9. 8. 2020

S lupou do historie: Suits

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Suits (Kravaťáci) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Suits (Kravaťáci)
Žánr Drama, Právnický
Stanice USA Network
Vysílání 2011–2019
Počet sérií 9
Premiéra 23. 6. 2011
Délka pilotu 77 minut

O čem to je?

Mike Ross je geniální mladík s fotografickou pamětí, který si vydělává nejrůznějšími způsoby. Ač na práva nikdy nechodil, je jednoho dne najat advokátem jedné prestižní právnické firmy, která ovšem nabírá právníky jen z Harvardu. Tak se rozbíhá jeho kariéra právníka, na jedné straně s dokonalou pamětí a na straně druhé s obrovským tajemstvím, které může kdykoliv vyplout na povrch.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Mám pocit, že jsem možná někdy zahlídl nějakou scénu, ale nevybavuju si, že bych se s ním setkal úplně na přímo. Ale napravil jsem to a už naprosto chápu to všeobecné nadšení a oblibu tohoto seriálu, protože mě už od pilotu neskutečně baví.

Je úplně super vidět jiný model než standardní hlavní dvojici parťačka s parťákem, kteří směřují k něčemu, co už není jen pracovní záležitostí. Je to takové svěží, je tu prvek mentorství, stejně tak i vzájemné pomoci, sebereflexe a celé to má takový příjemný pohodový náboj. Když se ještě chvilku zastavím i u dalších postav, protože ty také dotvářejí atmosféru, rozhodně stojí za zmínku vévodkyně Meghan Markle, respektive její role Rachel Zane, která působí moc sympaticky a vnáší takovou nějakou naději do bezpáteřního světa práva. Pak je tu Jessica, která zatím neměla moc prostoru se předvést jinak než jako nabručená šéfka, ale ta vypadá taky jako fajn postava, která nebude jen na doplnění počtu. Naopak mi dost vadí Louis Litt, vlastně možná jeho představitel Rick Hoffman, který se na něj sice skvěle hodí, ale který mi vůbec, ale vůbec nesedl. Každopádně to je jen věc vzhledu a rozhodně to není jedno z mínusů.

Příběh má zajímavý koncept. Mike se svou pamětí v kontrastu se sebevědomým Harveym je jen základ, pak je tu změna stran (hned několikrát – policie, drogy/práva…), začlenění do jiné společenské vrstvy, zrada a podrazy a další. Zkrátka nedá se říct, že by šlo o nudný pilot. Děj je rozhodně nabitý, takže si ani nevšimnete, jak ta hoďka a čtvrt utekla.

Vím, že to poslední dobou používám často, ale prostě to udělám znovu. Pilot a celý příběh má takovou zajímavou atmosféru, něco, co jiným právnickým věcem chybí. Možná je to ta lehkost, s jakou je vše předkládáno, to opravdu nedokážu vystihnout, ale člověk se do dílu díky tomu tak nějak skutečně ponoří a vnímá ho naplno.

Za mě rozhodně pecka, u které mě mrzí, že jsem se k ní nedostal dřív. Po Fairly Legal to asi bude další seriál z oblasti práva (pokud teda nepočítám Bulla, kterého mám už nějakou dobu rozdívaného), na který se ve volnější chvíli vrhnu. Jen mám těch maratonů naplánovaných nějak moc.

  • hlavní dvojka
  • má to nápad a vtip
  • naprosto vtáhne
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
delphy

delphy

Suits jsem nedávno dokoukala komplet a mám chuť si ho dát hned znovu od prvního dílu. Dvojka Mike a Harvey...
před 3 roky
sonkad

sonkad

Suits milujem :) Všetky postavy sú perfektné, vrátane Louisa Litta, ktorý je tam už klasik :D Jediný, kto mi...
před 3 roky
Lill

Lill

Včera som si dala opakovačku pilotu a musím teda povedať, že aj po rokoch ma to bavilo. Takže som si pustila...
před 3 roky
Další články k tématu