Varda

off
JménoKatka
Věk
BydlištěVyškov
Twitter
Instagram
Facebookhttps://www.facebook.com/katka.t.kutalkova
Poznámka
Názory uživatelky Varda
plakát
Zaklínač
14. ledna 2020
další názory k seriálu

Zaklínač po Netflixovsku

U tohoto seriálu hodně záleží, jestli se divák už dříve setkal s knihou/hrou, nebo ne. A ani jedno se neobejde bez svých problémů. Bez znalosti předlohy je náročné se zorientovat (v prostoru, v čase, v postavách...), se znalostí předlohy se člověk nevyhne kritickému hodnocení jakékoli změně, kterou zaregistruje.

Já patřím ke skupině znalců předlohy okořeněné letmým setkáním s hrami. A na rovinu říkám, že je pro mě těžké se srovnat se seriálovou verzí. Příběhy se vyvíjí jinak než v povídkách, plynou z jich jiné důsledky, když už si postava zachová přibližný charakter, tak má ale jiné motivace (což ji de facto kompletně změní), chybí většina Sapkowskiho humoru, a spousty malých změn v pozadí příběhu způsobují, že celý zaklínačský svět má odlišnou atmosféru, než jsem očekávala.

Některé kostýmy/masky vypadají lacině (namátkou - drak, faun, dryády... A čím méně se řekně o Nilfgaardských brněních, tím lépe), ale jiné kousky jsou zase famózní, takže výpravu v průměru chválím. Hudba se taky hodně povedla. Rasová rozrůzněnost hereckého obsazení mi připadá sice naprosto zbytečná, ale ve většině případů mi na ní nezáleží.

Ale před čím smekám, jsou herecké výkony herců. Cavill nepatří k mým oblíbencům, fakt ne, ale Geralta mu věřím. Anya Chalotra vypadá moc 'hodná' na Yennefer, přesto je její výkon na úrovni. Ciri... nedostane zrovna moc prostoru, ale jo, proč ne. No a Marigold se svou chytlavou průvodní písní je okamžitý miláček.

Časové linky, které většina lidí svorně kritizuje, se mi naopak líbily. Mám ráda, když mi tvůrci všechno nepředhazují už předžvýkané, a musím trochu zapojit představivost. Co ale uznávám je, že nápovědy a náznaky k časovému zařazení jsou nenápadné, a pokud v nesprávnou chvíli ztratíte pozornost, máte smůlu.

I když to tak z mého hodnocení nemusí vypadat, seriál se mi líbil. Musela jsem se velmi intenzivně oprostit od knížek, protože seriál si z nich vzal jména a sem tam nějaký kousek příběhu a upravený svět. Ale když tohoto stavu dosáhnete, tak jde o nadprůměrnou fantasy záležitost, kterou snad další řady ještě pozvednou.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
80 %
plakát
Inhumans
6. srpna 2018
další názory k seriálu

Promarněná šance

Na Inhumans jsem se plna odhodlání začala dívat hned jak vycházeli, ale přibližně v polovině mi došly síly a až nyní na ně dozrál ten správný čas.

Přestože mě dokázal zaujmout příběh, tím stylem že jsem byla opravdu zvědavá, co se dál bude dít, nemůžu dát víc než 50%. První tak tři až čtyři díly se všechno strašlivě vleklo - spousta postav, které nejsou pohromadě znamená, že za celý díl se vlastně nic moc nestane - pár minut s jedním Nečlověkem, pár minut s druhým... Závěrečné díly byly lepší, ale ne o tolik, aby dokázaly závratně zvednout mé hodnocení.

K tomu mi většina charakterů přišla neskutečně protivná (dívám se na vás, Crystal a Meduso!) nebo minimálně silně nesympatická. Nevím, jestli je vyloženě v pořádku, že se mi nejvíc zamlouval (jako postava i hereckým provedením) Black Bolt - postava, která za celý seriál řekne tři slova. Iwan Rheon působil dost vyšinutě... Možná jsem ale jen nepatřičně kritická, jeho výraz mě dost znervózňuje. Louise, poněkud praštěná lidská vědkyně, byla na druhou stranu roztomilá.

Vizuál je... nevyrovnaný. Kostýmy královské rodiny jsou příšerné, ale jakmile je ohákli do civilního oblečení (a zredukovali náklady na paruky, eh), vůbec to nevypadalo zle. Architektura města na Měsíci mně osobně přišla stylová a působivá, pozemský Havaj byla taky dobrá volba.

Nejlepší byl ovšem obrovitý teleportační pes Lockjaw. Ten neměl konkurenci - a jako jediný ve mě vyvolal nějakou odezvu.

Jinak mi byl osud jednotlivých postav jaksi jedno, nedokázala jsem si nikoho dostatečně oblíbit nebo znelíbit.

A to je škoda. Mohlo to být výborné - ale...

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
50 %
plakát
Na vlásku: Seriál
4. října 2017
další názory k seriálu

Vlasy kam se podíváš

Tangled v podstatě nemám co vytknout (v rámci žánru rozhodně ne). Oproti filmu je dost jiná a jednodušší kresba, na kterou jsem si musela zvykat, ale to je vše.

Jinak můžu jen chválit. Zůstal zachován tón, krásná pohádkovost a vtipnost, zároveň se postavy chovají vlastně logicky - pro Rapunzel není jednoduché chovat se jako princezna, z Flyna není zničehonic zákonadbalý občan...

Velkým plus jsou samozřejmě původní hlasy, radost poslouchat.

Já osobně si ještě užívám každou chvilku s Maximem a Pascalem.

Suma sumárum - kdo má rád film, určitě si užije i seriál.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
90 %
plakát
Midnight, Texas
19. září 2017
další názory k seriálu

Výborné urban fantasy

K seriálu jsem přistupovala dost nezaujatě - synopse zněla dobře, v Novince pod lupou byl hodnocen slušně, tak jsem si řekla, že to taky zkusím. A dobrá volba! Proletěla jsem první sérií během týdne, a to jsem ještě musela čekat na poslední díl.

Mytologie světa je podána nenuceně, příběh má docela hlavu a patu, většina postav a jejich hereckých představitelů mi byla velmi sympatická (zvláště François Arnaud). Dokonce se mi i líbily komičtější scénky - zvláště duch babičky v karavanu a její komentáře mi vždycky zvedly náladu.

Co je potřeba vyzvednout je kvalita CGI a masek všech tvorů i netvorů, to v televizní produkci není úplně běžné.

Abych jen nechválila, romantický vztah dvou hlavních postav mi přišel poněkud nucený, a herecký výkon Dylana Bruce mi nesedl.

Závěr série mi přišel poněkud antiklimatický. Ještě jsem se nerozhodla, jestli to je plus nebo mínus.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
90 %
plakát
Příběh služebnice
17. září 2017
další názory k seriálu

Mrazí až do morku kostí

Na tento seriál jsem narazila tak nějak náhodou, a ač to není můj obvyklý žánr, Handmaid's tale mě naprosto dostal. Po většinu doby jsem měla hluboce zakořeněný pocit hrůzy a zhnusení vykreslovaným světem, ale vždy na konci epizody jsem nedočkavě hledala čas na skouknutí té další.

Největší síla seriálu je v atmosféře. Dystopický svět, který se jen postupně vynořuje v celé své obludnosti, vykreslený dlouhými záběry, podkreslující hudbou a výbornými postavami (z herců jsem krom Alexis Bledel nikoho neznala).

Tempo seriálu je pomalé, což k němu dokonale sedí (ale některé scény byly na mě protahované až příliš, proto pár procent dolů). Rozhodně nic pro milovníky akčních a dějem překotně pádících věcí.

56 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
44 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
90 %
plakát
The Defenders
22. srpna 2017
další názory k seriálu

Doporučuji

(spoilerům se asi nevyhnu, ale vynasnažím se)

Defenders jsem zkoukla v jednom kuse (pfff, půl páté ráno, kdo by potřeboval spát?) a jsem spokojená. Váhám mezi 80 a 90%, ale protože neumím být moc objektivní a Marvelovky se staly mou srdcovkou, dávám nakonec 90%. Rozhodně to ale není seriál bez jediné chybičky.

Tak třeba trvá dvě epizody, než se postavy vůbec dají dohromady. Sice chválím, že jejich setkání a spojenectví mělo logiku a respektovalo charaktery postav, ale fakt se to táhlo.

Co naopak fungovalo naprosto dokonale, byla chemie mezi protagonisty. Jak se dali minimálně dva dohromady, tak se celý seriál výrazně pozvedl. Dokonce i obecně neoblíbený Iron Fist byl ve společnosti příjemně zábavný (respektive reakce ostatních na jeho drama byly úžasné). Části, kde byl sám za sebe už tak dokonalé nebyly (je to pořád pitomeček, co by si zasloužil pár facek).

Padouchovská hrozba The Hand byla podstatnou část seriálu poměrně vágní - mně se líbilo, jak se jejich cíle a motivace postupně odhalují a mé předpoklady z počátku série byly úplně vedle, ale obecně mi nepřišli tak... skutečně děsiví jako třeba Kingpin. Sigourney Weaver byla úchvatně mrazivá, ale neměla moc co hrát a tak se z mého pohledu jedná jen o dalšího padoucha, co nenaplnil potenciál. Zato Elektra se povedla.

Kromě hlavních postav se sešly i v podstatě všechny vedlejší ze všech čtyř sérií, se smíšeným úspěchem. Když byli svedeni všichni dohromady, tak... nic, vůbec nic. Ale jednotlivě - Stick, Coleen apod., výborné.

Shrnuto a podtrženo - vážně dobrý seriál. Mohl by být lepší, místy vázne a tak trochu-hodně se vytratila ta myšlenka street-level-heroes. Přesto bych s klidným srdcem doporučila, s poznámkou, že se s tím nesmí skončit už po pilotu.

88 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 8 lidí
90 %