8. 1. 2017

S lupou do historie: M.A.S.H.

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte M.A.S.H. 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: M.A.S.H.
Žánr: Komedie / Sitcom / Lékařský / Válečný
Stanice: CBS
Vysílání: 1972–1983
Celkový počet sérií: 11
Premiéra: 17. 9. 1972

Kdo?

Tvůrci: Larry Gelbart, Gene Reynolds
Herci: Alan Alda, Wayne Rogers, McLean Stevenson, Loretta Swit, Larry Linville, Gary Burghoff, Mike Farrell, Harry Morgan, Jamie Farr, William Christopher, David Ogden Stiers, Edward Winter, Allan Arbus

O čem to je?

Polní nemocnice 4077 je zasazena doprostřed války v Korei. Doktoři a sestry zde jsou v podstatě téměř odříznutí od světa a jsou nuceni vymýšlet si tady vlastní zábavu. Ať už jde o nepatřičné vtípky nebo plánování pomsty, všichni doktoři, sestry, administrační pracovníci a vojáci často nachází způsoby, jak tento těžký čas války udělat záživnějším a vtipnějším. Válka přesto stále pokračuje.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: moje první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

MASH patří mezi ty klasiky, které jsem nikdy neviděla, dokonce mě to nelákalo natolik, že jsem nezahlédla v podstatě ani kousky v televizi, takže pilot je pro mě naprostou novinkou.

A upřímně? Docela jsem se nudila. Nebyla to žádná tragédie, ale celkově příliš nevyhledávám starší kousky a z tohoto stáří přímo čiší. Nejde ani tak o kostýmy, ostatně vojenské prostředí je víceméně nadčasové, ale spíš zvuk, který zní typicky staře, a dále herecké projevy. Je úplně fascinující porovnávat hraní herců z dřívějška a nyní. Je to úplně něco jiného, přitom v průběhu času nejde ten posun moc postřehnout. Tady mi to přijde takové „zaseknuté“, v dnešní době je to spíše přirozenější, nevím, možná se mi to jen zdá, ale u MASHe jsem to tak hodně vnímala.

Samotný příběh je chytře vymyšlený. Podívat se na skutečnou dramatickou událost odlehčeným komediálním pohledem je závan čerstvého vzduchu. Bohužel postavy během pilotu nedokážou zaujmout tolik, aby mě zajímalo, co se s nimi stane dál. Je jich tu celá řada, že v podstatě pořádně ani nevím, kdo je kdo a jaké mají mezi sebou vztahy. K nikomu jsem si nevytvořila žádný vztah, což by pilot rozhodně měl zajistit.

Příběh plynul docela rychle, což bylo fajn. Ale moc jsem se nenasmála. Není to typická haha komedie, hodně se zde střídá vtip s dramatem, takže se oba žánry dost balancují. Nenašla jsem vyloženě vtip, u kterého bych se hlasitě zasmála, maximálně nějaké to pousmání, ale když se na to dívám teď s cca dvouhodinovým odstupem od zhlédnutí, tak si v podstatě ani nevybavím nic, co by mě zaujalo natolik, abych sledovala dál.

+ rychlý spád
+ vyvážení komedie a dramatu
+ odlehčený pohled na vážné téma

- postavy nedokázaly zaujmout
- pořádně jsem se nezasmála

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: mé první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

M.A.S.H. je seriál, na jehož okraje narážím téměř neustále. Minimálně se mi to zdá. Vzpomínám si, že jsem ho často viděla při přepínání v televizi, pořád o tom slyším někoho mluvit, tenhle seriál mě nemíjí ani na serialzone. I přes své nevidění seriálu jsem byla schopná identifikovat několik cool levelů a jsem si celkem jistá, že jsem o několika představitelích hlavních rolí psala mini-článečky do rubriky Všechno nejlepší! (Vzpomínáte si ještě?) Ale jinak jsem M.A.S.H. doopravdy nikdy neviděla.

M.A.S.H. mě zkrátka moc nelákal, ač jsem znala hrubou kostru seriálu (že to má něco společného s válkou. To jsou znalosti, že?) znala. Ale teď vlastně už to nadšení docela chápu. Mohu nejprve vyjádřit údiv? Tenhle pilot že je starší než jeden z mých rodičů? Téměř pětačtyřicet let je ve světě filmu a seriálu dost, ale koukám, že některé počiny zkrátka nestárnou. Pěkně.

A to nestárnutí vážně platí, protože za celou epizodu jsem neměla důvod si pomyslet, že bych měla nad pilotem zamhouřit oči, že na to přece už má věk.

Postavy jsou skvělé a zábavné (za mě v pilotu vede Hawkeye, ale líbily se mi všechny postavy), příběh příjemně ubíhá (občas sice trochu zpomalí, ale ničemu to nevadí), atmosféra je výborná a člověk se několikrát za epizodu doopravdy upřímně zasměje. A co se týče závěrečné představovačky herců, musím uznale pokývat hlavou, protože tohle mě až ohromilo.

Ač zrovna válečné prostředí moc nemusím (ale to je má chyba, ne seriálu), tak musím uznat, že chápu, jak seriál dokázal běžet přes deset let. Pilot je starý téměř pětačtyřicet let, ale přesto z něj cítím svěžest a neokoukanost (což je překvapivé, vzhledem k tomu, že má ve světě seriálů spoustu nástupců). Co jsem tak pochopila z obsahu, v příběhu se mají objevit i dramatické linky, ale i když nám první epizoda dala víceméně nahlédnout „jen“ do komediální roviny, musím uznat, že mě ty jejich vylomeniny opravdu bavily.

+ i přes stáří stále neuvěřitelně aktuální
+ postavy
+ pilot se nepotřebuje vymlouvat na svůj věk
+ závěr epizody

- občas trochu zpomaluje

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Seraphine313

Status: mám (několikrát) komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Pilot M.A.S.H.e je zatím jedna z těch lepších věcí, které jsem v rubrice S Lupou do historie viděl. chápu, proč je tolik provokativní a co přináší nového. Ale je nutno říct, že stoprocentní není.

M.A.S.H. se totiž celou dobu pohybuje na hraně mezi dramatem a komedií. Není ani jedno a není ani oboje. V jednu chvíli se vám chce smát, v druhou chvíli trnete hrůzou. Tohle bipolární střídání nálad je něco, co vás provází celým pilotem a snad poprvé vám chybí umělý smích, aby vám napověděl, na co se to vlastně koukáte.

Dramatické chvíle jsou podtrženy… tadá, mlčením. Občas narazíte na hluchou chvilku, kterou budete chtít něčím vyplnit, ale nic nepřichází, skoro ani zvuk. Chápu, proč je to takhle natočeno, ale po chvíli to začne nudit. Škoda.

Postavy se zatím nestihly příliš projevit. Ani plukovník Blake, ani Margaret Houlihanová nebo Frank Barnes, vlastně celý pilot se točil jen kolem Hawkeyeho a Trappera. Přitom ostatní postavy, zvlášť Radar, vypadají zajímavě. Narozdíl od nich Hawkeye a Trapper ani ne. Ano, jsou vtipní a hází hlášky s nonšalancí, ale jinak jsou vlastně i trochu odpudiví. To jak v průběhu pilotu šikanují Franka nebo jim padají sestřičky k nohám, to mě zrovna nenadchlo. Pokud je tak postavený celý seriál, potěš pandu.

Nutno ale poznamenat, že seriál nestaví jen na těch dvou. Celkový drsný vzhled celé polní nemocnice je něco, co vás ihned dostane. Ano, všechno je zelené, ale kolik napočítáte seriálů, které by vám armádu zobrazovaly takhkle syrově? Aha! A tím se vlastně dostáváme na konec. M.A.S.H. ukázal pilot, který má zajímavý koncept, ale má také své mouchy. Ústřední dvojice je příliš jednoduchá na to, aby se příběh mohl točit kolem ní, na druhou stranu, je nejvtipnějším momentem celého seriálu. Kamera a dramaturgie potřebují trochu dopilovat, ale jinak jde vesměs o něco, čemu budete chtít pár dílů dát šanci.

+ prostředí
+ syrové zobrazení války
+ hlášky

± postavy Hawkeyeho a Trappera

- občas hluchá místa

Moje hodnocení: 70 %
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře43zobraz všech 43 příspěvků
Koldik

Koldik

Tak ako ragelly tato klasika ma nikdy nelakala, dokonca ma iritovalo to ako o tom basnil moj...
před 7 roky
misiacik0308

misiacik0308

tak niejako súhlasím, Friends neee, Simpsons tiež neee, 2,5 chlapa neeee, ale MASH to ááánoooo. :)
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Nenapadlo by mě, že někdo neviděl MASH :D.
před 5 roky
Další články k tématu