RawBanana

off
JménoKar
Věk24 let — narozeniny slaví za 9 měsíců (Kozoroh)
BydlištěMidgard, lokace neznámá
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatelky RawBanana
plakát
Poslední království
24. září 2017
další názory k seriálu

Všechno řídí osud

Jako velký milovník historie, a zvlášť této doby, jsem si Poslední království nemohla nechat ujít. Ještě před sledováním jsem zaslechla mnohá srovnání s populárními Vikings (rovněž můj oblíbený seriál), ale takové porovnávání nemám ráda, proto se mu vyhnu.

Last Kingdom mě nadchlo. Netrpí častou nemocí historické podívané, tedy rozvleklým tempem, naopak, vše šlape, jak má. Hlavní hrdina je hezky koukatelný, ale hlavně je možné se s ním docela dobře ztotožnit. Postavy jsou patřičně barvité a vyladěné, a to jak na straně Dánů, tak u Angličanů. Vztahy mají správnou dynamiku, příběh logiku - je jasné, že seriál hodně těží z knižní předlohy, a naštěstí to dělá dobrým způsobem. Dočkali jsme se řádné pletichaření (oba palce nahoru), skvělé podkresové hudby. Navíc, na televizní tvorbu se tvůrci docela snažili udržet dobovost, i u kostýmů, což jako nadšenec hodnotím neméně pozitivně.

Druhá řada se mi líbila snad ještě více než první a Last Kingdom se zařadilo mezi mé nejoblíbenější seriály. Dokonce jsem si pořídila i předlohu od Bernarda Cornwella. Fanouškům historie rozhodně doporučuju!

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
90 %
plakát
Černá listina: Vykoupení
24. září 2017
další názory k seriálu

Neúspěšné vykoupení

Když jsem se dozvěděla, že se The Blacklist dočká spin-offu, v první řadě mě polil ledový pot. Nemám sice s žádným "pokaženým" seriálem podobného typu zkušenost, ale říkala jsem si, že to zkrátka nebude dobré. Události v Listině sice nakonec nabraly takové obrátky, že spin-off navazoval docela logicky, ovšem i tak, byla jsem nedůvěřivá.

Vlastně nebyla tak docela proč, přesto ve mně Redemption nezanechalo žádný hlubší dojem. Nedá se říct, že by to byl špatný spin-off - ale bohužel mu chybí ta jiskra a kouzlo, které má původní Blacklist. Může za to pravděpodobně absence vážně výrazného charakteru, nějakého "tahouna", a taky fakt, že pořádný děj (ten, který nás zajímá), je pouze na začátku a na konci. Mezitím dostáváme více-méně zajímavé epizodní případy a na jejich pozadí nějaký šum mezi postavami. Musím uznat, že ty byly docela dobré - pan Solomon byl fajn už v Listině, Hargraveovi byli špička, a zbytek týmu byl taktéž koukatelný. Bohužel tempo nebylo vždy vyhovující. Pilot a dvoudílné finále to vytáhly na 70%, jinak si ale myslím, že když nebudete Redemption sledovat, o nic nepřijdete.

Nebyl to přešlap, docela jsem se bavila, ale myslím, že někomu, kdo nemá The Blacklist opravdu rád, nemá Redemption moc co nabídnout. Přesto zápletka nakonec byla fajn a doufám, že bude mít aspoň miniaturní dohru v hlavním seriálu.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
70 %
plakát
Ve jménu vlasti
27. srpna 2016
další názory k seriálu

Jde tu o něco víc

Řečeno jednou větou – Homeland je drsná podívaná pro silné povahy. A ne drsná tím stylem, že by tu vyhřezlá střeva lítala vzduchem, ale tím horším – protože požvýká vaši psychiku a dá jí pořádně zabrat. Téma seriálu, tedy terorismus, je samo o sobě už celkem silné, pro dnešního člověka, na kterého se tohle valí ze všech stran. Ale to není vše, jsou tu ještě psychické poruchy, smrt, těžká deprese a podobné, což jako koření jen přidává na atmosféře. A to dělá z Homelandu realistickou, chytlavou podívanou.

Shrnuto a podtrženo za dosavadních pět sérií, všechno se točí kolem Carrie. Charakter vskutku geniální, se svými problémy a zápalem do toho, čemu věří. A její bipolarita je něco, co příběhu přidává, ne naopak. Dalším postavám není – s čestnou výjimkou Brodyho a Quinna – většinou ponechán tak velký prostor. Postavy se vám v průběhu sledování dokáží dostat pod kůži, i když alespoň mě ze začátku nebyly vůbec sympatické.

Co se příběhu týče, od konce druhé řady se mění řadu co řadu a reflektuje aktuální světové problémy. O pořádné drama skutečně není nouze – Homeland rozhodně není oddechová podívaná. První řada mě začala bavit až zhruba v poslední třetině, ale bylo to patrně tím, že jsem potřebovala čas si na seriál trochu zvyknout. Oblíbila jsem si ho a na novou řadu se těším už teď. I když ten leden, ten je daleko.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
78 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
90 %
plakát
Mrtvý bod
27. srpna 2016
další názory k seriálu

Nikomu se nedá věřit

Něco, co bylo od začátku přirovnáváno k Blacklistu jsem popravdě musela vidět. Nelituji, protože Blindspot je pro mě asi nejlepší novinkou sezóny. A s tou Listinou toho zase tak moc společného nemá. I když i tohle je kriminálka s neobvyklým kořením.

Péče tvůrců je na scénáři opravdu vidět, protože záhada protkávající celý seriál epizodu za epizodou je (minimálně pro mě) neodolatelný tahák. Nápad je originální, funguje, a dodává seriálu unikátní atmosféru. FBI tu funguje akčněji než ve většině seriálů – žádné tahání po pitvách, nimrání se v důkazech a nekonečné výslechy. Akce, akce, akce. Výjezdy týmu do terénu fungují, koncept funguje.

A postavy fungují zrovna tak. V Blindspotu je jich vcelku rozmanitá paleta a jejich vzájemné střety a problémy seriál oživují – nedominují mu. V čele je samozřejmě samotná Jane, která je za mě úžasná, a to nejen proto, že jsem fanynka Jaimie Alexander.

Na každý nový díl jsem čekala s nadšením a od druhé řady nečekám nic menšího. Zase si budu celý týden lámat hlavu nad nejnovějším zvratem a záhadou. Jako krimi nezklamává, ale taky toho přináší mnohem víc. Nemůžu jinak než doporučit – pokud váháte, zda jít do toho, tak radím, jděte.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
90 %
plakát
Agenti S.H.I.E.L.D.
27. srpna 2016
další názory k seriálu

Věř systému

Jak mně se do těch Agentů nechtělo! Jsem fanda komiksů i MCU, ale všem seriálům do něj spadajícím jsem se dlouho vyhýbala. Zlom přišel ve chvíli, kdy jsem se zapřísáhla projet to chronologicky opravdu všechno – došlo tedy i na Agenty. Něco na tom bude, že čím mizernější očekávání, tím lepší překvapení!

Přes slabší, epizodní začátek první série s trochu béčkovou příchutí jsem se naštěstí přenesla. Naštěstí, protože ten zbytek fakticky stál za to! Už od událostí druhého Thora se všechno začalo zlepšovat, a od druhého Capa to bylo parádní definitivně. To, jak Agenti pohotově reflektují každou novou marvelovku je naprosto super (teda, pokud na ně nechodíte do kina, asi už to tak epesní není) a probíhající děj to vždycky ještě více nakopne dopředu. Jen škoda, že ve filmech jako by děj seriálu neexistoval – vzhledem k tomu, s jakým předstihem se píšou filmy a s jakým seriály je to ale vcelku pochopitelné.

Agenti jsou akční ve všech ohledech – kromě topózních bojových scén jako z hollywoodu je tu děj, který ubíhá vpřed naprosto šíleným tempem. K tomu je plný zvratů, a to je dobře. Velký prostor je tu samozřejmě pro vývoj postav a jejich osobní problémy, ale naštěstí nikdy nejde přes čáru. Efekty jsou na televizi ucházející a hlavní postavy sympatické. Od druhé řady nabral seriál poněkud temnější notičku (ne tak hutnou jako netflixácký bráška Daredevil, stále je tu i humor), která mu nádherně sluší, a to, jak rozvíjí palčivá témata z filmů je prostě slast.

Agenti si nehrají na to, že by měli být „něco víc“, a sedí jim to. Pro komiksové a MCU fanoušky povinnost, pro milovníky scifi a akce doporučuju zrovna tak.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
90 %
plakát
Černá listina
3. dubna 2016
další názory k seriálu

Nejlepší dárek přišel ve velkém boxu

Od doby, kdy mi skončil Mentalista, jsem v žánru dlouho hledala další seriál, který by mě tak bavil. Na rovinu, Blacklistu se to podařilo - pohltil mě. Tohle jsem vážně potřebovala! Všechno, co je k dostání, tedy necelé tři série, jsem i navzdory škole sfrkla za pár dní, protože nešlo jinak. I po parádním pilotu jsem možná trochu zápasila s tím, že mi prakticky žádná postava nebyla úplně sympatická, ale tenhle problém byl po zhruba pátém díle odstraněn. Od prvního dvojdílu jsem se vezla definitivně.

V Blacklistu nechybí nic lahodícího mému oku – přiměřené množství akce, kde nejsou hlavní hrdinou zázračně nezranitelní a nezasažitelní, pro kriminálku celkem zajímavé případy a podobně. V tomhle ohledu je Listina stejná jako spousta jejích kolegů, ale je tu prostě něco, co ji povyšuje. Reddington! Ta zápletka je prostě geniální, to velké tajemství vás protahuje celým seriálem lačné vědět, jak to všechno bylo – a ne, že by otázek kolem Lizzie ubývalo. Prakticky všichni herci mi na role sedí jako matka na šroubek, ale prostě jasné je, že James Spader stojí ještě o několik stupňů nad nimi. Redovy monology jsou zkrátka geniální, geniální, skvělé.

Ani momentální „babyline“ Blacklist v mých očích nestahuje dolů, na dokončení třetí řady se vážně těším. Akce, příběh, tajemno, dialogy a to, že seriál není zas tak epizodní, jak se ze začátku zdálo… Banánek si jednou zase smlsnula.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
100 %
plakát
Vikingové
9. února 2016
další názory k seriálu

Skol!

Poté, co jsem seznala, že seriály jsou skvělá na zabití internátního volného času, bylo otázkou času, kdy padne na Vikings. Jsem totiž nadšený fanoušek historie i severu a tohle mě lákalo. Každopádně, prvních pár dílů bylo trochu slabších a nešlo mi se do postav vcítit, proto jsem koukání odložila vrátila se k němu až nedávno.

Jaj, to odkládání byla chyba! Protože až na zmíněný start první série je celý seriál celkem vyvážený, co se týče děje a kýžené "zajímavosti" pro oko divákovo. Stříká krev, lítají střeva, a "ehm ehm" scény nechybí. Nemám slabý žaludek a takové věci mi vůbec nevadí. Bez toho by naopak tenhle seriál nebyl to pravé. I když byly některé dějové zvraty pro mě trochu průhlednější, většina ne. Proč? Díky těm úžasným postavám.

Postavy a herecké výkony jsou to, co bych z Vikingů vypíchla jako nefalšovaný nadprůměr. Uvěřitelnost na mě doslova lezla z obrazovky ven, Banánek je skutečně unešena :3 Když k tomuhle přičtu skvělou severskou atmosféru a historické uchycení (zpracování legendy o Ragnaru Lodbrokovi a záznamů o nájezdech vikingů na přelomu stolet), plus skvěle ladící hudbu (spolupráce s Wardrunou byl úžasný nápad), zkrátka, Vikings se zařadili mezi moje top zlatíčka. Za pár dní uvidíme další Brother´s War? :)

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
100 %
plakát
Mentalista
3. ledna 2016
další názory k seriálu

I vám se dostane do hlavy

Nejsem člověk, co by měl rozkoukáno dvacet seriálů najednou - tolik jich upřímně ani nesleduji. Jeden z opravdu prvních seriálů, které jsem vůbec kdy začala sledovat, byl právě Mentalista.
Nejdříve jsem protáčela oči v sloup nad každou reklamou na něj, která mě na Nově zdržovala při sledování "něčeho zajímavého". Problém byl jen v servírování - Mentalista dostal v naší televizi nálepku "Zase další americká krimi", což člověka z pochopitelných důvodů odrazuje od sledování. Nedejte se!

Je tu spoustu věcí, které z Mentalisty dělají kriminálku výjimečnou. Nikdo vás netahá do pitevny a do extrémních šíleností ("och, Bože, v zahradním bazénu se najednou objevil aligátor a sežral Lucy!" - i to jsem někde viděla), ale hlavně - jsou tu perfektní charaktery a zápletka táhnoucí se prakticky celým seriálem. To všechno korunuje Patrick Jane, ve všech ohledech geniální postava. Potkat někoho takového v reálném životě, jednu mu uvalíte, ale na obrazovce? Zlatíčko.

Konfrontace postav, tajemný Rudý John, ta špetka okultismu, to všechno si zamilujete. A sedmá řada pro vás potom bude přesně takovým "dárkem", jakým byla podle tvůrců zamýšlena. Pro fanoušky.

92 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
77 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 13 lidí
100 %