avatar uživatele

Skogen

off
JménoRadim
Věk
BydlištěZa devatero horama a devatero řekama - tak tam teda ne.
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
trofej
trofej
trofej
trofej
trofej
trofej
Osobní profil

Já:

Entita prožívající své bytí skrz cosi, co bych nazval svou osobností, která je vyjádřená souhrnem ne vždy zcela pozitivních vlastností a bezproblémových hodnot ;)



Evoluce na můj způsob


Kdybych se měl zamyslet, co mi jde a co nejde pod nos, pak by to vypadalo přibližně takto:




SERIÁLY:

Jako příznivce sci-fi žánru mne nejvíc potěší kvalitní science-fiction. Přívlastek kvalitní bych v tomto případě vysvětlil tak, že žádný i sebelepší efekt a trik nemůže převážit nad myšlenkou a příběhem. Co moc nemusím, jsou bezduché krváky, detektivky, krimi a komerční komedie.



Krvák


V poslední době jsem ve světě filmu objevil něco, co mě hodně oslovilo - japonské anime. Začal jsem zajímavě pojatou sérií Ikkitousen - Dragon destiny, pokračoval přes Shin seiki evangerion (Neon Genesis Evangelion) a dopracoval se k nehynoucím vrcholům žánru, jako je Hotaru no haka, Nowaru (Noir), Gansuringa Garu (Gunslinger Girl), Seikai no Monshou (...no Senki, ...no Senki II), Seirei no Moribito a mnoho dalších.



Byosoku 5 senchimetoru




Ikkitousen (Není to žádné péčko, prostě je to takové hravé ;)



Překládání:

Protože anime žánr se v zemích českých vyskytuje v míře nepříliš hojné, většinu interakcí s díly zajišťuje fanservis. I já jsem se k němu přidružil, nejprve jako člen překladatelské grupy Animesubs, která mě (hlavně Johny X) do potřebného zasvětila, a po jejím zániku už na vlastní pěst. Jako překladatel a korektor se vyskytuji pod totožným nickem „Skogen“ na specializovaném serveru Akihabara.cz. Titulky ovšem dle možností a chuti nahrávám i sem.

Všechny titulky jsou časovány na japonskou audio stopu, kdo si totiž zvykne na zvukomalbu japonštiny, se šišlavou angličtinou už nechce nic mít ;)



Oblíbené seriály:

- japonská anime (Gunslinger Girl, Seikai no Monsho, Noir, Ikkitousen...)
- Akta X
- Futurama
- Simpsonovi
- South Park
- Návštěvníci
- M.A.S.H.



Futurama



Oblíbení režiséři:

Většinou si vybírám podle žánru a výtahu z obsahu, ale utkvěla mi jména
- Miyazaki Hayao
- Alejandro Gonzáles Innáritu
- James Cameron
- Steven Spielberg
- Jan Hřebejk
- Svěráci



King of the world James Cameron



Oblíbení Herci:

- Michael Douglas
- Jack Nicolson
- Johnny Depp
- Bruce Willis
- Jean Reno
- Kevin Spacey
- Haley Joel Osment
- Keira Knihtley
- Sigourney Weaver
- Mila Jovovich
- Meg Ryan
- Karel Heřmánek
- Ondřej Vetchý
- Ivan Trojan
- Saša Rašilov
- Jitka Schneiderová
- Jana Štěpánková
- Eva Holubová
... a velmistři předchozí generace (Miloš Kopecký, Vladimír Menšík, Jiří Sovák...)




LITERATURA:

Jako dítě jsem zbožňoval verneovky, obliba filmových science-fiction pak časem přirozeně vzešla z upřednostňovaného návazného žánru literární fantastiky. Tím, jak se sci-fi stává běžnou realitou našich všedních životů v čím dál komplikovanějším světě a funkce mnohých artefaktů v našem běžném laickém chápání překračuje technickou identitu směrem k magické realitě, je i sci-fi vytlačována konkurenční fantasy. Okolní svět se můžeme pokusit ovládat pouze technikou nebo kouzlem, přičemž s nějakou formou iracionální magie je to mnohdy jednodušší. Ačkoliv žánr fantasy nemám příliš v oblibě, jsou zde její prapůvodní prameny - mýty, které mne fascinují, ať už se jedná o starověké příběhy, anebo o zcela moderní "urban legends", které naprosto výstižně ilustrují, že atavistické myšlení v člověku přese všechno přetrvává a je připraveno za určitých okolností bez varování propukat v celé své přirozené primitivitě.

Další oblíbenou skupinou knih je přiměřeně pojatá spekulativní literatura, která se většinou zamýšlí nad jevy a možnostmi, které už formální věda ve své nezbytné racionalitě odkrojila Occamovou břitvou. Nezavrhuji hypotézy pánů Zecharia Sitchina, Ericha von Dänikena nebo třeba Jonannese Fiebaga.

Když si pak taky můžu přečíst něco od někoho daleko chytřejšího než jsem já - od Fromma, Junga, anebo od manželů Pondělíčkových, prof. Matějčka, nějakého toho Rousseaua nebo Descarta, je to fajn.. Zato i v největších křečích nedokážu vyzvracet instantní návody a propagandu typu "Jak se stát úspěšným", "Jak být skvělým rodičem", "100 návodů ke skvělému sexu"... Bez komentáře...

Po nějaké době, kdy jsem se plácal spíš v časopisech a novinách, jsem se ke knížkám vrátil a objevil jsem úplně úžasná díla. Musím poděkovat především ShaoFuTzer, která ve svém profilu vzdává hold Londonovu Tulákovi po hvězdách.. Tuláka jsem měl a kamsi se mi zatoulal. London je úžasný vypravěč, je to filozof lidského prožívání a reflexe. O Tuláka jsem bohužel přišel, už ani nevím jak. Po dlouhém a marném shánění v antikvariátech jsem Tuláka objevil ve formě e-booku a s ním i další fenomenální knihu - Sinuheta a Clavellova díla, ze kterých bych zmínil především Šóguna. Mám teď v mobilu úplnou knihovnu a čtu ve vlaku, v práci, v posteli a kde to jen jde. Báječné.



Oblíbené knihy:

- Sinuhet, Nepřátelé lidstva, Krvavá lázeň, Jeho království, Pád Cařihradu (Mika Waltari)
- Norské dřevo; Konec světa & Hard-boiled Wonderland; Na jih od hranic, na západ od slunce; Kafka na pobřeží; Afterdark (Murakami Haruki)
- Šógun (James Clavell)
- Tulák po hvězdách (Jack London)
- Duna (Frank Herbert)
- Obchodníci s Vesmírem (Frederik Pohl a C. M. Kornbluth)
- Stopařův průvodce po Galaxii (Douglas Adams)
- Pondělí začíná v sobotu (Arkadij a Boris Strugačtí)
- Les mytág; Lavondyss; Hloubení; Brána ze slonoviny, brána z rohu; Dávné ozvěny (Robert Holdstock)
- Vojna a mír (Lev N. Tolstoj)
- vše od Hrabala

- Dvanáctá planeta; Návrat ke Genesis... (Zecharia Sitchin)
- Vzpomínky na Budoucnost; Strategie bohů... (Erich von Däniken)
- UFO - únosy lidí (Johannes Fiebag)




HUDBA:

Když jsem slyšel Heavy Metal, kameny jsem po nich metal, zaníceně vyřvával náš chemikář a učitel hudební výchovy, zatímco trápil pod krkem housle.. Já mám metal rád, třebaže emocionálně je věčně nasraný, neurvalý a občas se silně naivními texty... Poslechnu si však cokoliv včetně komerčních popfactories, nemám potřebu negativně se vymezovat vůči široké škále stylů s výjimkou jazzu, elektronické taneční hudby (tuc-tuc) a dechovky (taky tuc-tuc), to opravdu nemusím.


Oblíbenci:
- Iron Maiden
- Manowar
- Judas Priest
- Helloween
- Metallica
- Queen
- Jethro Tull
- Mike Oldfield
- The Doors
- Shakira
- Robbie Williams
- Divokej Bill
- Kryštof
- Jarek Nohavica
- Dan Landa (až na to vnitřní mesiášství)
- Kryštof
- bardy let minulých jako Marie Rottrová, Jiří Schellinger, Petr Novák...



Manowar aneb nakrkaní semenáči - ale dobří


Písničky, které mě dostaly:

Nenapíšu všechny, zkusím vyjmenovat pár těch, které na mě hodně zapůsobily.

- Battle Hymns - Manowar
- Girl, You'll Be a Woman Soon - Urge Overkill
- album Painkliller a Nostradamus - Judas Priest
- Layla - Eric Clapton
- The Unforgiven, The Unforgiven II - Metallica
- I Just Want You - Ozzy Osbourne
- album Keeper Of The Seven Keys - Helloween
- Blaze of Glore - Jon Bon Jovi
- Countdown to Extinction - Megadeath
- The Man Who Sold the World (unplugged) - Nirvana
- Yesterday, Lucy in the Sky with Diamonds - The Beatles
- Are You the One - Scorpions
- The Sound of Silence - Simon & Garfunkel
- Hotel California - The Eagles
- Pump It - Monkey Business
- Lásko voníš deštěm - Marie Rottrová
- Středověk - Divokej Bill
- Ženy, FantomSKA - Kryštof
- Ostravo, Kometa - Jarek Nohavica


VĚDA:

V prvé řadě psychologie, která vede k poznání a pochopení člověka, objasňuje funkce a zákonitosti lidské psychiky, určující na elementární úrovni naprosto všechny vztahy mezi naším já, celým okolním světem, nadreálnem a vnímáním sebe sama. Fascinuje mne, že celý okolní nezávislý objektivní svět existuje pouze skrz naše subjektivní vědomí, které s ním ve značné míře dělá psí kusy...

Dále pak filozofie, jako základní vztahový rámec jakékoliv vědy a vůbec duševní činnosti. Při otevřené lahvi vína se velice dobře filozofuje nad nesmrtelností brouka ;o) ...A vlastně sociální vědy vesměs.

Zkusil jsem se ve vědě dovzdělat a to tam, kde jsem dosud měl největší mezery - totiž v matematice. I nastoupil jsem na FAV, obor výpočetní technika, abych posléze zjistil, že jsem z integrálů docela vyderivovaný a dosahujíce limity svých funkcí, nezadržitelně v perspektivě osvojit si chápání písmenkových počtů konverguji k nule. Takže jakoby nic.





Oblíbený filozof:

- Erich Fromm (Člověk a psychoanylýza, Mít nebo být, Umění milovat, Anatomie lidské destruktivity...)
- starořečtí Eleaté
- všeuměl Jára Cimrman ;o)




NÁBOŽENSTVÍ:

Respektuji potřebu některých mít určitou exteriorizovanou jistotu, pevný bod svého života udávající tempo a řád. Plně pak uznávám a mám úctu k osobní niterné víře a přesvědčení, vytyčující ctnostnou cestu životem, není-li v rozporu s obecnými zásadami lidství a nejlépe též nepotřebuje-li ke své existenci vnější rituál a příslušnost k nějaké izolující se skupině. K jakýmkoliv církvím chovám instinktivní nedůvěru a příslušnost k jakékoliv sektě už pokládám za selhání soběstačnosti.



Někde jinde a někdy jindy, i když pořád tak nějak podobně




VOLNÝ ČAS:

Jídlo, pití, spánek a sem tam nějaký ten sex.. Když zanechám základních potřeb, pak mě uchvátilo moře a vodní živel vesměs, přestože jako dítě jsem se vody dlouho bál. Fascinován jsem i opakem a to horami. Vylézt na kdejaký vrcholek je pro mne posedlostí, vyskytne-li se nablízku, to i navzdory faktu, že nemám rád výšky, při kterých mi měknou kolena. Potřebuju žít blízko přírodě, už jen pro to vědomí, že se nachází krok ode mne. Oproti tomu trávím nechutně mnoho času u PC a na netu, občas z hecu vytvořím webové stránky a tak jednou do roka si potřebuju pořídit nějakou pořádnou technickou hračku. Zamlouvá se mi rychlá jízda na kole, učarovala mi vodní turistika na kánoi, vášnivě houbařím, třebaže za znalce se nepovažuji a proto sbírám jen houby hřibovité.



Super PC



HRY

Kromě člověče nezlob se a pochybné sociální hry zvané "flaška" si občas zahraju i nějakou tu PC smažku, i když teď už ani moc ne.. Nejlepší PC hra veškerenstva je podle mne určitě Mafia, dál mě zaujal Painkiller, zalétám si s Microsoft Flight Simulátorem a v síti si se synem občas dáme Empire Earth, komiksovou vyvražďovačku XIII, anebo Far Cry.



Nejlepší hra všech dob - Mafia



SPORT:

V létě jezdím na kole, v zimě po zadku.. Když je led, pak i na bruslích. Příležitostně turistika, kam patří i geocaching - na Geocaching.com jsem zaregistrovaný pod nickem Skg-CZ (Skogen už byl obsazený, do prkýnka..), i když nejsem žádný fanatik, takže keše nelovím soustavně, ani ve velkém množství.

Pasivně "nesportuju" vůbec, v životě jsem nebyl na fotbale a už ani nepůjdu, v televizi jsou mi sportovní kanály naprosto ukradené a zprávám se vyhýbám, takže sice vím, že Sáblíková má zlato a tuším, že ho vyrychlobruslila na třech kilometrech, protože to je holt událost jak zboření Bastilly, ale to je asi tak všechno, co jsem pochytil. Jo, ještě že Aleš Valenta před časem vykroutil pět vrutů, to asi média našroubovaly do hlavy každému, kdo na ní neměl zcela smyslovzdornou přilbu, takže všem.

Když jsem si před rokem postěžoval, že začínám chátrat, kamarád Míra mě přivedl do posilovny, takže po mnoha letech - prvně jsem začal železo zvedat v patnácti, jsem se k činkám vrátil. Je to fajn, protože mám v hloubi duše takovou utkvělou představu, že chlap by měl vypadat trochu jako chlap.



Héééj rup..



ŽENY, VÍNO, ZPĚV:

K těm ženám bych podotknul, že jako každý chlap se rád podívám, ale taky dodávám, že platí přísloví "pes, který štěká, nekouše".

Alkohol čím dál míň, ale byly i teenagerské doby, kdy docela hodně.

Drogy - ani nápad. Byla nějaká ta tráva, měl jsem zajímavé prožitky, kdo ví, co do toho kamarád vlastně dával.. Ten poslední byl natolik zajímavý, že jsem si řek "nikdy více".



PET:

Pořídili jsme si leguána zeleného, kterému říkáme jednoduše Drak. Je to úžasné zvířátko. Hodně je toho o leguánech napsáno na odkaz. Kdyby měl někdo zájem o kontaktní, ochočitelné a hbitě reagující zvíře, přičemž by běžné druhy znemožňovala chovat alergie některého z členů rodiny, leguána doporučuji. Určitě to ale chce něco si nejdřív o chovu nastudovat a zvážit, zda bude možné vytvořit mu podmínky, tedy zejména pořídit (svépomocí postavit) někde v bytě vyhřívané terárko velké bezmála jak vrata od stodoly..

Draka, toho času asi tak tříměsíční batole, na sebe pomalu zvykáme, už se ho po týdnu soužití můžeme dotknout, třebaže ještě opatrně uhýbá a preventivně výhružně přitom napíná lalok pod bradou. Už si byl i zaplavat ve vaně. Drakům zdarec!



Leguán zelený (Iguana iguana)


Aktulizace: Bohužel nám Dráček po dvou letech uhynul, chtěl jsem znát příčinu, takže jsem ho předal k pitvě veterináři se specializací na plazy, který díkybohu (udělali jsme pro správnou péči vše, co jsme mohli, ale jeden nikdy neví...) vyloučil chovatelské selhání a na základě tkáňových rozborů určil jako příčinu úhynu karcinom jater a sleziny. Hrozně mě jeho úhyn vzal, ten večer jsem ho hřál na klíně a ještě ve tři v noci provizorně upravoval vyhřívání terária, aby měl dostatek tepla v nemoci, aniž bychom věděli, co se vlastně děje a měli se takto pozdě na koho obrátit...



Drak vyhřívající se na procházce za oknem


Nyní, po časovém odstupu, kdy jsem tvrdil, že už žádného leguána nechci, máme úžasné leguání batole jménem Midori, tentokrát od tuzemského chovatele, které se má skvěle k světu (tedy leguán, i když chovatel snad taky) a já doufám, že ho nikdy nic zlého nepotká.



CO NESNÁŠÍM:

Povrchní lidi. Takové ty, kteří se ženě nejprve podívají na značku trička a až potom na kalhotky.. Ehm, takže jinak... Lidi, kteří si okamžitě nacpou do každé nosní dírky tabletu vitamínu C, jestliže hlavní hygienik prohlásí, že to zabírá proti prasečí chřipce.

A navíc: neschopnost nestranného nazírání, egoismus nepodložený okolnostmi (výjimečným osobnostem egoismus odpouštím - mají to těžké), intoleranci, nedostatek nadhledu, ignoranství, prospěchářství, manipulaci, vychloubačnost, lhaní pro prospěch a ze všeho nejvíc nemám rád koprovku.




CO MÁM RÁD:

Opak toho, co rád nemám a místo koprovky si dám cokoliv smaženého, třeba plnou mísu smažených hřibů s chlebem.

Přátele, kterým nemusím říct ani slovo, aby mi rozuměli.



OBLÍBENÁ AKČNÍ POSTAVA:



Beze slov..




OBLÍBENÝ CITÁT:

A kdybych věděl, že zítra svět zanikne, ještě dnes bych zasadil jabloň. (Martin Luther King)




VÝROK, KTERÝ MĚ POBAVIL:

Kdysi jsem se domníval, že za rozbřesku jarních jiter ptáci vítají zpěvem příchod slunce a světla. Dneska vím, že těch několik jitřních minut křičí hrůzou ze světa. (Bohumil Hrabal)

Milostný trojúhelník může existovat jen tehdy, jestliže je jeden z úhlů tupý. (Miroslav Horníček)

Nejhorší smrt je z vyplašení. (kolegyně Libuška)




ŽIVOTNÍ KRÉDO:

S upřímností nejdál dojdeš, a když na to přijde, můžeš si s ní i lehnout a nikam nechodit.




NAJUST:

Abych zdravě naštval všechny ty, kteří bytostně nesnáší auta, otevřeně prohlašuji, že jsem vášnivým řidičem a jezdím často a rád a šmytec.



Nadruhou stranu taktéž prohlašuji, že do svých třiatřiceti jsem auta taky bytostně nesnášel a kdo mě chce kritizovat, musí to vydržet nejmíň stejně tak dlouho ;)




ZÁVĚREM:

Určitě je znát, že toho moc nenamluvím ;))