24. 9. 2013

Sbohem, Dextere.

Sbohem, Dextere.

Dexter Morgan. Přes den analyzuje krevní skvrny a pomáhá tak policii dopadnout zločince. Přes noc uchopí spravedlnost do vlastních rukou a vraždí ty nejhorší stvůry, na které je policie krátká. Už od svého dětství, kdy prožil traumatický zážitek, o kterém mu jeho pěstoun Harry nikdy moc neřekl, má totiž touhu brát životy. Harry mu proto vštípil Kodex, díky kterému se Dexter soustředí jen na ostatní vrahy…

Dexter si svou premiéru odbyl 1. října 2006. Nikdo by tehdy určitě neřekl, že si získá tolik fanoušků po celém světě a že vydrží tak dlouho. Milionům lidí bude nyní Dexter hodně moc chybět, šlo totiž o velmi působivý seriál, a to po všech stránkách.

Každé série měla něco do sebe. I seriál celkově měl své kouzlo, to samé postavy. Na Deb a její peprný slovník budeme ještě dlouho vzpomínat. Na Masukův smích a zvrhlé komentáře, na Dexterův ironický humor za každé situace – těch věcí je mnoho a myslím, že si každý právě teď své oblíbené postavy a jejich charakteristické znaky vybaví. Dexter se ale nedočkal úspěchu jen u fanoušků, ale také u kritiků a ve sledovanosti. Rok co rok lámal seriál rekord ve sledovanosti na své domovské stanici Showtime, a právě poslední epizoda přilákala diváků nejvíce. 2,8 milionů lidí si nenechalo ujít konec ikonického seriálu stanice Showtime, čímž překonal nejen svůj osobní rekord, ale také se stal nejsledovanější epizodou, co se týče všech originálních seriálů stanice.

K finále Dextera má každý svůj názor. Mnoho lidí by nejradši poslední díly Dextera vymazalo, mnoho lidí je ale s koncem spokojeno. Dle mého názoru se Dexter dočkal skvělého konce. Bylo to hodně tragické, zarytým fanouškům určitě ukáplo i několik slz, ale příběh o sériovém vrahovi nemohl skončit jinak. Producentka seriálu, Sara Colleton, prozradila, že žádný alternativní konec nikdy nebyl v plánu. Bývalý showrunner Clyde Phillips měl v plánu odhalení Dextera a poté i jeho zabití na elektrickém křesle, ale řekl bych, že konec, který jsme dostali, byl dokonalý.

Bylo tragické a zároveň dojemné, sledovat, jak Dexter odpojuje Debru od přístrojů, vynáší ji z nemocnice a přenáší na svou loď s jasným cílem – vhodit Deb do míst, kde Dexter pohřbil všechny své oběti. Právě tím, že Dexter neuposlechl svého Temného pasažéra, že si myslel, že může odjet se svým synem a svou milovanou Hannah pryč a začít znovu, že nezabil Saxona, když byla ta správná příležitost… kvůli tomu Dexter skončil tak, jak skončil.

Došlo mu, že všechny své milované ničí, proto finguje svou smrt a úplně prázdný bez touhy nadále vraždit skončí sám, aby ochránil Hannah a svého syna Harrisona a nezničil jim život. Když porovnáte Dextera v první a poslední sérii, dojdete k závěru, že z dokonalého vraždícího psychopata se stal člověkem. Následující věta dokonale vystihne Dexterovu snahu stát se člověkem: „Ačkoli to mohlo vypadat jinak, tak dlouho jsem jen chtěl být jako ostatní. Cítit to, co oni. Ale teď, když to tak je, chci, aby to přestalo.“ V úplně poslední scéně vidíme Dextera prázdného. Žádný Temný pasažér. Ani slovo. Ani myšlenka v jeho hlavě. Jen prosté ticho.


Tak co říkáte na konec celého seriálu? Jestli nejste spokojeni s koncem, jak byste Dextera ukončili vy? A jak moc vám bude Dexter chybět? Podělte se o své názory v komentářích!

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
harmonica

harmonica

Škoda že je článek napsanej trochu zaujatě, ale jinak pěkná práce. K finále asi jen dodat: díky bohu že už...
před 10 roky
veronika.jezek

veronika.jezek

Pěkný článek. Osmá řada byla ze seriálů nejslabší, ale úplný závěr splnil moje tajné očekávání - a to že...
před 10 roky
Ammy

Ammy

konečně vyvrcholení :)
před 10 roky
Další články k tématu