28. 11. 2013

Arrow: Jak správně přivést postavu ze záhrobí?

Arrow: Jak správně přivést postavu ze záhrobí?

Tento článek je založený na ději epizody State vs. Queen a mimo jiné prozrazuje, jak tento díl skončil. Pokud jste jej ještě neviděli, tak nečtěte dál.

V posledním dílu Arrowa, State vs. Queen, se fanouškům dostalo značného šoku. Malcolm Merlyn (John Borrowman) je živý, zdravý a ještě se baví ovlivňováním porot. O několik dílů dříve se do města vrátila i Sarah Lance (Caity Lotz), o níž se celou dobu předpokládalo, že se utopila na Queen Gambit.

Ať už to pro vás bylo či nebylo překvapení, je důležité poznamenat, že se v Arrowovi vytasili s šikovným trikem, jak obě postavy přivést zpět, aniž by při tom podvedli diváky. Většina seriálů v tomto naprosto pohoří, což ale rozhodně není tento případ. A zde je pět důvodů, proč.

1. Pozor, aby se vrátily správné postavy

V seriálech jako Arrow je spousta mrtvých. Aby mohl děj působit alespoň trochu věrohodně, musí většina z nich jednoduše zetlít v zemi. Robert Queen je mrtvý už hodně dlouho. Ani Tommy už bohužel není. A také velkolepá smrt Hraběte Vertiga (Seth Gabel) je už zcela definitivní.
Tím, že tyto postavy zůstanou mrtvé, se naskýtá prostor přivést zpět k životu několik dalších. Nemrtví musejí posouvat děj vpřed, a ne jenom vyplňovat sentimentální stesky. Je jedno, koho chceme mít zpátky – jde o to, koho potřebujeme.

2. Odhalení je pouze částí dramatu

Pokud by State vs. Queen byla jen o tom, kdo ovlivnil Moiřinu porotu, aby ji osvobodili, pak by Malcolmův návrat nebyl nijak zvlášť zajímavý. Kdo jiný by mohl anebo chtěl něco takového udělat? V této záležitosti není příliš prostoru pro překvapení.
Jenže Arrow na to šel chytře, a tak 90 % tohoto dílu bylo o návratu a možné porážce Hraběte Vertiga. To, že se zase objevil Merlyn, byl jenom bonus.
Co se Sarah týká, ta se jako Black Canary poprvé objevila už v prvním dílu druhé řady. Její příležitostné objevování se postupně vyústilo k epizodě, kde se Black Canary a Sarah dostalo ústřední pozornosti. Diváci se ovšem nikdy nemuseli soustředit na její nemožné přežití, protože kromě Sařina návratu se vždycky odehrávaly ještě další příběhy.

3. Důvod věřit, že je to možné

Sarah přežila na troskách téměř stejně jako Oliver. Malcolm Merlyn použil triky, které pochytil v Lize stínů (nebo tak někde), aby narafičil vlastní smrt a potom pravděpodobně strávil několik měsíců zotavováním a plánováním svého návratu.
Ani jeden z těchto způsobů nijak zvlášť nenabourává důveřivost diváka.

4. Přihození několika dalších zvratů

Zpět ze záhrobí své postavy přivedlo už tolik televizních seriálů, že ten fakt sám o sobě většinou nestačí. Dnešní diváci potřebují ještě více šokující odhalení, pokud chcete, aby vám takový zvrat uvěřili.
U Sarah tím velkým zvratem bylo, že a) teď z ní je drsňácká bojovnice b) že Oliver celou dobu věděl, a to navzdory všemu, co říkal Lanceovým, své rodině, Diggleovi i divákům, že Sarah přežila ztroskotání Queen Gambit.
Jakmile se diváci dozví tohle všechno, její předstíraná smrt působí nezpochybnitelně.
U Merlyna je to trochu jinak. Že přežije, se od něj coby od superzloducha s pověstným výcvikem Ligy stínů téměř očekávalo. Šokující byla ta věc s Theou. Že Malcolm s Moirou byli milenci, napětí nepřineslo. Ale že se z jejich poměru narodila Thea a Malcolm to může dokázat? Překvápko!

5. Celé to baví

Zařídit zábavnost vzkříšení Malcolma Merlyna bylo hodně jednoduché – Borrowmanovo věrohodné ztvárnění zloducha nikdy neselže. U Sarah to bylo trochu těžší, poněvadž její postava byla do té doby vlastně jen berličkou pro tvorbu zápletek.
Pak se z ní ale stala Black Canary, tvrdá a vlastními problémy zmítaná obránkyně obětí znásilnění, která se neprosí o ničí pomoc ani pochopení. Ano, příležitostně byla zranitelná, ale vy prostě víte, že se naučila, jak světu čelit na vlastní pěst. Její charakter tak celý příběh ve výsledku jenom vylepšil. Navíc poskytla strážníku Lanceovi o důvod víc, aby dál zůstal spojencem Arrowa.


Líbilo se vám objevení už jednou zabitých postav? Myslíte si, že se to autorům povedlo dostatečně vysvětlit? Co říkáte novým zvratům v ději? A koho byste oživili vy?

Líbil se ti článek? Máš rád seriály a bavilo by tě o nich psát podobné novinky? Do našeho týmu článkařů hledáme nové posily. Pokud umíš anglicky a máš zájem o kredity navíc, napiš na ragelly@serialzone.cz nebo na SerialZone zprávu uživatelce ragelly, pošleme ti podrobnější informace.

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
corine

corine

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
VanThomass

VanThomass

Tak nejde o to, zda to je nebo není intuitivní, ale o to, že se to používá ;-) Mrkni se třeba...
před 10 roky
harmonica

harmonica

corine: chápu že k tomu seriálu asi nemáš moc velký vztah, tak jako asi moc nevíš o Lize stínů....
před 10 roky
Penten

Penten

Jak by se někdo mohl divit tomu, že Captain Jack Harkness není mrtvý? #doctorwho
před 10 roky
Další články k tématu