21. 11. 2021

S lupou do historie: The Sopranos

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Sopranos (Rodina Sopránů) 1×01: The Sopranos?

plakát

Základní údaje

Název The Sopranos (Rodina Sopránů)
Žánr Drama, Krimi, Rodinný
Stanice HBO
Vysílání 1999–2007
Počet sérií 6
Premiéra 10. leden 1999
Délka pilotu 58 minut
Prům. hodnocení 80 % (od 275 uživatelů)

O čem to je?

Tony Soprano je vysoce postaveným členem mafie v New Jersey a také manželem a otcem dvou dětí. Starosti na něj čekají na více frontách, ať už jde o napětí v manželství, problémové děti, jedovatou matku nebo synovce, kterému je mentorem. Jednoho dne Tony ztrácí vědomí a prodělává panický záchvat, po čemž mu nezbývá než navštívit psycholožku doktorku Melfiovou. Musí však jednat opatrně, protože musí balancovat mezi touhou uzdravit se a dodržet Omertu, zákon mlčenlivosti, jehož porušení je trestáno smrtí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno něco málo
Hodnocení celého seriálu: –

Seriálu neskutečně sedí ta rodinná linka a atmosféra, posunuje to tu mafiánskou tematiku někam úplně jinam. Bez toho by to nebylo ono a vlastně ani nešlo, vždyť o tom mafie je. Je skvělé i to, že je příběh a scénář hezky promyšlen, žádné nejdřív střílím, potom přemýšlím (teda víme, jak dopadl Emil), takže to má zkrátka takový jiný nádech.

Baví mě tu to prolínání terapeutického sezení s vyprávěným příběhem, je to uděláno takovým nenásilným způsobem, jaký jsem dlouho neviděl. Velký podíl na tom mají rozhodně i postavy, které mi sedli snad úplně všechny, od babči, přes dceru, po terapeutku a strýčka jde o suprovně zahrané role (pochopitelně taky skvěle napsané role).

Moc se toho v pilotu vlastně nedozvíme, paradoxně mě ta pomyslná nevědomost baví víc než okamžité proniknutí do příběhu. Postupné budování příběhu, odhalování rodinných a pracovních vztahů, praktiky, takto hezky pozvolna je to v ideální míře. Mám takto zpětně pocit, že víc než čehokoli jiného tu bylo narážek na Česko. To jistě potěší.

  • rodina
  • postupné budování
  • přemýšlí
  • prolínání
  • postavy
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Petyer

Petyer

Tak toto je proste stara dobra klasika. Dalsi zo serialov, ktore som pozeraval v TV, pride mi to uz...
před 2 roky
Další články k tématu