25. 11. 2020

S lupou do historie: Saved by the Bell

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Saved by the Bell (Konečně zvoní) 1×01: Dancing to the Max?

plakát

Základní údaje

Název Saved by the Bell (Konečně zvoní)
Žánr Komedie, Rodinný, Sitcom, Teen
Stanice NBC
Vysílání 1989–1993
Počet sérií 4
Premiéra 20. 8. 1989
Délka pilotu 22 minut
Prům. hodnocení 56 % (od 49 uživatelů)

O čem to je?

Komedie o šestici studentů známých z Good Morning, Miss Bliss a jejich čtyřech letech na střední škole v Bayside, během nichž prožívají první lásky, zlomená srdce, radosti i starosti a především množství zábavy s přáteli.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Pověstná seriálová věta Saved by the Bell, tak konečně došlo i na tento seriál. Dnes se vracíme na konec osmdesátek, abychom si ještě před nástupem nových studentů na Bayside High stihli připomenout původní seriál. Dobře, ne až tak původní, pilot Good Morning, Miss Bliss dnes necháme stranou.

Na úvod se zbavím jednoho velkého mínus, ať už pak můžeme pokračovat jen na pozitivní vlně. Mario López, to je katastrofa, jakože skvěle obsazený člověk do takové role, ale ty vlasy, jak já tuto dobu/módu nesnáším. Můžu vám říct, že ten mě iritoval od začátku, i když mimo těch vlasů a trochu frajírkovského postoje neměl proč. Tak to bychom měli. Naopak Mark-Paul Gosselaar, to byla pecka, trochu v něm vidím Cola/Dylana Sprouse. V roli Zacka mi neskutečně sedí, oblíbil jsem si ho během chvilky a věřím, že vyrůstat v USA na tomto, tak by to aspoň po stránce stylu byl vzor jak hrom (jinak stačilo si po sepsání najít fotky z pozdější doby a přešlo mě to =D).

Seriálu podle mě dost sedí styl příběhů, máme tu nějaký obecný rámec, ale jinak se epizoda věnuje jednomu tématu a pak se jde zase dál. Jistě, všechno někam směřuje, to je vidět už v pilotu, ale přijde mi, že se prostě Saved by the Bell něčím ve vyprávění liší od jiných komediálních kolegů, zkrátka tento seriál se sleduje víc s takovou lehkostí.

Hudební číslo bylo perfektní, jednak ty přechody z vážné roviny do odvázanosti, osobitý učitel a vyvrcholení v superrychlou pecku. Seděl mi i příběh, i když byl předvídatelný, líbil se mi a přestože částečně něco možná podprahově výchovného podsouvá, kašlat na to a užívat si díl, jak je. Za mě zkrátka super oddechovka, která se něčím v atmosféře a způsobu přístupu k příběhů a scénáři liší a převyšuje konkurenci.

  • Mark-Paul Gosselaar
  • hudební číslo
  • jiný způsob vyprávění
  • lehkost
  • Mario López
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tím, že dnes večer odstartuje revival Saved by the Bell, jsem se rozhodla vyzkoušet i původní pilot, abych viděla, kam se seriál za těch neskutečných 31 let posunul. Nečekala jsem od něj nic, ale z výsledku jsem velmi příjemně překvapená.

Na sitcomy osmdesátek a devadesátek nejsem moc zvyklá, takže nemám moc, s čím porovnávat, zvlášť když se jedná o teen seriál ze školního prostředí. Můžu ho akorát srovnat s tím, co se točí v posledních letech. No a řeknu vám, že nové (teen) komedie nesahají tomuhle ani po kotníky.

Za prvé se mi líbilo, že zde studenty hrají opravdu studenti, kterým bylo okolo 15 let. Vypadají mladě, protože jsou ve stejném věku jako jejich postavy! Dnes se v teen seriálech řeší takové věci, že si tvůrci téměř ani nedovolí obsadit nikoho pod 18 let a pak to dopadá tak, že středoškoláky hrají lidé okolo třicítky.

Co ale oceňuju ještě víc, to je pozitivní nálada, skvělá atmosféra a vztahy mezi postavami. Tvůrci neměli potřebu dávat sem nějakého jasného záporáka, šikanujícího, terorizujícího „nedokonalé“ a nepopulární studenty. Všichni jsou zde přátelé a i když se ne vždy na všem shodnou, vědí, že když potřebují, můžou se jeden na druhého spolehnout. Žádné intriky, pomlouvání, závist. To se dokonale projevuje v poslední scéně při taneční soutěži, kdy sice chtějí vyhrát všichni, ale z vítězů mají všichni stejně velkou radost a nakonec si všichni spolu zatančí.

Rozhodně už po pilotu lze říct, že to je perfektní zástupce feel-good seriálu. Spousta herců se za posledních 30 let dostala do širokého diváckého povědomí a musím říct, že bych je skoro nepoznala. I když Mario Lopez vypadá vlastně pořád stejně :-) Jsem zvědavá, jak dopadne revival. Snad se seriálu podaří zachovat něco ze svého původního originálního kouzla.

  • atmosféra
  • postavy i herci
  • vkusné a povedené vtipy
  • netlačí na pilu a vyplácí se to
  • scéna v hudebce
90 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Destinytte

Destinytte

Mám tyhle staré seriály ráda, i když jsou tam často dost ošklivé narážky, vtípky... Které mi jsou...
před 3 roky
Další články k tématu