22. 7. 2020

S lupou do historie: Sherlock

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sherlock 1×01: A Study in Pink?

plakát

Základní údaje

Název Sherlock
Žánr Drama, Krimi, Mysteriózní
Stanice BBC One
Vysílání 2010-????
Počet sérií 4
Premiéra 25. 7. 2010
Délka pilotu 88 minut

O čem to je?

Sherlock Holmes je detektivním konzultantem londýnské policie, které pomáhá řešit ty nejzapeklitější případy, na něž jsou obyčejní vyšetřovatelé krátcí. K ruce mu při tom je doktor John Watson, bývalý armádní lékař, kterému chybí vzrušení poznané ve válce. A i když mu někdy svérázný detektiv neskonale leze na nervy, tak spolu tvoří nerozlučné duo na poli vyšetřování zločinů. Ten největší na ně ovšem teprve čeká a nese jméno Moriarty.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Za pár dnů to bude přesně deset let, co BBC světu představila Sherlocka Holmese v novém pojetí se zasazením do současnosti. Jedna dekáda, neuvěřitelné, co? Mám pocit, jako bych pilot viděl poprvé tak nanejvýš před třemi lety a ono ne. Letí to.

Arthur Conan Doyle a jeho díla dvojici Moffat & Gatiss posloužila jen jako základ, který bylo třeba posunout do přítomnosti, takže vysloveně pro hnidopichy toto zpracování není. Ale třeba už pilot pracuje s některými detaily, které jsou v předloze, jen tady jsou použity jiným způsobem (například prsten). I přes modernizaci příběhu se nejedná o nesmyslnou slátaninu, kvůli které by se Doyle měl obracet v hrobě. Možná dokonce naopak, díky odlišnostem i pro milovníky Sherlocka Holmese nemusí být vše jasné a nehrozí tak extra nuda, protože přesně víte, co bude dál. Už se začínám nějak motat v kruhu, tak dál.

Skvělou součástí seriálu je grafická složka. Sherlockovy myšlenky, smsky, to všechno vidíme přímo v obraze vkusně zakomponované (a tuším, že v české verzi dokonce přeložené). tato část je skvělá, protože pak není ani potřeba slovního dovysvětlení, člověk to vidí v danou chvíli a opravdu je vše skvěle provedeno.

Vím, že u hudby se zastavuju celkem často, většinou protože je super, ale tentokrát musím pochválit samotný soundtrack. Ten je totiž boží, skvěle se k Sherlockovi hodí, okamžitě chytne a zaujme a má v sobě takový nějaký podpis, takže skladby mají něco společného. Za mě mimo hlavní melodii můžu vychválit taky hudbu z epizody s Irene Adlerovou, ale však tam se třeba taky dostanete. Za tuto práci velká pochvala dvojici skladatelů.

Sice se jedná o detektivní/krimi příběhy, ale epizody jsou plné humoru, cynizmu v podání Benedicta Cumberbatche, kterému tato role neskutečně sedla. Miluju všechny hlášky, které mu scenáristé vymysleli, ať už útoky proti ostatním, osobitost v pilotu, například v podobě věty vysvětlující oči v bytě nebo třeba lebku, to, jak se nad ostatní povyšuje, ale zároveň dává najevo, že si je vědom své osobnosti a problémů. Zkrátka všechno skvělé z podivínského detektiva viktoriánské éry převedené do vět. Když už jsem Benedictem nakousl herecké okénko, tak samozřejmě skvělí jsou i Martin Freeman, Rupert Graves, Mark Gatiss (miluju to špičkování mezi ním a Cumberbatchem, které působí tak přirozeně), Louise Brealey a samozřejmě úžasná Una Stubbs, to je paní. Skvělé je, že všechny postavy těchto herců dostaly prostor a postupně se odkrývají i jejich příběhy, i když třeba jen v malé míře.

Zpětně je příjemné sledovat, jak byl příběh rozplánován do budoucna, ty drobné narážky, které působí vtipně, když víte… Seriál si navíc jakž takž drží kvalitu, což je způsobeno i počtem epizod, zkrátka nemít velké oči se občas vyplácí. I když taky se tu tvůrci párkrát uchýlili k mírně nešťastným řešením a hledali inspiraci i mimo Doyla. Každopádně seriál můžu jedině doporučit, pokud máte obavu z moderního zpracování, tak se toho nebojte, jděte do toho s otevřeností, můžete být nakonec mile překvapeni. Navíc je tu i jedna dobová epizoda, která má skvělé efekty jako obývák uprostřed ulice, ale zase je tento díl mírně překombinovaný. No tak s chutí do toho si připomenout tento seriál v době jeho desetiletého výročí, aspoň si tak zkrátíte čekání na vytoužené pokračování, které nás snad v budoucnu skutečně čeká. A třeba zkuste i původní neodvysílaný pilot, ten je o půl hoďky kratší a o poznání slabší po více stránkách, ale pro srovnání je to fajn.

  • soundtrack
  • zajímavá modernizace a inspirace v předloze
  • scénář – cynismus, hlášky
  • úžasné obsazení
  • není to úplně Sherlock od A. C. Doylea
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
misiacik0308

misiacik0308

Sherlock je boží. Mal iba jednu nevýhodu. Vždy 3 časti za tri dni a potom 2 roky čakania. Vždy sa oplatilo....
před 3 roky
Klik

Klik

Tak ja už len netrpezlivo čakám na to kedy povedia že bude nová séria.
před 3 roky
Další články k tématu