17. 8. 2023

I přes rok jako na dovolené

I přes rok jako na dovolené

Letních prázdniny se bohužel pomalu chýlí ke svému konci, přesto pro některé je přesto období dovolených teprve v plném proudu. Ale dřív nebo později se budeme muset zase vrátit do klasického režimu a zase si rok počkat na další léto. To ovšem neplatí pro televizní obrazovky. Pokud si chcete užívat letní atmosféru i přes rok a třeba čerpat inspiraci pro svou příští destinaci, přinášíme vám přehled toho, co se pomalu valí na naše obrazovky.

Když se v listopadu 1975 poprvé vysílal seriál Chalupáři, byla to jen taková příjemná komediální záležitost s nádechem léta, ze které se nakonec stalo něco až kultovního, kdy seriál nesmí žádný rok v červenci a srpnu na některé z českých televizí chybět. Před dvěma lety se potom pokusil úspěšně navázat s dovolenkovou tematikou Petr Kolečko seriálem Osada, který sklidil úspěch (jak pak dopadl slovenský pokus Chatári, to nechme stranou). Jestli si přízeň udrží i s novými epizodami, to zjistíme už za pár týdnů. Podobný úspěch u diváků zaznamenal o pár měsíců později rodinný seriál Špunti na cestě. Něco málo o oblibě léta, krásných koutů světa a pohodové atmosféře vypovídá i fanouškovská základna konceptu Love Island. Právě toho hodlají filmaři a scenáristé v našich končinách využít a zásobovat nás letními koktejly prakticky po celý rok. Některé kousky už jsme stihli rozebrat v uplynulých týdnech na Timeline, něco bylo oznámeno teprve nedávno. Dohromady se v našich končinách chystá oficiálně šest takovýchto projektů. Na co se tedy můžeme postupně těšit?

Zalez do spacáku

Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě letos do konce prázdnin bychom se měli dočkat seriálu natáčeného pod taktovou Primy. Ten na první pohled připomíná Špunty na cestě, ale stanice slibuje originální zážitek. Vy už jste se nám k seriálu stihli docela hlasitě vyjádřit a jako největší problém ještě před premiérou vidíte, že se má v hlavní roli představit Tomáš Klus. Na toho naopak Prima sází, tak uvidíme, jak to dopadne. A o čem má vlastně novinka být?

Čtyřicátník Ivan požádá po krátkém chození Sáru o ruku. Ta souhlasí jedině za podmínky, že se lépe poznají a stráví spolu celé léto v kempu Sářiných rodičů. Ivan se ale Sáře zapomněl zmínit, že už byl třikrát ženatý a že má tři potomky, takže dělá vše pro to, aby mu děti v létě nepřekazily plán sbližování se Sárou. Omluví se svým exmanželkám, že tyto prázdniny mu to nevyjde a děti si vezme hned, jak to bude možné. Jenže bejvalky nejsou hloupé, dají se dohromady a během pár dní zjistí, co za tím je. Rozhodnou se, že do kempu pojedou a děti mu tam nechají. Překvapená Sára musí uznat, že procesu vzájemného poznávání může přítomnost dětí jenom prospět. Takže dva měsíce společných chvil této zvláštní rodiny okořeněné letními zážitky z kempu můžou začít.

Na vlnách Jadranu

Hodnocení na SerialZone.cz

Na letošní novinku Pod hladinou by měly navázat příběhy Honzy Zacha z jadranské riviéry. Natáčení probíhá v česko-slovensko-chorvatské produkci na chorvatském ostrově Brač. Původně se na seriálu měla podílet i RTL Croatia, když se začal plánovat před šesti lety, nakonec ale projekt zůstává pouze pod Primou a Joj.

Chorvatský policejní tým dostává na letní sezónu jako posilu přiřazené dva české policisty, kteří pomáhají českým turistům v nesnázích. Jedním z nich je Jan Zach, který do Chorvatska i tak trochu utíká před problémy, místo aby si v životě udělal pořádek. Při řešení problémů českých turistů nakonec i takto daleko od domova dostane šanci uzavřít svou minulost. Po boku Jana Zacha bude turistům pomocnou rukou slovenská záchranářka Vesna. A když se na scéně objeví Janova přítelkyně Alice, vyšetřovatelka z krajského policejního ředitelství, ukazuje se, že ani Chorvatsko není dost daleko.

Dobro došli: More neskryje všetky tajomstvá (Dobro došli)

Hodnocení na SerialZone.cz
Stanice Nova, Markíza – primárně pro Voyo a Nova
Počet epizod 8
Scénář Tomáš Grombíř, David Musil, Peter Nagy, Kryštof Pavelka, Jan Singer
Režie Matúš Ryšan
Obsazení Jakub Štáfek, Alžbeta Ferencová

Svou letní novinku z Chorvatska chtějí také Nova s Markízou, které si pro natáčení zvolili chorvatský ostrov Hvar ležící přímo pod zmiňovaným Bračem. Prima si pevně stojí za tím, že s námětem přišla první, proti čemu nic nenamítají stanice ze skupiny CME, které slibují originální scénáře a s projektem konkurence nijak nesouvisející příběhy.

Chorvatsko. Dovolenková destinace statisíců českých i slovenských turistů, kteří sem jezdí za mořem, horami, památkami, zábavou i uvolněním. Přesto se i v ráji dovolených občas něco pokazí. Děj seriálu se odehrává na fiktivním ostrově, na kterém ústřední dvojice česko-slovenských detektivů pomáhá objasňovat zločiny českých a slovenských turistů. Michal a Ivana jsou jako oheň a voda. Zatímco on je vtipný, sarkastický detektiv ze staré školy, tak ona je zase svobodomyslná, temperamentní žena. Společně musí napravit porušenou harmonii slunného ostrova.

Bóra (Bóra: Dovolenka, na ktorú sa nezabúda)

Hodnocení na SerialZone.cz
Stanice Voyo
Počet epizod 6
Scénář Zuzana Marianková, Zdeněk Jecelín, Daniel Majling
Režie Marek Najbrt, Zuzana Marianková
Obsazení Zatím neznámé

Voyo se nespokojí s jednou novinkou z Chorvatska, když už tu natáčí, tak chystá rovnou i druhý kousek. Ten má být jakousi místní poctou dílu Agathy Christie. Tvůrci sice lákají na údajně zajímavou kombinaci komediálního a detektivního žánru, ale právě to působí tak nějak špatně. Samotný seriál nezní marně, ale žánrově by ho scenáristé mohli pohřbít.

Příběh šestidílné komediální detektivky se otevírá ve chvíli, kdy chorvatské pobřeží zasáhne extrémně silná bóra (orkán). Nezkrotný přírodní živel odstřihne od zbytku světa maják na malém ostrově uprostřed Jadranu. Ostrov má v pronájmu česká agentura, která zde pořádá kurz s názvem Setkání se smrtí pro českou a slovenskou klientelu. Na kurz právě přijíždí čtyři slovenští a šest českých účastníků. Když bóra propukne, devět účastníků kurzu zjišťuje, že jejich vedoucí je mrtev. Byl zavražděn. Mobily účastníků jsou, podle pravidel kurzu, uzavřeny v sejfu. Podezření padá na desátého účastníka, který se o předchozí noci záhadně vytratil. To je ale záhy vyvráceno, a je tak jasné, že vrahem je jeden ze skupinky trosečníků.

Chataři ze Švihova

Hodnocení na SerialZone.cz

U streamu zůstáváme i v tomto případě, protože ani Prima+ nemůže být pozadu. Michal Suchánek do online vysílání připravuje seriál, který už od svého oznámení silně připomíná Osadu, a to i některými jmény. Trocha skepse je tak na místě, ale snad seriál cílící obsazením na skutečné herecké rodiny přinese něco nového, svěžího, co diváci chtějí.

Češi jsou národem chatařů, vlastní chatu nebo chalupu k odpočinku využívá pětina rodin. V chatové oblasti Švihov se potkávají různorodé charaktery chatařů, všechny spojuje jedno místo a stejná vášeň, ale jejich životy, životní hodnoty a postoje jsou různé.

Láska v Istanbule

Hodnocení na SerialZone.cz

Šestici projektů s letním nábojem uzavírá romantický počin z produkce JOJ. Slovenské základně název možná něco říká, turecká telenovela s takovýmto názvem totiž už na obrazovce JOJ před deseti lety běžela. Nyní se stanice rozhodla název znovu použít a přijít tentokrát s vlastním seriálem. Natáčení sice probíhá v Turecku, takže se konečně vydáváme i někam jinak než jen do milovaného Chorvatska, ale o telenovelu by jít nemělo. Televize slibuje romantiku, drama, hezké prostředí a „jenom“ 10 epizod (zatím). I v tomto případě je jistá dávka skepticismu nejspíš na místě.

Zaměstnanci konzulátu v Istanbulu řeší často netradiční až kuriózní příběhy slovenských občanů. Velvyslanec spolu s konzulkou pomáhají při organizaci slovensko-turecké svatby, vernisáži světových umělců, adopci a stěhování dítěte, ztrátě dokladů, ale taky při zprostředkování obchodu mezi jednotlivými zeměmi. Přitom všem mají své vlastní problémy a minulost.


Těšíte se na některý z nových seriálů, který vás i přes rok vrátí do krásných dovolenkových destinací? Nebo jste naopak stejně jako my skeptičtí a už předem ve vás oznámené projekty vyvolávají spíše obavy? Poputuje snad něco nového do vašeho watchlistu nebo vás vůbec lokální tvorba nezajímá?

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Osobně mě po letitých zkušenostech nechává lokální tvorba velmi chladným. Téměř kdykoliv o ní vidím...
před 41 týdny
espn

espn

nepozerám tieto somarimy
před 40 týdny
Další články k tématu