28. 3. 2013

Fenomén femslash v kontextu seriálů Glee a Rizzoli & Isles

Fanouškovský zápal a autorské práce fandů doprovázejí seriály stále častěji. Fanoušci vytváří své wallpapery, hudební videa, ale i zcela nové texty nám notoricky známých hrdinů. Oblíbené jsou v této tvorbě tzv. slash a femslash.

Slash a femslash. O co vlastně jde?

Pojmem „slash“ běžně označujeme fanouškovskou tvorbu, jež v romantickém stylu páruje dva mužské hrdiny seriálu, filmu, popřípadě knihy (ale nejen těch). „Femslash“ je mladší odvozeninou „slash“ a logicky znamená spárování dvou (nebo více) ženských hrdinek. Podstatou obou je, že tato utvořená dvojice většinou v předloze neexistuje. Pokud existuje, důvodem pro přetvoření dějové linky v dílech slash i femslash je nespokojenost fanouška se zacházením s postavami, s vývojem jejich vztahu nebo zakončením jejich příběhu. Tvůrci slash a femslash jsou velice vynalézaví, a tak každý nový pár získává i jméno své „lodi“ tzv. shippu a lidé, kteří mají daný pár (ship) v oblibě jsou poté zváni shippery. Příkladem takového shippu může být spojení hrdinek Pretty Little Liars (Prolhané krásky) Spencer a Arie v shippu Sparia, popřípadě Emily a Spencer, které jsou známy jako Spemily.

Vraťme se ale ještě chvíli v čase. Jako první femslash se totiž prosadil pár Xeny a Gabrielle z dobrodružného seriálu Xena: Warrior Princess (Xena, princezna bojovnice). Opatrně následoval seriál Buffy, the Vampire Slayer (Buffy, přemožitelka upírů), a to s původním párem seriálu Willow a Tary a posléze i s imaginativními páry Willow a Buffy a častěji Buffy a Faith. V současné době se velké femslashové vlnobití odehrává okolo zmíněného seriálu Pretty Little Liars (Emily a Paige, ale i Emily a Spencer či Aria a Spencer), dále Once Upon a Time (Regina a Emma) a „reálného“ páru oblíbeného Grey’s Anatomy (Callie a Arizony). Nejvyšší femaslashovou opředeností se však může chlubit muzikálové komediální drama Glee (a to i v oblasti slash), pozornosti však neuniká ani femslashově zajímavá kriminálka Rizzoli & Isles. Pojďme se nyní na oba seriály podívat blíže.

Glee a jeho krásky

Muzikálový seriál Glee o partičce loserů ze školního sboru snad není nutné představovat. V současnosti se těší celosvětové oblibě a fanouškovská tvorba kolem něj jen kvete. Glee je předmětem nepočítaného množství fan hudebních a příběhových videí (viz youtube.com), dále poezie a beletrie zveřejňované nejen na stránce fanfiction.net, a v neposlední řadě mnoha kreseb a fotografií.

Fanoušci seriálu Glee jsou během epizod velice aktivní na Twitteru, a to nejen při hledání lesbického podtextu. Na stránce afterellen.com jsou po každém dílu sepisovány tzv. recapy (rekapitulace dílů, kde se autorky textů snaží vyzdvihnout jakýkoli vnímaný / objevený lesbický moment). K tomu navíc vybírají nejlepší tweety, které tagují heslem #gaysharks.

Zajímavostí seriálu Glee, z hlediska femslash, je párování hned čtveřice jeho ženských postav – Rachel Berry, Quinn Fabray, Santana Lopez, Brittany S. Pierce. Rachel a Quinn mající ship jménem Faberry jsou v současnosti nejmocnějším párem v kuloárech femslash fandů (dvojice zvítězila v několika soutěžích o nejlepší pár televizních obrazovek, paradoxní na tomto faktu je, že se jedná o zcela fiktivní dvojici; fanouškovská oddanost zde předčila desítky nominovaných heterosexuálních i homosexuálních seriálových párů.).

U fanoušků je populární také „skutečná“ dvojice série Santana a Brittany neboli Brittana. Kuriózní ovšem je, že Rachel i Quinn bývají (ne v takové míře, ovšem také ne zanedbatelně) párovány i se Santanou a Brittany a velice zřídka i s další ženskou postavou Tiny Chang. Ship Rachel a Santany je zván Pezberry. Vedle Faberry a Pezberry je párována Rachel i s Brittany (Pieberry nebo Britberry), Santana s Quinn (Quinntana), Quinn s Brittany (Quitt) a dokonce se tyto postavy objevují ve vícečlenném vztahu – Quinn, Santana, Rachel (Fapezberry); Rachel, Santana, Brittany (Berritana), v neposlední řadě pak také všechny čtyři postavy společně jako Faberritana.

Fanoušci Faberry většinou „shipují“ i Pezzbery a celkově Faberritanu v jakékoli podobě (romantika či přátelství). Společnou mají fanoušci jakékoli kombinace dívek nenávist k páru Rachel a Finna zvané Finchel a zejména pak postavy Finna samotného.

Není to jen o postavách

K vyjmenovanému množství kombinace femslash vyvstávajícího z původního skriptu seriálu Glee je nutné přidat jejich odraz v párování skutečných představitelek těchto charakterů. Fanoušci často spekulují o tom, že chemie odehrávající se na plátně, pramení ze skutečného života hereček (tedy z jejich domnělých vztahů). Obdobně jako seriálové postavy jsou i skutečné osobnosti této čtveřice kombinovány v nejrůznějších podobách – Lea Michele (Rachel) je nejčastěji párována s Diannou Agron (Quinn) jako Achele, Lea s Nayou Riverou (Santana) jsou pojmenovány Riverchele, Dianna s Nayou pak Nayanna a vedle Achele nejdiskutovanější „vztah“ Naya Rivera a Heather Morris (Brittany) známé jako HeYa. Nakonec je nutné podotknout, že doposud pouze fanouškovské spojení Quinntana by podle některých spoilerů mohlo přerůst v „opravdový vztah“ či minimálně žhavý románek, ovšem uvidíme, co nám další díly čtvrté série skutečně přinesou.

Rizzoli & Isles: Je na jejich přátelství něco víc?

Seriál Rizzoli & Isles se do našeho výběru dostal z důvodu nevídané chemie mezi hlavními hrdinkami a prakticky všudypřítomného lesbického podtextu, který je mezi fanoušky považován za nejsilnější od dob Xeny a Gabrielle. Ship Maury a Jane je známý jako Rizzles a samotný seriál je někdy ironicky nazýván Gayzzoli, přičemž na Twitteru se mu dostává tagu s totožným jménem – #gayzzoli. Stejně jako předchozí popisovaný seriál se i Rizzoli & Isles ve fanouškovské tvorbě těší velkému množství videí vyvěšených nejen na youtube.com.

Společně jsou oba seriály velice živé na tumblr.com, kde jim věnuje prostor mnoho uživatelů a snad z důvodu stále ještě malého dosahu femslash je velice časté odkazování na další fanouškovské základny a jiné femslash shippy (ať už je to jakákoli kombinace Faberritany, Calzona nebo Sparia a další).

Kromě velké aktivity na tumblr.com je Rizzles legendární především na již zmiňované stránce afterellen.com, kde je obdobně jako u seriálu Glee každý díl doprovázen recapy a nejzajímavějšími tweety. Tyto recapy píše autorka Dorothy Snarker a pro mnohé fanoušky se staly nedílnou součástí sledování seriálu, jelikož její hledání a popis lesbického podtextu jsou kombinací inteligentního humoru, štiplavé ironie a zajímavého slovníku. Tento slovník je dnes pro femslash následovníky seriálu již notoricky známý.

Důkazem velké chemie hlavních představitelek jsou rovněž alkoholové hry, které seriál provází. Fanoušci dle různých pravidel (jim dobře známých) pijí ve chvílích, kdy se hrdinky například dotýkají či sdílí pohledy delší, než je společensky vhodné pro přítelkyně.

Zájem fanoušků

Jak vidíme, lesbické postavy fanouškovské i v seriálu skutečně existující se v současnosti střetávají napříč fanouškovským spektrem především na osobních stánkách jednotlivých fanoušků (uživatelské účty např. na tumblr.com). Vzhledem k tomu, že fanoušci femslash mají k sobě velice blízko, není výjimečnou událostí, že se notoricky známé scény, repliky, postavy či dialogy objevují v dílech dalších autorů / autorek.

Oběma přiblíženým seriálům (Glee a Rizzoli & Isles) se očividně věnuje velká část této fanouškovské autorské práce a nová díla přibývají každým dnem.


Co vy a femslash, je to pro vás úplná novinka nebo jste věrnými následovníky a potajmu si mnete ruce před každým dalším recapem či novým updatem oblíbeného textového příběhu?

Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ivets88

ivets88

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře27zobraz všech 27 příspěvků
Mili92

Mili92

Asi se taky začnu koukat na Rizzoli a Isles. Vždycky jsem říkala, že podle těch ukázek tam něco visí ve...
před 11 roky
Retris T

Retris T

:) tam toho zlato visí ve vzduchu málo:D
před 11 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

tak u rizzoli and isles podle mě fanoušci vyloženě jen hledají, co by tak mohli najít. nepřipadá mi, že...
před 11 roky
Další články k tématu