6. 3. 2022

S lupou do historie: United States of Tara

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte United States of Tara (Tara a její svět) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název United States of Tara (Tara a její svět)
Žánr Drama, Komedie, Psychologický, Rodinný
Stanice Showtime
Vysílání 2009–2011
Počet sérií 3
Premiéra 18. 1. 2009
Délka pilotu 29 minut
Prům. hodnocení 66 % (od 95 uživatelů)

O čem to je?

Tara je manželka a matka dvou dětí. Tato čtyřčlenná rodina však rozhodně nesplňuje pravidla spořádané americké rodiny. Max, její manžel, je sice oddaný, ale těžce pracující člověk, který nemá čas řešit rodinné problémy. Problémová pubertální dcera Kate má problémy s hormony a s chlapci. Naopak syn Marshall s chlapci problém nemá a je až po uši zamilován do jednoho spolužáka. Ještě je tu Tařina osamělá sestra Charmaine se svými problémy. Na jednu ženu a matku je toho opravdu moc. Jenže i sama Tara má jeden velký problém. Trpí disociační poruchou identity neboli rozdvojením osobnosti. Když se jí věci vymknou z ruky nebo je ve velkém stresu, „přepne“ na jednu ze svých četných osobností, což dělá tuto rodinku ještě více bizarnější…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Znáte to, když si říkáte, že větší šílenost jste ještě neviděli, a pak přijde něco ještě šílenějšího? Tak přesně to je Tara. Při sledování jsem měl trochu pocity jako při pilotu Raising Hope, ale upřímně, toto se nedá s ničím srovnat.

Dlouho jsem nad tím přemýšlel a nakonec mi přijde docela fajn, jakým pohledem je na příběh nahlíženo. Dokonce i značně netolerantní sestra (chápu, žít půlku života s někým s takovýmto problémem není výhra) do konceptu skvěle zapadá, protože se najednou od diváka nic neočekává. Postupně se tu rozvádí problém a ukazuje se, jak těžké je ho přijmout a že může být nepochopitelný i pro osoby blízké a nejen někoho, kdo se zrovna dívá na seriál. Ale zase možná by se seriál mohl brát víc vážně, když si zahrává s takovým tématem.

Toni Collette má můj obdiv za to, jak zvládla přepínat mezi hraním postav tak, aby ani jedna osobnost nevyzněla jako parodie, zkrátka za ten přístup k jednotlivým charakterům. Naproti tomu hraní Johna Corbetta mi tu přišlo takové nijaké, jako kdyby měl pocit, že ani nemá co hrát.

Nevidím to moc na maraton, protože kdyby měl každý díl směřovat takto do nikam, tak bych asi u spousty z nich končil spíš naštvaný z toho, jak někdo hodil scénář dílu do koše. A ani taková ta syrovost, se kterou je ke všemu přistupováno, by to nevylepšila.

  • Toni Collette
  • pohled na děj
  • sirovost
  • neherectví Johna Corbetta
  • promarněné scény
50 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Vůbec jsem nečekal, co od toho čekat, ale obsah seriálu zněl zajímavě. Hodně mě zajímalo, jak bude s postavou s takovou nemocí nakládáno, ale seriál není nic pro mě. První mě zarazilo občasné prazvláštní chování postav (nemyslím Taru). Celá půlhodina měla nezáživný děj a několikrát jsem kontroloval stopáž s očekáváním, kdy už bude konec a myslím si, že další osobnosti „Tary“ byly špatně vybrány a byly až moc klišé. „Předrsnělý“ Buck a teenegerka Tee, která je až moc, s prominutím, velká kráva.

Skoro mě ani nenapadá, co na tom seriálu vyzdvihnout, snad jen, že se seriál snaží dostat více do podvědomí DID, a že se Toni Collette velmi dobře snaží zahrát postavu Tary.

  • snaha dostat do povědomí DID
  • herectví Toni Collette
  • občasné chování postav
  • nudný děj
  • špatně vybrané osobnosti Tary
20 %
Mé hodnocení
Domec
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu