16. 2. 2022

S lupou do historie: Případy 1. oddělení

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Případy 1. oddělení 1×01: Rozčtvrcená?

plakát

Základní údaje

Název Případy 1. oddělení
Žánr Drama, Krimi
Stanice Česká televize
Vysílání 2014-????
Počet sérií 3
Premiéra 6. 1. 2014
Délka pilotu 63 minut
Prům. hodnocení 82 % (od 700 uživatelů)

O čem to je?

Případy 1. oddělení nejsou vycucané z prstu scenáristy s příliš bohatou fantazií a zálibou v dramatických honičkách, ale vychází ze skutečné praxe. Za scénářem nového seriálu ČT totiž stojí šéf pražské mordparty Josef Mareš a novinář Jan Malinda.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Aniž bych to plánoval, tak nám tentokrát lupa vyšla na ideální chvíli. Devadesátky se uzavřely, tak je nejvyšší čas trochu zestárnout a přesunout se na 1. oddělení v tomto století. Za mě je celkem fajn takto přímo navázat a tak nějak si i pro sebe porovnat, v jaké pořadí je lepší seriály sledovat.

O případu a celkově příběhu se moc bavit nechci, protože je dost hrozné, že se všechno skutečně stalo. Takže odpadá úplně složka originalita, uvěřitelnost atd. Toto je skutečnost použitá pro seriál. Ale když to vezmu po stránce volby případu, tak to úvodnímu dílu docela sedlo. Viděli jsme něco napínavého, zvráceného a zároveň to bylo takové lákadlo, že se tvůrci nebojí převést na papír a následně na obrazovky jakýkoli případ.

Postavy a jejich obsazení už nedokážu po těch letech vidět moc objektivně, třeba Vladyka, i když se tu jeho Sršeň ještě moc nepředvedl, je tu prostě pořád stejný ťuňťa jako v My všichni školou povinní. Příjemně mě překvapilo, že už v prvním díle je Sabina Remundová, která roli státní zástupkyně dává všechno, co můžu. I díky této postavě se seriál posunuje zase trochu jinam a dostává reálnější rozměr než kde jaká česká kriminálka.

Tento seriál rozhodně patří k tomu kvalitnějšímu, co na českých obrazovkách najdete. Pokud náhodou ještě seriál neznáte, rozhodně se nenechte odradit žánrem (ano, Česká televize a obecně lokální tvorba je dost zaměřená tímto směrem), není to trapný pokus o zesměšnění policie, ani přehnaně akční blbina. Myslím, že celé to haló kolem Případů 1. oddělení i Devadesátek je oprávněné a vyhlížení třetí série je činností nejednoho z diváků.

  • podle skutečných případů
  • obsazení dodává postavám osobitý ráz
  • nehraje si na nic jiného
  • pozvolné představení postav (a vztahů)
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Janey T

Janey T

Kdysi jsem to viděla a někdy si ráda dám opáčko, protože se mi to dost líbilo. :)
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Kdysi jsem viděl epku, nebo dvě a na rozdíl od Tebe bych si nedal opáčko ani náhodou. Moc si toho...
před 2 roky
Eviik

Eviik

Fíha, tak asi ještě nejde hodit celou českou tvorbu úplně do kopru... Možná to bude tím, že jsem neočekávala...
před 2 roky
Další články k tématu