22. 11. 2017

S lupou do historie: Rizzoli & Isles

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Rizzoli & Isles 1×01: See One, Do One, Teach One?

Medailónek

Název: Rizzoli & Isles (Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně)
Žánr: Krimi / Drama / Mysteriózní
Stanice: TNT
Vysílání: 2010–2016
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 12. 7. 2010
Délka pilotu: 50 minut

Kdo?

Tvůrce: Tess Gerritsen (knižní předloha), Janet Tamaro
Herci: Angie Harmon, Sasha Alexander, Bruce McGill, Lee Thompson Young, Jordan Bridges, Lorraine Bracco

O čem to je?

Rizzoli & Isles vychází z knižních předloh spisovatelky Tess Gerritsen. Vypráví příběh rázné detektivky Jane Rizzoli a její podivínské kamarádky, vrchní soudní lékařky Maury Isles. Společně se svými kolegy řeší všední i nevšední případy bostonských vražd a přitom se snaží nezbláznit ze svých rodinných příslušníků.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Rizzoli & Isles patří k mým oblíbeným seriálům a pilotní epizodu jsem viděla několikrát, protože je jednou z nejlepších. Navíc seriál vychází z knižní série, která se sice v mnohem liší (kromě právě pilotu), ale čte se jedním dechem. Pokud tedy nevíte co s časem, určitě doporučuji.

Ale zpátky k seriálu. Na úvodní epizodě se mi líbí kombinace žánrů, které se prolínají v průběhu celého dílu. Ano, žánr krimi je jednoznačně v popředí, ale díky postavě Maury Isles mohou scenáristé zabrousit i do žánru lékařského, díky povolání Jane Rizzoli se dokáží vyřádit i v žánru akčním a v rámci interakce nejen těchto dvou dam není divák ochuzen ani o prvky komedie. Tohle vše doprovází dávka napětí, která dodává na dokonalosti.

Obsazení hlavní dvojice bylo zvoleno na výbornou. Obě působí sympaticky, i když jsou naprosto odlišné, což je nejspíš důvod, proč je seriál tak úspěšný. Jane je rázná detektivka, která si nenechá nic líbit, zatímco Maura je sečtělá patoložka, která má odpověď na všechno. Musím říct, že jsem za postavu Maury moc ráda, protože jsem se díky ní v průběhu seriálu dozvěděla spoustu zajímavých (a někdy i užitečných) informací. Aneb takové ty momenty „jo, to vím, to říkala Maura“. :D

Jak už jsem zmiňovala dříve, vtip je nedílnou součástí dialogů, což je pro mě osobně jedna z předností. Jednotlivé případy (a zvlášť ty v pilotu) jsou většinou temné a vážné, a tak je potřeba situaci odlehčit a nastavit nějakou rovnováhu. Tak se divák u seriálu i pobaví a není na konci psychicky vysátý. Dalším bonusem je také znělka, která patří k výjimkám (a ty bych dokázala spočítat na prstech jedné ruky), jelikož ji nepřetáčím a vždy si ji ráda poslechnu celou.

Jak tedy z mého komentáře vyplývá, Rizzoli & Isles patří k seriálům, ke kterým se ráda vracím, a proto ho můžu jen doporučit. S přibývajícími sériemi sice kvalita klesla, ale tak tomu bohužel bývá u většiny seriálů.

+ napětí, akce
+ vtip
+ Maura a její znalosti
+ knižní předloha
+ znělka

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Rizzoli and Isles má pilot, který spolehlivě dokáže nalákat na další sledování. Pro mě osobně jde o první setkání se seriálem, nicméně tato úvodní 45minutovka mě přesvědčila o tom, že se na celý seriál těším oprávněně. Mám ráda kriminálky a tahle vypadá hodně sympaticky. Jako bych se přenesla zpět do dob, kdy jsem sledovala Body of Proof, který se mi hodně líbil, ale byl zrušen dost brzy. Tohle je to samé v bledě modrém, dokonce i složení týmu je podobné, ale to vůbec nevadí.

Obě hlavní hrdinky jsou fajn. Rizzoli mi ze začátku přišla otravná, ale v průběhu dílu jsem si na ni zvykla, možná proto, že ze Slečny drsňák nakonec udělali oběť a tím mi ji tak trošku polidštili. Obecně se mi moc líbí případy, které se nějakým způsobem hlavních hrdinů týkají, mám tuto zálibu v podstatě od dob Mlčení jehňátek, líbilo se mi to i v Mentalistovi, CSI a podobně. Takže tady první díl, kdy Rizzoli byla téměř jednou z obětí vraha, jsem zhltla jako malinu.

Když jsem mluvila o tom, že pilot změnil mé vnímání na Rizzoli, jak tak nad tím přemýšlím, povedlo se mu to i u samotné hlavní dvojky, tedy Rizz + Isles. Tedy částečně. Během sledování jsem si totiž už v hlavě sumírovala takové ty řeči o shippingu, protože i když jsem seriál nesledovala, tak tady ta fanouškovská jízda přece jen neunikla mé pozornosti. Za mě ale holky k sobě nepasují, minimálně ne po prvním díle. Nevidím mezi nimi tu úžasnou chemii, jakou si fanoušci opěvují. Jistě, jsou dobré kamarádky a tak všechno a možná se jejich přátelství bude s přibývajícími díly vyvíjet a zapouštět kořeny, ale takhle na začátku opravdu žádnou chemii nevidím, prostě to jsou dvě oddělené postavy. Na konci už to začínalo být trošku lepší, když Isles přišla pomoct Rizzoli s úklidem, jinak v průběhu dílu byla sem tam nějaká hláška nebo slovní přestřelka, ale prostě ne, to se mi mnohem víc líbil jejich nenápadný souboj o FBI agenta.

Jinak nevím, jestli už automaticky předpokládám jen to nejhorší, když už jsem viděla tolik kriminálek, ale od začátku jsem měla podezření, že s vrahem spolupracuje právě FBI agent, který byl tajemný jak hrad v Karpatech a vždycky se na scéně objevil v tu nejhorší možnou chvíli, prostě jako by to ani nebyla náhoda. Chtěla jsem sem vítězoslavně napsat, že jsem to věděla od začátku, ale vývoj dílu směřoval nakonec jinam, takže mám smůlu :-D Ve výsledku ale pilot hodnotím pozitivně, dobře jsem se bavila a těším se, až si celý seriál dám maratonem, protože je přesně podle mého gusta.

+ zábavná kriminálka
+ případ s osobním propojením na hrdinku
+ sympatické postavy

- hlavní duo zatím nemá moc chemii
- škoda, že případ nebyl serializovaný, ale epizodní

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: viděno několik epizod
Hodnocení celého seriálu: -

Dva parťáci, co jsou nerozluční přátelé (nebo něco víc) a neohroženě bojují proti zločinu. Tohle „letělo“ vždycky, ale právě okolo roku vznikly jedny z největších současných legend tohoto žánru. Tentokráte o dvou dámách.

Docela dost epizod už jsem viděla, ale i tak mě dost zaskočilo, jaká jízda pilot byl. Případově hodně velký kalibr a napětí se dá krájet (srabácky jsem nedokázala epizodu sjet najednou a deset minut před koncem si musela pustit hudební přehrávač na uklidněnou). Hlavní hrdinky jsou výborné, mají mezi sebou skvělou chemii, vedlejší postavy je dokonale doplňují…

Když jsem na začátku zpozorovala, že pilot je o trochu delší, než jsme zvyklí, říkala jsem si, že to asi nebude dobrý nápad a že v pilotu asi bude mnoho hluchých míst. Jenže opět musím trapně pět chválu, tady funguje všechno. Případ je jízda, znělka a soundtrack jsou skvělé, rodinné a kamarádské vazby jsou zábavné, epizoda uteče jako voda.

Jo, je mi to jasné, i když jsem na tohle původně nepomýšlela, asi budu muset očividně dát maraton. Dokonalost sice pilot úplně není – byl by, kdyby tam nebyl ten agent FBI, o kterém jsem si už začátku myslela, že je vrahem, a o kterého se děvčata Maura s Jane prala (pardon, ale to bylo hodně trapné) – ale ani přesto se na pilot za tohle nedokážu zlobit a musím dát trojmístnou cifru.

+ hlavní hrdinky a zbytek týmu
+ znělka
+ zábavnost / akce, napětí

- agent FBI a boj o něj

Moje hodnocení pilotu: 100 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Zamilovaný seriál a už jsem ho viděla tolikrát dokola a neomrzí.Knihy mám, ale ne přečtené .o).
před 6 roky
hanee

hanee

Tak už vím, co bude můj další seriálový maraton. Rizzles
před 6 roky
D.D.

D.D.

Skvelý seriál aj napinák aj taká pohodička veľmi kvalitný od scenára a nápadov po harmóniu medzi...
před 6 roky
Další články k tématu