27. 5. 2020

S lupou do historie: Touch

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Touch (Doteky osudu) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Touch (Doteky osudu)
Žánr Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice FOX
Vysílání 2012–2013
Počet sérií 2
Premiéra 25. 1. 2012
Délka pilotu 50 minut

O čem to je?

Martin Bohm je vdovec, jehož žena zemřela po 11. září. Má syna jménem Jake, který je vskutku neobyčejným dítětem. Trpí jistým druhem autismu a celý život neřekl ani slovo. Všechno, co chce říci, vyjadřuje pomocí čísel. Martin časem zjišťuje, že tato čísla předvídají budoucnost a že je jeho syn velice důležitý…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Na seriál jsem nedávno narazil přes jeho plakát a jsem ve finále rád, že se dostal i nám pod lupu, jelikož po pilotu vypadá opravdu zajímavě, na co bych je prostřednictvím plakátu nebyl nikdy přišel.

Pilot se mi líbil hned od začátku, nit spojující osudy lidí, opakující se čísla, vypadlo to fakt suprovně. A vlastně to tak vypadá i po pilotu, který mě naprosto vtáhl, prožíval jsem příběh s hrdiny, doufal, že boj s časem zvládnou a tak dále. Nakonec to propojení s telefonem v 3:18, to taky stálo za to. Každopádně celou dobu jsem se nemohl vyhnout pocitu, že to strašně připomíná Knowing s Cagem, a já z tohoto seriálu prostě takové scifi o zkáze Země nechtěl, takže pořád doufám, že se bude příběh ubírat jiným směrem.

Už chvíli po odsledování pilotu se mi naprosto vykouřila z hlavy podoba otce v podání Kiefera Sutherlanda, takže ten se mi prostě jako výrazná postava nezaryl. Naopak sociální pracovnice, ta jo, herečka byla zvolená skvěle, jen je tu pro ni trochu moc prvoplánový scénář, nebudu vás poslouchat + záblesk prozření, to šlo skutečně udělat líp. Ale budiž, dalo se to. Syn tu zatím moc prostoru nedostal, většinu času byl zabírán z boku nebo v kapuci, každopádně i u něj mi obsazení sedělo.

Na začátku jsem si pochvaloval to propojení osudů, že? Ale ve finále se mi některé věci až tak moc nelíbily, vlastně vůbec. Asijská linka ta byla úplně fuj a násilně zakomponovaná, východ přinesl emoce, ale taky to možná bylo až moc vyhrocené, na druhou stranu asi i reálné. Trochu ujetý mi přišel i celý příběh s mobilem, byl vymyšlen zajímavě a minimálně to propojení zpěvačka/callcen­trum se mi líbilo, ale jinak? To jako fakt tolik lidí prostě jen sbalí mobil, pak ho někomu šupne do kufru a podobně, to mi přišlo opravdu moc.

Poslední dobou mě kousky z lupy hodně lákají a tento seriál není výjimkou. Zajímá mě, kam se bude příběh ubírat, jestli to bude až takové scifi, nebo to bude spíš pohoda. Vzhledem ke zrušení po dvou sériích úplně nečekám uzavřený konec, ale třeba tvůrci překvapili a budu spokojený, tak uvidíme.

  • zajímavý nápad
  • ústřední příběh zatím nepřekombinovaný
  • některé linky fuj
  • cesta mobilu
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70

Tento článek vychází téměř přesně šest let po mém dosledování tohoto seriálu, úplně přesně by to bylo na den přesně za měsíc. Takže to, že se tento seriál dostal do SLDH, je poměrně nostalgický zážitek. V té době jsem na seriálu docela ujížděl. Nejvíce tomu asi napomohla kombinace vědy a náboženství, i když to nebylo v pilotu až tak prominentní.

Tento seriál byl vlastně i mým prvním setkáním s Kieferem Sutherlandem, kterého určitě znáte z 24 hodin nebo z Designated Survivor, a dokonce má nový seriál i na Quibi. Nejdůležitější roli zde má však asi David Mazouz, který se později dostal do role mladého Bruce Wayna v Gothamu. Epizodní roli zde měl i Titus Welliver, který momentálně hraje Boshe, takže obsazení je skvělé.

Příběh je, jak už jsem řekl, velmi zajímavý, ale nevím, co bych k němu dále řekl, abych nespoileroval. Ze začátku to bylo fajn, ale později se to začalo pravděpodobně hodně opakovat a více zamotávat, možná proto nižší hodnocení seriálu… sám už nevím. Pilot jako takový byl ale fajn. Opáčko však neplánuji.

  • nápad
  • Martin Bohm (Kiefer Sutherland)
  • obsazení
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu