22. 4. 2018

S lupou do historie: Ray Donovan

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ray Donovan 1×01: The Bag or the Bat?

Medailónek

Název: Ray Donovan
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: Showtime
Vysílání: 2013-
Celkový počet sérií: 6+
Premiéra: 30. 6. 2013
Délka pilotu: 58 minut

Kdo?

Tvůrce: Ann Biderman
Herci: Liev Schreiber, Paula Malcomson, Eddie Marsan, Dash Mihok, Steven Bauer, Katherine Moennig, Pooch Hall, Kerris Dorsey, Devon Bagby, Jon Voight

O čem to je?

Příběh se odehrává v mece bohatých a slavných, v prosluněném Los Angeles. Ray Donovan odvádí špinavou práci za ty nejsilnější hráče ve městě. Je to chlap, na kterého se obrátí celebrity, atleti a firemní mogulové, kteří potřebují, aby byly jejich problémy zameteny pod kobereček. Drama začíná v momentě, kdy se do města vrací Rayův otec, který byl nečekaně propuštěn z vězení. To odstartuje řetězec událostí, které otřesou rodinou Donovanů v samotném jádru.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděny první čtyři série
Hodnocení celého seriálu: -

Ray bude mít u mě vždycky speciální místo, protože je to seriál, který jsem dlouhé roky s Romanem překládala a i když už jsme museli loni z časových důvodů s překladem skončit, nikdy na něho nezapomenu a až ho Showtime zruší, dám si ho celý maratonem. Přesto už je to hodně let, co jsem pilot viděla, takže jsem si ho už nepamatovala.

Pilot má téměř hodinu, ale stane se tu toho tolik, že se nestihnete začít nudit. Ray má hned několik klientů, kteří si rozehrávají své dějové linky a je nad slunce jasné, že se s nimi budeme setkávat v průběhu celé sezóny, že nepůjde o žádné epizodní příběhy. Více než na práci se ale pilot soustředí na Rayovu rodinu, což mně osobně až tolik neimponuje.

Docela mě překvapilo, že Mickey byl v pilotu poměrně snesitelný, protože si pamatuju, jak jsem ho v dalších epizodách a sériích nesnášela a každý rok jsem doufala, že už ho za to jeho chování konečně někdo odpráskne. Ostatně ale ani ostatní členové této rodinky nejsou žádná výhra, od ženušky přes děti až po problematickéh bráchu s PTSD. V podstatě jediné snesitelné (ale zato opravdu geniálně zábavné) postavy jsou Ray a jeho spolupracovníci, zvlášť Lena je super.

Osobně bych uvítala, kdyby stopáž byla kratší a příběh nabral akčnější spád. Nesoustředit se tolik na rodinné problémy, ale na zajímavou Rayovu práci, která by dokázala utáhnout celý seriál. Škoda, že jde v první řadě o rodinné drama.

+ Rayova práce, klienti
+ Ray, jeho spolupracovníci
+ drsňáctví, odvážné scény

- všichni členové rodiny, hlavně Mickey
-

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O Rayi Donovanovi vím hlavně díky vrchní prezidentce serialzone, ragelly. Sama jsem seriál nikdy neviděla, ani jsem vlastně netušila, o co jde (ač představu si člověk samozřejmě udělá), ale ragelly (a samozřejmě Seraphine), se kterou se často bavím a se kterou občas spolupracuji, k Rayovi kdysi překládala titulky. A od Seraphina k titulkům ještě vycházely rozbory a vysvětlivky! Sice jsem neviděla ani díl, ale tohle jsem si četla.

Asi mi bylo vždycky jasné, že tohle úplně nebude seriál pro mě, dnešní sledování (opět pozdě noci, zachraňte mě někdo už) pilotu pro tuto rubriku mi to jen potvrdilo. Samozřejmě chápu, že každému vyhovuje jiný styl seriálů, proto připomínám, že tohle je jen čistě subjektivní názor, ale z té hodiny, co jsem pilot sledovala, jsem si odnesla jednu věc – Ray Donovan je dost „rozvláčný“ (tohle slovo jsem použila už v naší konverzaci s ragelly, ale nic lepšího mě stejně nenapadlo).

Když začnu pozitivy, pánská část hlavního osazenstva je výborná. Liev Schreiber i Jon Voight předvádějí skvělé výkony a jejich postavy mají takové to charisma, které činí jejich tajemnost ještě tajemnější a… však znáte to, postavy jsou díky tomuto charismatu ještě lepší. Dějové linky se rychle střídalo, dělo se tu toho opravdu hodně, akce vypadala opravdu dobře, uvěřitelně.

Jenže. Jestli jsem u devadesátimi­nutového Sherlocka měla pocit, že je to vlastně docela dlouhé (ono toho jeden díl pokryl opravdu hodně), tady jsem měla ten pocit ještě tak třikrát intenzivnější. A hlavně ani ne tak příjemný jako kdysi u toho Sherlocka. Můžu říct, že jsem se pomalu blížila k tomu stavu, kdy člověk kontroluje každou půl minutu hodiny a diví se, že ještě neuplynula alespoň půlhodina. Dalším negativem je rodina hlavního hrdiny, manželka a děti. Všichni tři byli upřímně docela otravní (manželka vedla) a vlastně mi i přišlo, že ke zbytku vlastně ani moc neseděli.

Celkově – uznávám, Ray Donovan je velmi kvalitní, téma zajímavé, zpracování skvělé… ale znáte to, prostě to není seriál pro mě.

+ obsazení, hlavní mužské postavy
+ akce, děj

- rozvláčnost
- rodina hlavního hrdiny

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
fabiankopd

fabiankopd

Poslenu seriu som vynechal po prvom diely, skusim este novu ked pride, skoda. Toho balastu tam uz bolo vela,...
před 6 roky
Další články k tématu