16. 4. 2013

Časová pásma v Americe jsou šílená. V kolik běží Big Bang?

Zajímalo vás někdy, proč Američané nevysílají seriál normálně ve 20.00 (resp. 8 PM) jako my, ale uvádějí podivné kódy typu „9/8c“?

Časová pásma v Americe jsou šílená. V kolik běží Big Bang?

Problém je v časových pásmech, mnohé seriály se totiž vysílají na celém kontinentu, a zatímco v naší malé republice máme jen jednu časovou zónu, Američané v dalekých Státech jich mají celkem šest, navíc samozřejmě rozházených o letní a zimní časy.

Rozdělení kontinentu

Na kontinentě vládnou pásma čtyři, od západu k východu je to:

Pacific Time Zone, jež zahrnuje většinu oblasti států Kalifornie, Washington, Oregon, Nevada a Idaho;

Mountain Time Zone, které uznávají Arizona, Colorado, Idaho, Kansas, Montana, Nebraska, Nevada, Nové Mexico, část Severní Dakoty, Oregon, část Jižní Dakoty, část Texasu, Utah a Wyoming;

Central Time Zone, kam spadá Alabama, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, část Severní Dakoty, Oklahoma, část Jižní Dakoty, Tennessee, část Texasu a Wisconsin

a konečně Eastern Time Zone. Toto pásmo uznává východní pobřeží, tedy Connecticut, Delaware, Georgia, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Severní Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, Jižní Carolina, Vermont, Virginia a Západní Virginia.


Jak to tedy funguje?

Stanice většinou přizpůsobují vysílání alespoň dvěma pásmům. Obvykle se jedná o variantu Eastern/Central a o tři hodiny posunutý Pacific/Mountain. Tím pádem se koukají na seriál v New Yorku i v Los Angeles v osm hodin večer, i když fakticky je mezi vysíláním tříhodinový rozdíl.

Někdy se vlastního feedu dočká i Mountain Time Zone, ten pak bývá o hodinu posunutý oproti východnímu (East), jinak je spojený s Kalifornským západním časem (West).

A právě pro případy, kdy fyzicky stanice vysílá ve dvou oblastech v jednu chvíli, v jednom feedu, „z jednoho vysílače“, ale lidi mají na hodinkách čas posunutý, se používá označení 9/8c a podobná. Za oficiální „čas USA“ je považován čas východní (Eastern Time Zone), protože pod něj spadá hlavní město Washington D.C., největší město New York City a polovina populace.

Konkrétně…

V New Yorku tedy bude Modern Family vysílaná ve 21.00 (9 PM). Kdybyste se teleportovali k Penny domů do Nebrasky, tak tam taky zrovna poběží, ale na hodinách na zdi bude 20.00 (8 PM).

Ještě horší je to u živého vysílání, které obvykle běží v Chicagu v devět večer, v New Yorku v deset a v Las Vegas v sedm. Nebo se holt živě vysílá jen na východě (třeba reality show a soutěže) a v Kalifornii si pořad taky užijí hezky u večeře, ale už nemůžou hlasovat pro oblíbeného soutěžícího pomocí SMS :-)


No a pak se divte Američanům, že si vychvalují online služby typu Netflix, na kterých si seriály pustí, kdykoli se jim zlíbí. V jakémkoli státě ;-)

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Zdeněk Král

Zdeněk Král

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
Martin

Martin

Nejhorší je se pohybovat na okraji některého časového pásma a přejíždět během dne několikrát přes tu hranici...
před 11 roky
Eviik

Eviik

:D Muselo by být stresující bydlet na rozhraní časových pásem, ale vzhledem k tomu, že to...
před 11 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

tak to s tím 8/9c jsem chápala, ale vždycky jsem si říkala, jak je to s rozdílem např. mezi new...
před 11 roky
Další články k tématu