2. 5. 2021

S lupou do historie: Ach, ty vraždy!

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Ach, ty vraždy! 1×01: Zabijáci doktorky Kalendové?

plakát

Základní údaje

Název Ach, ty vraždy!
Žánr Komedie, Krimi
Stanice Česká televize
Vysílání 2010–2012
Počet sérií 1
Premiéra 24. 10. 2010
Délka pilotu 97 minut
Prům. hodnocení 59 % (od 267 uživatelů)

O čem to je?

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů.

Trailer
Není k dispozici

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Po lupách k výročím seriálů a vydávání obou lup k příležitosti rebootu nadešel čas využít SLDH také při výročí samotných herců. Je to skvělý způsob, jak zase zabrousit do českých vod, když při příležitosti zítřejších devadesátých narozenin Jiřiny Bohdalové saháme právě po jednom z jejích seriálů.

Seriál jsem sice v době vysílání viděl komplet, ale netuším, jak bych ho dnes celý hodnotil. Přiznám se ale, že jsem poslední dny váhal, jestli nesáhnout po jiném kousku. Nakonec jsem se přeci jen rozhodl pro tuto krimi komedii z jednoho prostého důvodu. Jiřina Bohdalová je paní herečka, skvělá komička a především herečka mnoha tváří. A právě v posledním bodu jí tento seriál skládá jakousi poctu, protože je založený na převlecích a tím i na rozmanitých polohách paní Bohdalové, i když stále v komediální rovině.

Jiřina Bohdalová je herečkou, kterou zná snad každý, má neskutečně široký záběr a svými rolemi dokáže oslovit snad každého. Ať už jde o večerníčkové postavy, které promlouvají jejím hlasem s častými nádechy, aby byl blíže tomu dětskému, nebo třeba hlas chobotnice, závist v Nesmrtelné tetě, diametrálně odlišnou polohu v Princové jsou na draka, skvělé královny, neskutečné postavy ve filmech jako Ucho, Fany, Šéfe…, Kačenka a strašidla, Anděl Páně 2, novějších dramatech Klec a Vrásky z lásky (hodně emotivní) nebo jen zkrátka jako dokonalou komediální partnerku neméně skvělých Vladimírů Dvořáka a Menšíka. Ve výčtu by se dalo pokračovat dál ještě hodně dlouho, zkrátka kamera i diváci ji milují, jen zrovna ten dnešní kousek nepatří mezi ty nejoblíbenější.

Ale už dost bylo věcí na úvod, vždyť já se k tomu ještě vrátím. Osobně si ze seriálu pomatuju útržkovitě třetí díl a potom pátý, který mi docela sedl. Řekl bych teda, že ten úvodní se neřadí k tomu nejlepšímu ze seriálu. Co si budeme povídat, je to česká tvorba, patří to do kriminálek, které je třeba brát s rezervou. Kostra celého seriálu za moc nestojí, vnuk, který policii vždy jen zavaří, policie, která stopy prošetřuje tak nějak podivně… Za mě tato část ani se zavřeným okem, nic moc.

Samotný přechod do přestrojení a infiltrace, to bylo něco jiného. Docela jsem se u toho bavil, když jsem to nebral až tak vážně. Proti americkým sledovačkám je to prostě vtipné, co dokáže postarší dáma s prostředky ochotnického divadla a právnickou praxí. Obsazení je příjemné, alespoň tedy jména Bohdalová, Dvořák, Kostka nebo Němec. Jílek mi do seriálu úplně nesedl, ale na roli se hodí skvěle, fakt mu žeru, že je takové poleno.

Případ za moc nestál, Schmitzer mě tu moc nebavil, ještě bych ho zvládl brát jako bezdomovce, ale najatého vraha? Ani se nedivím, že netrefil. A ta scéna s kanálem, jakože co? Ale chápu, že Kalendová není Horatio, a tak musí řešit jiné případy, u kterých je třeba důvtipu.

Oceňuju tu herectví Jiřiny Bohdalové, která zvládá jedinou grimasou všechno vystihnout. Vlastně jsem přesvědčený, že kdyby hlavní roli dostala na starosti kterákoli jiná herečka, nedopadne to ani z poloviny tak dobře jako teď (v překladu, hodnocení napříč internetem by bylo ještě tvrdší). A popravdě i bez toho, aby člověk bral seriál s nadhledem (jak už jsem říkal), tak to nedopadne dobře, proto i já se o to i u finálního hodnocení pokusím.

Zkrátka a dobře, pokud chcete u něčeho večer vypnout, nevadí vám česká tvorba, nehodláte se v seriálu pitvat a rozebírat, jestli jsou všechny postupy podle předpisů, a jste ochotni díly nechat jen tak plynout, směle do toho. A co říct na závěr?

A heleďme se, koukejme se, učitelko Lídleško, řekněte už panu Bucalovi, co to ta selka mohla tomu turistovi říct, ať konečně můžete uvést toho Čeňka Paganiniho. Tak všechno nejlepší paní Bohdalová, alespoň těch dalších deset let tu s námi snad ještě vydržíte.

  • Jiřina Bohdalová
  • další zvučná jména
  • převleky jako odraz rozmanitosti herectví Jiřiny Bohdalové
  • potřeba brát to s nadhledem
  • Václav Jílek
  • nic moc případ
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Janey T

Janey T

Pár dílů jsem viděla, jak to běželo v TV a určitě se ráda podívám znovu, protože tento seriál se mi...
před 3 roky
Deaneira

Deaneira

Cokoliv v čem hraje tato hérečka, jde absolutně mimo mě.
před 3 roky
Další články k tématu