1. 4. 2013

SARS: Rekordní neděle v režii úspěšných kabelovek!

SARS: Rekordní neděle v režii úspěšných kabelovek!

Pravděpodobně žádnému pořádnému seriálovému fanouškovi neuniklo, že se nedělní večer nesl ve velkém stylu. Nejen, že se po přestávce s třetí sérií vrátil jeden z nejúspěšnějších seriálů současnosti, drama Game of Thrones (Hra o trůny), ale zároveň se s diváky pro tuto sezónu rozloučil druhý z nejúspěšnějších seriálů současnosti, The Walking Dead (Živí mrtví). Aby bylo Velikonoční pondělí kompletní, farewell řekla také rekordy lámající minisérie The Bible.

Není tedy vhodnější doba, abychom oprášili kategorii SARS neboli Sledovanosti a ratingy seriálů. Jak se dalo předpokládat, tato trojice zcela ovládla seriálový svět. Oficiální důkaz přišel dnes, kdy se sčítaly sledovanosti a ratingy z minulé noci. Jak to všechno dopadlo?

The Walking Dead

Vypadá to, že si pomalu můžeme vytvořit šablonu a vždy jen obměnit čísla něčím vyšším a úspěšnějším. Jo, finále třetí série, které kabelovka AMC vysílala včera v devět večer, opět lámalo všechny možné rekordy.

Poslední díl si nenechalo ujít 12,4 milionů diváků, z nichž 8,1 milionů patří do klíčové skupiny 18–49 let. To pro seriál znamená první příčku z hlediska sledovanosti nedělní noci.

Průměrná čísla třetí série ve skupině 18–49 převyšují takové stálice, jakými jsou TBBT (Teorie velkého třesku), The Voice, Game of Thrones (Hra o trůny), Modern Family (Taková moderní rodinka) a téměř zdvojnásobují sledovanost The Bible.

Určitě vás zajímá porovnání letošních čísel s druhou sérií. Takže: Celková sledovanost (12,4 mil.) vzrostla oproti loňskému finále o 38%. Ve skupině 18–49 let číslo 8,1 milionů znamená nárůst o 36%. V kategorii dospělých 25–54 let (7 milionů) si třetí řada polepšila o 31%.

The Bible

Finále minisérie The Bible nepřekvapilo. Veřejnost očekávala rekordní čísla, která rozhodně přišla. Závěrečný dvoudíl si jen oproti minulému týdnu polepšil o slušných dvanáct až osmnáct procent.

Celkem si Kristovo vzkříšení nenechalo ujít 11,7 milionů diváků. Ve své druhé hodině, která se kryla s The Walking Dead, Bible dokonce zombíky porazila! Sice jen o nějakých čtyřicet tisíc diváků (což u dvanácti a půl milionu celkově není moc výrazné číslo), ale chlubit se tím může stejně!

Za pět týdnů vysílání si Bible může na svůj účet připsat pravidelná vítězství v počtu celkových diváků, dospělých 25–54 a mužích 25–54. Průměrně si minisérie získala 11,4 milionů diváků na dvojepizodu, za což si určitě zaslouží uznání.

Pokud sledujete Vikingy, tak vás jistě potěší, že seriál také jen kvete, dosud se jeho sledovanost každý týden pohybovala kolem pěti milionů lidí. Uvidíme, jak se toto číslo udrží, když mu Bible nebude dělat předskokana.

Game of Thrones

Aby těch rekordů nebylo málo, jeden má na svědomí také včerejší epizoda GoT. Seriál se se třetí řadou vrátil a rozdrtil svůj dosavadní strop.

První epizoda k obrazovkám přilákala 4,4 milionů diváků, což je o půl milionu (13%) víc než start druhé sezóny. Toto číslo je dosud nejúspěšnějším sledovanostním stupínkem seriálu; dříve kralovalo se 4,2 miliony finále druhé řady. Na to, že je HBO placená kabelovka, to rozhodně není špatné, co říkáte?

Během nedělní noci, kdy HBO epizodu vysílalo celkem třikrát, se celkové číslo sledovanosti vyšplhalo na 6,7 milionů vs. 6,3 u premiéry druhé série (nárůst 7%). Když si jen porovnáme, kde začínala první série… tak se tomu ani nechce věřit. Pilot první řady sledovalo 2,22 mil. diváků, start dvojky byl o 74% lepší – a jak vidíte, start třetí řady sledovalo témět dvakrát tolik diváků jako start řady první.

Do zmíněných čísel zatím není připočítaná digitální sledovanost epizody u předplatitelů, na HBO GO a sledování z DVR rekordérů. Jen pro zajímavost, v součtu těchto všech faktorů se průměrně na druhou sérii GoT koukalo 11,6 milionů diváků.


Vyrazila vám dnešní čísla dech? Který z těchto seriálů jste si během dnešního dne užívali vy? Naplnily epizody vaše očekávání? Přejete jim ten úspěch, který všechny tři hity sklízí?

Zdroje:
Game of Thrones: Deadline
The Walking Dead: oficiální tisková zpráva
The Bible: oficiální tisková zpráva

Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
amelia.cz

amelia.cz

Tak to obrovská gratulace pro všechny, i když sleduji jen GoT.
před 11 roky
janka89

janka89

juch parada, potesilo ma TWD lebo to milujem, finale bolo super a mam rada aj GoT takze tam ma to tiez tesi,...
před 11 roky
jukab

jukab

Škoda, já mám radši věci velké pětky, z kabelovek fakt nic. Je vidět, že mladí už na seriály nekoukají...
před 11 roky
Další články k tématu