotlivých dílů je kolísavá, někdy se mi vraha odhalit podaří a někdy ne. Což chválím, protože u ostatních kriminálek se mi to většinou povede, jakmile dotyčný či dotyčná vstoupí na scénu.
Postavy jsou napsané dobře a nelze si je neoblíbit.
Co bych vytkla nebo spíše, co mě tak trochu zklamalo, byla hlavní zápletka s matkou Beckettové. Do politiky šťourat nemuseli, dalo se to využít líp. Já mám radši psychologické zápletky.
Jak už jsem řekla, kvalita dílů je poměrně kolísavá a to je, co mě rozčiluje. Někdy od napětí ani nedýchám, jindy mě víc zaujme i pohybování vteřinové ručičky hodin.

Hodnocení sérii za sérií přeskočím, z hlediska rozboru by to u kriminálního seriálu nemělo příliš velkou cenu a navíc mi přijde, že jsou všechny na stejné (dobré) úrovni.

Celkově to asi není typ seriálu, na kterém bych, coby poctivá fanynka, ujížděla dvacet čtyři hodin denně, přesto mě ale baví a ráda se na něj podívám.
Suma sumárum: 80%

89 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
78 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
80 %
plakát
Lovci duchů
8. září 2013
další názory k seriálu

Dean, this is serious investigation!

Není nejpromyšlěnější. Není geniální. Není ani bez chyby. Ale má něco, co ostatní seriály ne... Co to je, na to jsem sama ještě nepřišla.

Než začnu s tím, o čem seriál vlastně je, nutno poznamenat, že se příběh od první k doposud poslední osmé sérii hodně změnil. Někomu to vyhovuje víc, někomu míň. Mě ten časový posun přijde naprosto úžasný a baví mě.
Na začátku se setkáváme s novým studentem práv na Stanfordu, Samem Winchestrem, a jeho přítelkyní Jessicou, kteří si užívají studentského života. Vše se však má brzo změnit, což je i Samovi jasné s příchodem jeho staršího bratra Deana žádajícího o pomoc s hledáním ztraceného otce. Sammy, ačkoli nerad, nakonec souhlasí a tak začíná velký příběh bratrů Winchestrových. Ze začátku nepříliš chytlavý (hodně mi dějem připomínal Charmed čili "monster of the week"), se třetí sérií však přichází jakési napětí, které ve čtvrté graduje a v páté vrcholí. V šesté začínáme novou kapitolu, v sedmé se potácíme tak nějak kolem a osmá je konečně plnohodnotný nový začátek.
Někteří tvrdí, že seriál měl skončit pátou sérií. Já v podstatě souhlasím. Příběh byl do této doby velmi dobře promyšlený a všechno do sebe zapadalo. Ale když už jednou CW přikleplo pokračování, jsem pro dalších x sérií za předpokladu, že budou mít minimálně stejnou úroveň, jako ta osmá. Pořád mě to hodně baví a neustálé připomínání si, že konec po páté sérii by byl lepší, už čas nevrátí.

Pokud bych seriálu měla něco vytknout, bude to (ano, hádáte správně) časté umírání následované zázračným z mrtvých vstáním. Taková věc může být jednou zajímavým a dramatickým spestřením děje, budiš, ale když nám bráškové a spol. natáhnou bačkory desetkrát za seriál, smrti to pak jaksi ubírá na efektu.
Další malé mínusy se týkají spíše konkrétních dějových linek. Vypíchnu například šestou sérii, kdy jsme dvě třetiny série bloudili od nikud nikam, než jsme konečně dostali nějakou pořádnou zápletku (byť na ni všichni nádavali).
Herecké výkony jsou v některých případech horší, někdy lepší. Ono také hodně záleží na tom, jak se hoši zrovna snaží, což se týká především Jareda Padaleckiho, kterému někdy nevěřím ani nos mezi očima (což nemění nic na tom, jak moc mám toho herce ráda tím bláznivým, fanynkovským způsobem) a jindy se předvádí v docela jiném světle. Jensenovi nemůžu vytknout snad nic, podle mě hraje skutečně dobře a vše mu věřím. Co se týče Mishy (nejsem si úplně jistá skloňováním, tudíš odpusťte případnou chybu) Collinse, u Castiela nemá pořádně co předvádět. Stačí si jen udržet vážný výraz, sem tam nahodit nějaký ten bolestný nebo tzv. psí očka. Hodně se mi však líbilo, jak zahrál svou roli v 7x01. Z jeho smíchu mám husí kůži ještě teď. Ostatní vedlejší role jsou rozporuplné, k nejlepším patří rozhodně Mark Sheppard, Mark Pelegrino nebo Jim Beaver.
Postavy jsou kategorie sama pro sebe. Nejvíce jsem si oblíbila anděla Castiela (ačkoli to bude, uznávám, hlavně kvůli Mishovi). Bratry Winchestrovce mám ráda oba stejně - hodně. Možná trošku upřednostňuji Deana a to kvůli jeho bezchybnému vzhledu (kdo by odolal, že? :)). Pak je tu samozřejmě klasik Bobby, nu, kdo by ho neměl rád. Ze záporáků musím vyzdvihnout především Lucifera a Crowleyho. Co se týče ženských postav, nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že je tvůrci prostě neumí napsat. Jediným světlým bodem je snad Charlie Bradbury, dejme tomu, že i Jo s Ellen a Bela. Například taková Lissa, Anna nebo hůř, Cassie, mi přišly úplně příšerné. Jestli někoho nesnáším, pak je to andělská dvojice Zachariah a Uriel, lovec Gordon a démonka Meg, která si u spousty lidí získala sympatie. Mě však naprosto nezaujala a iritovala mě v každé podobě.
Hudbě snad není co vytknout. :)
Za humor mají u mě tvůrci všechny palce hore. Deanovy hlášky jsou nezapomenutelné, Castielova zmatenost k popukání, stejně jako situace, se kterými jsou mnohdy postavy nuceny se potýkat.

Hodnocení sérii za sérií shrnu velmi rychle (v opačém případě by to totiš trvalo velice dlouho).
1. série - 70%, 2. série - 75%, 3. série - 100%, 4. série - 100%, 5. série - 100%, 6. série - 65%, 7. série - 75%, 8. série - 90%, 9. série - 90%

Nejoblíbenější epizody? 6x15 The French mistake, 8x08 Hunteri heroici, 4x06 Yellow fever, 3x11 Mystery Spot
Jen podotýkám, že Supernatural cast je snad ještě lepší a vtipnější, než seriál sám o sobě. Viděli jste nepovedené záběry? Ne? Koukejte to napravit. :)

Suma sumárum: 90%

Supernatural doporučuju každému. Minimálně každému, kdo má rád nadpřirozeno, slabost pro bratrské hašteření, humor a obejde se bez zbytečných romantických odrhovaček.

92 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
84 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 25 lidí
90 %
plakát
Vlčí mládě
29. srpna 2013
další názory k seriálu

I když ten název...

Po pravdě, nebýt několika osobních doporučení, kterých se mi dostalo, ani bych se na to nekoukla, byť by tu hodnocení bylo sebelepší. Ten název je naštěstí to nejhorší, co se tohoto seriálu týče. Přemýšlím, jestli náhodou nebylo jeho účelem diváky odlákat. Protože jinak si to vysvětlit nedokážu.
Děj se točí kolem "teen wolfa" Scotta a jeho středoškolské lásky Alison, jejíž rodina se ke vší smůle zabývá lovem jeho druhu. Dějová linie Scott&Alison je po názvu dalším mínusem. Celá lovestory mi připomíná tak trochu vlkodlačí Twilight a chemie tohoto páru mě taky do kolen nedostala.
Dalším mínusem, který mi ale nevadí tolik jako ostatním, je grafická stránka věci. Vlkodlačí ksichtíky nejsou zrovna povedené a alfa v první sérii, to radši pomlčím. Nicméně je vidět jakýsi pokrok do dalších sérií - alfa ve své pravé podobě se už neukáže a kanima (neboli želví ninja) vypadá líp. Darach ve třetí sérii je taky kapitola sama pro sebe, ale když jsem ji uviděla poprvé, docela jsem se lekla. Vlkodlačí běh mi přijde trochu směšný, ale budiž. Tohle se zkousnout dá. Znělka se mi naopak líbí hodně a považuji ji za jednu z nejlepších.
Herecké výkony jsou v některých případech výborné (Jackson, Erica, Stiles), jindy mi ale připadají trochu hůř uvěřitelné (Scott).
Něco podobného by se dalo říct i o postavách. Některé jsou napsané skvěle, ale jiné jsou vážně na ránu, ačkoli to zřejmě jejich účel nebyl. Třeba takový dokonalý moralista Scott. Jeho postava má sice světlejší chvilky, ale většinou ho nemůžu vystát, obzvlášť v pozdějších sériích. Jakson byl pravděpodobně určen k tomu, aby nás štval, což je škoda, protože herec byl jeden z nejsympatičtějších. Moc nechápu postavu Lydie, ta holka má být geniální, ale někdy se chová dost hloupě. Moc ji nechápu. Alison jsem neměla ráda v první a druhé sérii, no, v té třetí už mi nevadila. Isaac se mi ze začátku moc nepozdával, ale v poslední sezóně jsem si ho oblíbila hodně. A pak je tu Stiles. Pro jednou se podařilo vytvořit postavu, která skutečně přemýšlí, což je ode mě velké plus. Bez něj by Scott už dávno skončil. Navíc, když on něco řekne, tak to většinou stojí za to. Jediné co nechápu je, co vidí na Lydii.
Co bych označila jako hlavní plus je promyšlenost děje, která mě osobně přijde překvapivě hodně dobrá. Všechno do sebe pěkně zapadá jako skládačka, což je u seriálů tohoto druhu bohužel rarita. Je vidět, že tvůrci pokračování nevymýšlí za pochodu, ale všechno je nalajnováno pěkně předem (nebo měl někdo geniální nápad a všechno mu hrálo do karet).

K hodnocení sérii za sérií (může obsahovat spoilery):
1. série - 60%
Hlavním tématem byla láska Alison a Scotta, což mě, jak jsem řekla, za srdce nevzalo. Klišé kam se podíváš. Prvních šest dílů byla docela nuda a v podstatě jsem zvažovala, jestli to vůbec dokoukat. Naštěstí se to sedmým dílem počínaje docela pěkně rozjelo a dál jsme pokračovali v nastaveném tempu. Osoba, která byla alfou mě překvapila a vzápětí zklamala. Konec byl opět hodně klišoidní.

2. série - 90%
Oproti první sérii veliké zlepšení. Děj už se tolik netočí kolem Alison a Scotta, do děje se nám zapojuje nová příšerka a její tajemný master. Lydia má nadpřirozeného původu. Jejich původ byl docela šok. Master kanimy překvapil i nepřekvapil. Argentovic rodinka měla zajímavou zápletku a konečně jsem s některými jejími členy sympatizovala. Hlavně s Alisoniným tatíkem. Celá série byla nabitá akcí, pořád něco dělo a až na některé chyby, kterým jsme se nevyvarovali mě to hodně bavilo. Konečně jsem si oblíbila ex-alfu Peeta. Na konci by asi bylo efektivnější nechat Jacksona umřít, ale budiž. Zase trochu klišoidní.

3A. série - 85%
Začátek byl trochu zdlouhavý a něco jsem hned nepochopila. Alfa partička byla nesympatická (obzvlášť ta bosá holka). Dvojčata jsou dost divné. Identita temného druida mě překvapila, to jsem nečekala. Od půlky byla tahle série ale nabitá akcí snad ještě víc než ty předchozí, Alison mi konečně nelezla na nervy a dozvěděli jsme se, co je zač Lydia. Scott mi na druhou stranu přišel ještě víc nesympatický. Jedinou epizodu, kterou bych vynechala, byla ta flashbacková o Derekovi a Krissy ze Supernatural (jméno představitelky ani její postavy v TW si bohužel nepamatuju), ta mi přišla trochu nudná.

Suma sumárum: 80%
Seriál je to dobrý, jeden z nejlepších z kategorie pro teenagery. Bohužel často doplácí na své jméno. Rozhodně se těším na 3B, která začíná v lednu a doporučuju všem, co mají rádi nadpřirozeno, humor a zkousnou klišoidní románek.

90 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
70 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
80 %
1/2
12