29. 6. 2022

S lupou do historie: Halt and Catch Fire

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Halt and Catch Fire (PC Rebelové) 1×01: I/O?

plakát

Základní údaje

Název Halt and Catch Fire (PC Rebelové)
Žánr Drama, Retro
Stanice AMC
Vysílání 2014–2017
Počet sérií 4
Premiéra 1. 6. 2014
Délka pilotu 48 minut
Prům. hodnocení 76 % (od 209 uživatelů)

O čem to je?

80. léta 20. století, osobní výpočetní techniky zažívá veliký rozmach. Joe MacMillan, vizionář, inženýr a génius, který před rokem odešel z IBM a od té doby o něm nebylo slyšet. Nyní se vrací, aby v Cardiff Electric přišel s převratnou inovací, která by rozhodla souboj mezi tehdejšími korporátními giganty. Na nové místě způsobí značný rozruch a společně s novým týmem se snaží porazit IBM. Osobní i profesní vztahy členů týmu budou vystaveny těžké zkoušce v podobě touhy po bohatství a slávě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Fuj, fuj, ne, fuj, ne. Takto se díl, ani seriál nezačíná. Vlastně nic takového by v seriálu nemělo být vůbec nikde, chudák pásovec. Za to půjdou body dolů, rozhodně. Ale do háje, zbytek byl tak super, já ten seriál žeru.

Seriál je zasazen mezi skutečné události, ale přichází s něčím novým, zároveň uvěřitelným, co je vzrušující. Pilot hezky ukazuje, že akce a napětí nemusí být jen o honičkách a nahánění, tady dokáže situaci pořádně vyhrotit i práce v garáži a napochodování lidí z IBM. Piloty občas kritizuju za to, že nejsou úplně tím správným startem, ať už jsou to jen představovačky, sedělo by jim víc filmové pracování, nebo neměly vzniknout. Tady to není ani jeden případ. Hezky se to rozjíždí, pomalu nabaluje a člověka to úplně namotá, teda aspoň mě rozhodně.

Obsazení, spokojenost, postavy, ještě větší. Sice jsem dlouho nechápal, kam bude směřovat úvodní představení jedné z postav, ale na konci dílu se to hezky propojilo. Jsou tu postavy takové usedlejší, ale i charizmatičtější, ve finále všechny stojí za to. Ale u mě stejně, mimo dam, vede pochopitelně Joe, kdyby nic dalšího, tak ten rok, ten táhne. Rozhodně je tu ale víc věcí.

Sledovat smysluplný seriál je vždycky bezva, navíc kvalitní. Halt and Catch Fire je naprosto skvělou volbou, která v naší rubrice nemohla chybět. A mě mrzí, že jsem se až do teď nechal odrazovat českým názvem PC Rebelové. Už jsem to mohl mít dávno komplet sjeté.

  • napětí jiným způsobem
  • záhadný Joe
  • skutečné události
  • smysluplné a nápadité
  • pásovec (chudáček)
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Nejsem ani zdaleka zapřisáhlý milovník a ochránce zvířat, který sepisuje petice, když někdo ve filmu zabije berušku, ale ta úvodní scéna zabolela i mě. Asi jsem nepochopila, proč to tam vůbec bylo, a vlastně celý ten začátek mě vyděsil. Když jdete koukat na něco s vysokým hodnocením, co znáte z doslechu, že je fakt pecka, nečekáte, že se vám začátek bude až tak nelíbit.

Po intru to začalo ubíhat mírně rozdílným směrem, ale pořád žádná hitparáda. To téma všeobecně je hrozně cool a originální a retro zasazení je super, jenomže jsem nerozuměla v podstatě ničemu z toho, co tam dělali, a to mi bohužel vadilo. Otravovala mě i Gordonova linka, ale nějaké rodinné drámo tomu asi zákonitě muselo být dodáno. Navíc manželka byla zajímavou esencí.

Těšila jsem se na Mackenzie Davis a když ten příběh ke konci epizody konečně sepnul a začalo to dávat smysl (příběhově), upřímně jsem se zaradovala. Už jsem se bála, že tomu nedám nad 50 % a že mě tady zase v komentářích sežerou. Bavil mě Lee Pace, výřečnost jeho postavy a odhodlání jít přes mrtvoly. On byl rozhodně klíčový k tomu, aby seriál ve své době zbožňovalo tolik lidí. Dál sledovat neplánuju, ale nakonec to byla hrozně zajímavá podívaná a jsem ráda, že jsem tomu dala šanci.

  • originální
  • charakter Lee Pace
  • poslední čtvrtina epizody, kdy to začalo do sebe zapadat
  • Gordon a jeho dějová linka
  • pro mě příliš španělská vesnice
  • celý začátek
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Úvodní scéna s pásovcem se mi nelíbila a jaksi postrádám důvod, proč tam vůbec byla.

Seriál je založený na historickém milníku, bez něhož by svět, jak ho známe dnes vůbec nebyl. Pilot byl vystavěn uvěřitelně s dobou a dobře gradoval – ze začátku jsem nic nepobíral, poté jsem začínal tušit a na konci se to poslepovalo. Z postav nejvíce zaujal Joe, zaujal mě hned první scéna s ním. A to o něm skoro nic nevíme. Menším problémem pro mě bylo pochopit, co dělají, alespoň ze začátku, protože o vzniku počítačů skoro nic nevím. Naproti tomu mě překvapilo to, že někdo konečně ukázal, že akce jde udělat i jinak, zvlášť se mi líbil příchod lidí z IBM.

Sledovat dál zatím nebudu, ale jedná se o kvalitní seriál, při kterém se nesmíte odradit českým názvem.

  • historická událost
  • dobré gradování děje
  • Joe
  • akce a napětí jinak
  • český název
  • pro neznalé trochu těžší na pochopení
  • úvodní scéna
80 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Eviik

Eviik

Seriál neznám, ale vaše hodnocení mě zaujalo a asi si ho přidám do watchlistu. Co mě ale zaujalo ještě víc...
před 97 týdny
Další články k tématu