24. 5. 2023

Už na nás taky došlo – Netflix začal bojovat proti sdílení hesel i v ČR

Už na nás taky došlo – Netflix začal bojovat proti sdílení hesel i v ČR

Tak jsme se taky dočkali. Bohužel na rozdíl od nových užitečných funkcí a obsahu streamovacích služeb, jsme se téhle novinky ale dočkat nechtěli. A o to právě přišla dřív. Netflix začal bojovat proti sdílení hesel a účtů v ČR.

Musíme se s tím asi smířit. Netflix už není ta zábavná veselá společnost, co zachraňovala zrušené seriály. Je to stejná korporace jako všechny ostatní a tvrdě se hrne za ziskem a na zákazníky myslí až jako na poslední, hlavně když se z nich podaří vymáčknout víc peněz.

Co všechno na tom Netflixu vlastně je? To zjistíte v přehledu streamovacích služeb.

Zatím to vypadá jako přípravná fáze, možná to bude tím, že se funkce nasazuje postupně, protože nikdo problémy zatím nehlásil, ale v nastavení účtu se objevila možnost přidat člena mimo domácnost za 79 Kč. V USA, kde mají novinku od včera už začaly chodit informační e-maily, v ČR zatím nic, ale nejspíš se brzy dočkáme, přičemž bude následovat nutnost zvolit si domáckou síť a poté přijde i blokace zařízení, která se do ní nepřihlásí alespoň jednou za 30 dní. Však o samotném systému jsme už párkrát psali, poprvé to už prosáklo na začátku února. Problém může být, že člena mimo domácnost můžete přidat jen jednoho (případně dva u nejdražšího tarifu).

Bude zajímavé sledovat, jak se Netflix vypořádá s některými českými specifiky, kde někdy může mít kvůli jednomu shodnému poskytovateli stejnou IP celé město, nebo naopak, kdy vám poskytovatel přiděluje při každém přihlášení do sítě jinou IP adresu. Jsou i domácnosti, které mají v jednom patře jinou IP než v druhém a přitom se pořád jedná o jednu domácnost. A i když by mohlo být pro vaši fyzičku užitečné běhat po schodech s chytrou televizí nahoru a dolů každých třicet dní, tak nejspíš Netflix za svého kondičního trenéra nechcete (teoreticky bude stačit běhat po schodech s mobilem, ale i tak).

Vyplatí se to Netflixu vůbec?

I když je teď spousta uživatelů sdílejících účet pekelně naštvaná a křičí, že svůj účet zruší, tak Netflix to má dobře spočítané. Mimo jiné i díky tomu, že si tenhle systém vyzkoušel nejdřív na menších trzích v Kanadě, Novém Zélandu, Portugalsku a ve Španělsku, kde podle slov svého mluvčího má nyní více předplatitelů než před nasazením této fičury a hlavně, což je pro Netflix důležitější, jejich čísla rostou a to rychleji než kdykoliv předtím.

A ono se není čemu divit, pojďme si dát rychlou lekci matematiky.

Netflix má určitý počet předplatitelů, kteří sdílí svoje hesla. Říkejme téhle skupině P. Tahle skupina k tomu může přistoupit různě.

• A % se rozhodne přestat svůj účet sdílet, ale účet si nechá, nikdo ze sdílečů si účet nekoupí ⇒ Netflix je na tom stejně jako předtím, navíc ušetří něco málo za přenos dat = PROFIT
• B % se rozhodne přidat člena mimo domácnost ⇒ Netflix má něco málo navíc k původnímu předplatnému = PROFIT
• C % se rozhodne přestat svůj účet sdílet, někdo ze sdílečů si pořídí nový účet ⇒ výhra pro Netflix nový předplatitel = PROFIT
• D % se rozhodne účet zrušit, ale někdo z původních sdílečů si založí nový účet ⇒ zase je na tom Netflix stejně, ale pořád ušetří něco málo za přenos dat = PROFIT
• E % se rozhodne účet zrušit, nikdo ze sdílečů si nový nepořídí ⇒ nejčernější scénář pro Netflix = ZTRÁTA
Jak vidíte, většina scénářů je pro Netflix zisková. Takže mu stačí, když skupina A, B, C, D bude větší než skupina E a je na tom líp než předtím. Už se asi nedivíte, proč to Netflix risknul a pustil se do toho.

Otázka ovšem je, jak se tohle dotkne zákazníků, kteří svoje hesla nesdílí. Jak už bylo načrtnuto v úvodu. Je spousta situací, kdy svoje heslo s nikým nesdílíte a stejně vás nový systém bude omezovat. Kromě toho u nás, kvůli geofencingu většina lidí svoje pirátské čepice nadobro neodložila a pořád je má někde po ruce, takže jim nebude dělat takový problém je zase pěkně oprášit a nasadit.

Druhý problém, který nejspíš Netflix tolik netrápí, že pokud byl počet sdílečů hesel veliký a nikdo z nich si nepořídí nový účet, tak logicky musí klesnout i počet prosledovaných hodin. Když na jeden seriál koukají čtyři různí lidé a teď se bude koukat jen původní vlastník účtu, tak je to pokles o 3/4. Jenže prosledované hodiny Netflix neživí a akcionáře lačnící po dolarech taky nezajímají. Otázka tedy je, jake tahle snížená popularita bude mít vedlejší efekty. Přeci jenom některé seriály generují více peněz na merchandisingu než na předplatném.


Jestli vás Netflix a tyhle jeho novoty štvou se asi nemá cenu ptát, co?

Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Mr.Ripley

Mr.Ripley

Tak už to začalo, právě mi přišel mail.
před 51 týdny
_-0-_

_-0-_

"„Genderové identity se řeší především v anglicky mluvících západních zemích, ale postupně...
před 51 týdny
nighthunter

nighthunter

hlavne maju inu kupnu silu ako my...
před 51 týdny
Další články k tématu