21. 11. 2021

S lupou do historie: The Sopranos

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Sopranos (Rodina Sopránů) 1×01: The Sopranos?

plakát

Základní údaje

Název The Sopranos (Rodina Sopránů)
Žánr Drama, Krimi, Rodinný
Stanice HBO
Vysílání 1999–2007
Počet sérií 6
Premiéra 10. leden 1999
Délka pilotu 58 minut
Prům. hodnocení 80 % (od 275 uživatelů)

O čem to je?

Tony Soprano je vysoce postaveným členem mafie v New Jersey a také manželem a otcem dvou dětí. Starosti na něj čekají na více frontách, ať už jde o napětí v manželství, problémové děti, jedovatou matku nebo synovce, kterému je mentorem. Jednoho dne Tony ztrácí vědomí a prodělává panický záchvat, po čemž mu nezbývá než navštívit psycholožku doktorku Melfiovou. Musí však jednat opatrně, protože musí balancovat mezi touhou uzdravit se a dodržet Omertu, zákon mlčenlivosti, jehož porušení je trestáno smrtí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno něco málo
Hodnocení celého seriálu: –

Seriálu neskutečně sedí ta rodinná linka a atmosféra, posunuje to tu mafiánskou tematiku někam úplně jinam. Bez toho by to nebylo ono a vlastně ani nešlo, vždyť o tom mafie je. Je skvělé i to, že je příběh a scénář hezky promyšlen, žádné nejdřív střílím, potom přemýšlím (teda víme, jak dopadl Emil), takže to má zkrátka takový jiný nádech.

Baví mě tu to prolínání terapeutického sezení s vyprávěným příběhem, je to uděláno takovým nenásilným způsobem, jaký jsem dlouho neviděl. Velký podíl na tom mají rozhodně i postavy, které mi sedli snad úplně všechny, od babči, přes dceru, po terapeutku a strýčka jde o suprovně zahrané role (pochopitelně taky skvěle napsané role).

Moc se toho v pilotu vlastně nedozvíme, paradoxně mě ta pomyslná nevědomost baví víc než okamžité proniknutí do příběhu. Postupné budování příběhu, odhalování rodinných a pracovních vztahů, praktiky, takto hezky pozvolna je to v ideální míře. Mám takto zpětně pocit, že víc než čehokoli jiného tu bylo narážek na Česko. To jistě potěší.

  • rodina
  • postupné budování
  • přemýšlí
  • prolínání
  • postavy
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Petyer

Petyer

Tak toto je proste stara dobra klasika. Dalsi zo serialov, ktore som pozeraval v TV, pride mi to uz...
před 2 roky
Další články k tématu