1. 4. 2013

HBO: Pirátství u GoT je kompliment!

HBO: Pirátství u GoT je kompliment!

Jak se stanice HBO staví k tomu, že vysílá pirátsky nejstahovanější televizní seriál roku 2012? Očividně to bere pozitivně!

Prezident programové skladby stanice HBO, Michael Lombardo, v rozhovoru pro magazín EW diskutoval mimo jiné také o otázce pirátského stahovaní fantasy dramatu Game of Thrones (Hra o trůny), které se včera večer vrátilo na obrazovky s premiérou třetí série.

Nedávno druhá série trhla pro stanici rekord v množství prodaných DVD nosičů. Jak jsme vám však již psali v prosinci, seriál získal za loňský rok „ocenění“ jako torrentově nejstahovanější seriál roku.

„Asi bych to neměl říkat nahlas, ale my to považujeme za kompliment,“ řekl Lombardo. „Jde vidět, že poptávka po seriálu existuje. A jak jsme mohli vidět, stahování rozhodně neuškodilo prodeji originálních DVD s druhou řadou seriálu. Pirátství je něco, co zákonitě jde ruku v ruce s tím, že vysíláte celosvětově populární seriál, zvlášť na placené stanici.“

I přes rozšířené ilegální stahování se Game of Thrones řadí do čela nejlépe vydělávajících seriálů stanice HBO. „Když porovnáte čísla z mezinárodního vysílání a prodeje DVD, což jsou dva základní faktory, na které nahlížíme, tak seriál v porovnání s našimi ostatními současnými seriály stále přináší velký zisk,“ řekl Lombardo.

Prezident však neváhal zdůraznit, že politika stanice je stále protipirátská. „Samozřejmě jsme placená služba, takže v našem obecném zájmu je pirátství zastavit, když vidíme, že se něco takového děje. Obzvláště naléhavé je to potom v případě, kdy lidé prodávají pirátské verze. Nicméně zatím jsme do oběhu ‚Game of Thrones‘ policii nevyslali.“

Velký rozsah pirátství GoT zapříčiňuje jistě několik faktorů, mezi kterými nechybí popularita seriálu především mezi mladými muži (ze statistik seriálu vyplývá, že jej sleduje 58% mužů s průměrným věkem 41 let). Dalším výrazným faktorem je však také současná digitální distribuce HBO. Ti, kteří mají předplacený kanál, můžou seriály sledovat online na HBO GO (dnes jsme vám psali, že první díl třetí série je tam k dispozici zadarmo s českými titulky).

Nicméně digitální knihovna je zatím přístupná pouze předplatitelům klasického televizního kanálu, což neocení především mladí lidé, kteří již téměř vše sledují na internetu. Nedávno však bossové HBO naznačili, že stanice uvažuje o zavedení pouze digitálního předplatného. Tento tah by mohl počet pirátských stažení seriálu značně zredukovat.

Aktualizováno:

Premiéra třetí řady Game of Thrones zlomila torrentové rekordy. Díl si během jediného dne stáhlo více než milion uživatelů z celého světa. Nikdy dříve torrent nezaznamenal tak obrovské číslo sdílení u jediného souboru – v jednu dobu měla epizoda více než sto šedesát tisíc peerů! Zdroj uvádí, že nejvíce se stahovalo z Austrálie, z konkrétních měst pak vévodil Londýn.


Překvapila vás reakce Lombarda? Čekali byste větší kritiku vůči neplatitelům a pirátům, kteří si seriály užívají zadarmo? A co závěr článku, jak se stavíte k faktu, že HBO přemýšlí o předplatném do digitální knihovny? Využili byste tuto legální možnost sledování vašich oblíbených seriálů této stanice?

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
ragelly

ragelly

Článek aktualizován odstavečkem o stahovanosti první epizody. Drsná čísla a další rekordy :) A to se do...
před 11 roky
Mescalamba

Mescalamba

No přes 100.000 seedů sem na TBP u seriálu fakt ještě neviděl. To bylo fakt hodně insane.. Musim to...
před 11 roky
kacka.irena

kacka.irena

tohle mě teda taky dostalo. S tím ostatním se nemá cenu rozčilovat. My malý český ryby stejně nic...
před 11 roky
Další články k tématu