10. 4. 2015

9 postav, které by tvůrci Game of Thrones neměli zabíjet!

9 postav, které by tvůrci Game of Thrones neměli zabíjet!

Fanoušci epické fantasy série Game of Thrones (Hra o trůny) si nepochybně uvědomují, že jejich oblíbený seriál je plný násilí. V průběhu středověku, kam je série zasazena, číhá nebezpečí smrti v podstatě všude, ať už jde o mor, válku, svatbu nebo palce v očích. Každý také ví, že George R.R. Martin rád odrovnává své postavy. Takže diváci nejsou zrovna překvapeni, když někdo, koho mají rádi, zemře obzvláště brutálním způsobem.

Jednou z nejzajímavějších informací o nadcházející série pak je fakt, že postavy, které jsou v knižní sérii stále naživu mohou zemřít v seriálu. Což technicky znamená, že můžeme přijít o kohokoliv. Ale ne každá postava v seriálu je na zabití tolik jako ostatní. Zabití níže uvedených postav by mohlo riskovat ztrátu sledovanosti, ztrátu skvělých herců anebo ztrátu zajímavé dějové linie. A tady jsou důvody:

Na zabití, ale prosím, nechte je

Cersei Lannister

Víme, že Cersei je pořádná mrcha. Spikla si, aby zavraždila děti, svého manžela a dokonce i roztomilého malého vlka. Ale Cersei a její nepopiratelná vůle a inteligence jsou tím, co činí její pomstu tak zábavnou ke sledování. Jistě, je to vlastně monstrum, ale stejně jako Meryl Streep v Ďábel nosí Pradu nebo Moriarty v Sherlockovi, tak i Cersei dává Hře o trůny zajímavý náboj. Ne vše musí být řešeno mečem a krveprolitím, její příkazy a intriky jsou dalším způsobem, jak si zajistit moc. Způsobem, jakým se věci vyvíjejí, to nevypadá, že by se Cersei měla dožít konce této ságy a rozhodně je postavou na zabití, ale odstranit ji by znamenalo přijít o zábavu.

Grey Worm (Šedý červ)

Jak skvělý Šedý červ je? Na rozdíl od mnoha jiných společníku Daenerys Targaryen, nemá Šedý červ opravdu žádné postranní úmysly, žádné neutuchající city k ní ani žádnou touhu pomocí jí jen navzdory ostatním. On jednoduše chce sloužit ženě, která ho osvobodila a otřesné jméno, které mu bylo dáno, položit na její počest. Šedý červ je také úžasný bojovník, to co mu chybí v postavě dohání rychlostí a dovednostmi. Bohužel, postavy jako on dlouho nevydrží, když dojde na intriky a zrady, ale ztráta Šedého červa by znamenala, že nemůžeme spoléhat na to, že ti „dobří“ přežijí. Navíc se tam odehrává něco zajímavého s Missandei a navzdory jeho kastraci nás zajímá, kam to povede.

Brienne z Tarthu

Je nesporné, že i tento seriál potřebuje tu správnou feministickou jiskru, a co může být v tomto světě více feministického než žena-rytíř, která odráží urážky, jež se jí dostávají kvůli výšce či vzhledu a může se tak vydat na epické dobrodružství? Brienne z Tarthu není ušlechtilá od narození, ale je dost možná jednou z nejušlechti­lejších postav v seriálu. To ona stála za probíhajícím vykoupením Jaimeho Lannistera. Ale nyní, když ztratila Aryu Stark a Catelyn Stark (která ji zaúkolovala) je po smrti, tak si nejsme jistí, kam její cesta povede, což ji dělá opravdu zranitelnou. Zabít ji by však pro seriál znamenalo ztratit pořádnou porce ženské síly.

Smrti, které by se těžko překonávaly

Jon Snow (Jon Sníh)

I když nic neví, tak je John Snow předurčen k vládnutí, alespoň na Zdi. Jenže jen málokdy se stane něco dobrého těm, kteří se snaží hájit čest a spravedlnost. I když se v minulosti Snow uchýlil k malé zradě, tak jeho oddanost Noční hlídce je skutečná a čestná. Je to jedna z mála postav, která je opravdu dobrá a pokud bychom o něj přišli, odešel by další „dobrý chlap“. Snow určitě nebude mít jen štěstí a bude se trápit, občas trpí utápění ve vlastním žalu, ale v tomhle světě už je jen málo Starků (i když je Jon jen bastard) a byla by škoda odstranit dalšího.

Jaime Lannister

Jaime Lannister je na cestě za svým vykoupením a byla by zatracená škoda, kdyby jeho příběh byl utnut či zkrácen. Když pomineme kontroverzní scénu sexu/znásilnění, tak ve čtvrté sérii nepochybně nabral obrat k lepšímu a začal jednat více se ctí. Důvodem asi bude i to, že přišel o ruku. Kouzlo Jaimeho má stále obdivuhodnou kvalitu, i vzhledem k jeho úlisnosti. A určitě bychom se rádi dozvěděli, jak celá ta jeho proměna dopadne.

Sansa Stark

Další postavou, která prochází drastickou transformací je Sansa Stark. Její otec byl popraven před jejím zrakem, nějaký čas ji trýznilo zlé dospívající monstrum, její matka a bratr byli zmasakrování a byla donucena vzít si trpaslíka z rodu Lannisterů. Ve čtvrté sérii byla Sansa v depresi a zdánlivě na prahu smrti, díky vlastní psychotetě. Ale teta Lysa je ze hry, Sansa nemá co ztratit a rozhodla se hrát vlastní „hry“. Někteří fanoušci ji začali přezdívat „Darth Sansa“, její tmavší vlasy a tmavší šatník jsou náznakem, že Sansa konečně začíná s vlastními vypočítanými pohyby a upřímně řečeno, rádi bychom viděli, jak temná Sansa může být.

Musí zůstat naživu!

Tyrion Lannister

Tyrion Lannister přináší divákům radost od úvodních okamžiků první série, když plácnul malého spratka jménem Joffrey přes obličej. Od té doby jeho zahořklé a opilecké chování poskytly mnoho z nejlepších komediálních okamžiků seriálu. Ale Tyrion se z komické postavy rozrostl do opravdu silného hráče. Když diváci zjistili, jak falešná jeho rodina je, tak zůstal Tyrion jako morální kompas Lannisterů. Je ochoten udělat cokoliv je zapotřebí, aby porazil své nepřátele, ale na rozdíl od sestry a otce to nedělá na úkor „mrzáků, bastardů a rozbitých věcí“, takže víme, že má i citlivé místo ve svém srdci. Pokud chceme někoho vidět na Železném trůně, tak je to on. Pokusy o jeho vraždu jsou však na denním pořádku. Pokud by někdo uspěl, tak by seriál ztratil jednu z nejoblíbenějších postav, ale také brilantní schopnosti Petera Dinklage, který je jediným cenami oceněným hercem seriálu. Tyrion nakonec unikl své obávané rodině, takže by bylo opravdu zničující, kdyby zemřel „na svobodě“.

Daenerys Targaryen

Tolik se toho stalo Daenerys Targaryen, matce draků. Nejprve byla zlým bratrem prodána do manželství. Poté, manžel kterého začínala miloval zemřel, přišla o dítě, musela putovat pouští, ukradli jí draky. Teď však Daenerys konečně shromáždila armádu a dobila několik měst. Stala se z ní inteligentní vládkyně, i když občas dělá chyby. Jenže to není postava, kterou chtějí diváci vidět trpět. To je postava, jejíž epickou pomstu touží sledovat. I když konec jejího putování ještě není napsán, tak to vypadá slibně. Pokud by Daenerys selhala v průběhu svého úsilí stát se královnou, tento svět by ztratil zajímavou a divácky oblíbenou postavu. Navíc, pokud by byla pryč, nikdo neví, jak by to bylo s draky. A draci jsou skvělí, takže její smrt nepřipadá v úvahu.

Arya Stark

Stejně jako u Daenerys, tak i u Aryi touží diváci sledovat, jak se dočká nějaké opravdu sladké pomsty. Za všechny ty křivdy a zrady, kterých se dopustili vůči její rodině. Zatímco Sansa vypadá, že si bude razit politickou cestu, tak Arya má před sebou jiný úkol. Jít ve stopách svého idolu, vraha bez tváře, Jaqena H'ghara. Jako ostatně všechny postavy v seriálu, tak i Arya několikrát téměř zemřela. Vždy se však postavila na nohy a cestou se dozvídá více a více. Seriál obvykle trpí, když příběh zaměřuje na děti, ale Arya, její cesta, spiknutí a sporné duševní zdraví je v tomto okamžiku pro seriál velice zajímavou součástí. Smrt Aryi Stark by byla nejtragičtější, a to nejen proto, že je pořád jen dítě, ale také proto, že skutečně chceme vidět, jak vyroste.


Souhlasíte s výběrem? Která postava je pro vás nepostradatelná? A která myslíte, že se další série nedožije?

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Ruthiee

Ruthiee

Mě osobně by nejvíc zasáhla smrt Jona, Arye a Tyriona, i když seriálová Arya mi přijde ještě...
před 9 roky
Tony-Z

Tony-Z

Souhlasím s Jamiem, Johnem, Daenerys a částečně Sansou. Na ostatních mi nesejde ;-)
před 9 roky
Squerago

Squerago

Zabte prosim Sansu a Aryu Stark :D
před 9 roky
Další články k tématu