20. 12. 2017

S lupou do historie: 4teens

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte 4teens 1×01: Svět jako prkno?

Medailónek

Název: 4teens
Žánr: Drama / Teen
Stanice: Česká televize
Vysílání: 2011
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 13. 5. 2011
Délka pilotu: 52 minut

Kdo?

Tvůrce: Iva Hlaváčková, Irena Pavlová
Herci: Tomáš Materna, Dagmar Křížová, Tereza Beranová, Tomáš Váhala, Lucie Šteflová, Ondřej Malý, Vanda Chaloupková, Tomáš Hlaváček, Adriana Neubauerová

O čem to je?

Na jednom nejmenovaném gymnáziu vydávají studenti internetový časopis pro „náctileté“. Tak trochu jazyková hříčka z názvu časopisu – 4 teens (For teens) uvozuje mozaiku osudů, které přivedou na televizní obrazovku teenagery a jejich spolužáky či přátele. Hlavním představitelům je na začátku teprve patnáct – šestnáct let, opustili základní školu a začínají studovat na gymnáziu. Už nejsou děti a jsou připraveni skočit do všeho rovnýma nohama. Procházejí obdobím vzpoury vůči rodičům i učitelům, obdobím hledání i zklamání, prvních osudových lásek, kamarádství i nepřátelství. Ve třídě se potkají různé typy lidí. Mají rozdílné zájmy, postoje, rodinné zázemí, sny a různou představu o tom, jak strávit volný čas. Někdo je skejťák, jiný šprt, někdo žije jen hudbou, jiný zase počítači. Jsou mezi nimi sportovci i intelektuálové. Někteří jsou společenští, jiní uzavření. Chatování, počítačové hry a virtuální realita jsou pro některé důležitější než skutečné kamarádství.

Zpočátku to vypadá, že se tyto individuality nemohou nikdy najít, natož vytvořit partu. Ale do hry se zamíchají podobné zájmy, touhy a velmi často i náhody, které svedou dohromady osm rozdílných povah – počítačového mága, anarchistku, ctižádostivou slušňačku, bohéma, pohodáře, skina, skejťačku a modelku: Milana, Kamilu, Dáju, Jirku, Amose, Míšu, Patricii a Petra. To vše sledujeme nejen v jejich životech, ale též v časopise 4teens, kde se seriáloví hrdinové proměňují v komiksové postavy.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jsem překvapená, jak snadno se na tento pilot koukalo. Docela jsem se obávala toho, až se s SLDH dostaneme k českým kouskům (a čeká nás jich skutečně hodně), zvlášť k takovým jako 4teens, o kterých jsem nikdy dřív neslyšela. Pilot má mnoho much, ale celkově se na něho opravdu dobře kouká.

Hodně povedené je propojení hraných pasáží a komiksu. Rozhodně se dá říct, že nejde o typický seriál, který vídáváme každý rok. Komiksová stránka ho dostatečně odlišuje, aby to stálo za zmínku a silný plusový bod.

Nicméně pozitiva se musí taky něčím vyvážit, že. Mínusovým bodem jsou postavy a herci. Postavy jsou ploché, černobílé, nezajímavé. Jediné, co by mě nutilo sledovat dál, je záhada o tom, kdo kreslí školní komiks. Nicméně jsem si hned po odsledování pilotu pustila rovnou závěrečný díl, který jsem proklikala a informaci se dozvěděla (nutno říct, že naprosto dementním způsobem byla totožnost komiksáka odhalena). Herci jsou ale snad ještě horší. Zrzka ušla, geek jakž takž ušel, ale třeba třídní modelka byla naprosto tragická, a navíc se to stupňovalo, tzv. v každé další scéně byla horší a horší.

Co se týče zápletky, nic moc se tu neděje, tedy kromě toho, že někdo kreslí ne zrovna lichotivý komiks o lidech, které zná týden (jsou to prváci na gymplu). Seriál spíš ukazuje vztahy, než aby řešil nějaké hlubší téma, i když z toho, co jsem pochytila z proklikaného posledního dílu, toho očividně v těch prostředních pěti stihli tvůrci odvykládat docela dost. Stačila mi věta „A jak jsi věděl o té mojí anorexii?“, přičemž v pilotu nebyly ani náznaky.

4teens není seriál, který bych musela vidět od začátku do konce. Nicméně kdyby mě někdo přivázal k židli a nutil mě ho sledovat, rozhodně by mi to žíly netrhalo.

+ komiksová kresba
+ solidní atmosféra
+ prostředí gymplu

- ploché postavy
- podprůměrní herci
- slabý příběh

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Upřímně jsem docela příjemně překvapená. Chápu, že věta „Čekala jsem větší horor.“ taky není úplně lichotivým tvrzením, ale vážně jsem nečekala, že se mi to bude sledovat lépe než mnohé světové novinky či historické lupy. Ale tak znáte to, na původu u tvorby přece nezáleží.

Asi nejvýraznějším prvkem seriálu je komiks. Zajímavé, neotřelé. Jeho autor byl až podezřele očividný, takže se asi mýlím (myslím, že si to zjistím), ale jako doplněk příběhu je to dobré. Občas sice zamrzí až přílišné opakování scén (zdá se mi, že tam jedna byla kvůli komiksu v různých podobách dokonce třikrát), ale vydržet se to dá.

Dále tu máme postavy. Každičká je přesně podle šablony typických postav v seriálu pro náctileté, všechno je to jedno velké a (v případě některých postav) i hodně otravné klišé. Naštěstí je tu jisté „jádro“, které zvládá příběh táhnout celou dobu a vlastně se tím, jak ubíhá epizoda, čím dál tím víc zlepšuje. Taková nepřímá úměrnost, protože některé postavy jsou krom několika světlých chvilek čím dál tím otravnější.

Jedním z těch méně podařených prvků je pro mě hudba. Ta zahraniční byla zajímavým připomenutím (to je vzpomínek!), ale nekomentuji, spíš bych se chtěla zaměřit na tu původní, českou. Tedy anglickou. Je to přesně ten typ hudby, který čeští filmaři cpou snad do každého filmu pro mladé. A já upřímně nechápu proč. Ve většině případů to v seriálu zní spíš rušivě, hudebně taky žádný zázrak. Nepřijde mi to úplně šťastné.

Každopádně jako celek mě to opravdu docela bavilo. Což je pro mě dost nečekané, ale na to tu tuto rubriku máme. Příběh dokáže zaujmout, některé postavy jsou opravdu sympatické a no… Prostě to není tak špatné.

+ některé postavy
+ dokáže zaujmout
+ zajímavé prvky

- některé postavy
- soundtrack
- klišé

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Destinytte

Destinytte

To jsem kdysi viděla a přišlo mi to docela koukatelný a to české seriály jinak nemůžu ani vidět.
před 6 roky
Nira

Nira

O seriálu čtu poprvé. Původně jsem ani neměla v úmyslu na článek kliknout, podle fotky jsem...
před 6 roky
Janulka93

Janulka93

A já se na to stejně dívala jen kvůli tomu, že se to natáčelo na Ostravsku, a kamarádka tam hrála komparz....
před 6 roky
Další články k tématu