25. 11. 2020

Novinka pod lupou: Saved by the Bell (Peacock)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Saved by the Bell
Žánr komedie, teen
Stanice Peacock
Premiéra 25. 11. 2020
Vysílání středa
Délka pilotu 31 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Guvernér Kalifornie Zack Morris je kritizován za to, že zavírá až příliš mnoho nevýdělečných středních škol. Hrdina proto navrhne, že studenti, kterých se to týká, můžou začít chodit do těch nejlepších škol v celém státě, a to včetně Bayside High. Příval nových studentů dá přehnaně privilegované smetánce dětí z Bayside zábavnou, leč velmi potřebnou nálož reality.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jak to tak bývá, moje hlava zapomětlivá si na ranní vydání S lupou do historie vzpomněla před usnutím ve dvě ráno, takže jsem si musela dávat budíček, abych to ráno stihla ještě nakoukat a sepsat názor. Čerstvější už proto mé dojmy z původního pilotu být dnes nemohly, takže porovnání původního pilotu a prvního dílu revivalu mi půjde docela snadno.

I verze z roku 2020 má něco do sebe. Seriál není tak nevinný a odlehčený jako před třiceti lety, ale v rámci možností si dokázal zachovat pozitivní atmosféru a nadějné poselství pro současnou generaci mladých diváků. Máme tu rozhodně různorodější skupinku studentů. Nápad na spojení různých společenských vrstev zde byl zakomponován šikovně, dává smysl, že do školy zbohatlíků začnou chodit i neprivilegovaní. Sice ten sled událostí v prvních pěti minutách byl lehce úsměvný, ale ve výsledku to nevadí.

Pro fanoušky bude určitě super vidět staré známé tváře zpět ve svých rolích, i když někteří z nich zde byli pouze na skok. Každopádně i tak je velký úspěch, že se parta po třiceti letech takto sešla a vytvořila něco pro původní fanoušky, co však bez jakýchkoliv omezení můžou sledovat i ti, kteří původní seriál nikdy neviděli.

Musím vyzdvihnout i zábavné narážky, např. sestřih života guvernéra Morrise, kde v koláži nechyběla ani fotka z role herce ve Franklin a Bash :-) Je možné, že mi taky spousta narážek unikla, přece jen jsem viděla pouze jeden díl původního seriálu. Pro ty, kteří ho mají nakoukané, bude nová verze asi ještě příjemnější vzpomínka, a to včetně znělky, která tu původní dokonale doplňuje.

Noví studenti nejsou žádná extratřída, hlavně děti zbohatlíků mají doslova vygumované mozky. Ale líbí se mi, jak seriál hezky ukazuje rozdíly mezi privilegovanými a chudšími, aniž by kohokoliv urážel nebo na někoho vrhal zlé světlo. Ke všem tématům se zde přistupuje s citem a pozitivním přístupem, takže je to sledování hned příjemnější. Scénu z hudebky z původního pilotu sice nic nepřekoná, ale zdejší konkurz jednoho z hrdinů do muzikálu mi taky dokázal dát husí kůži, takže chválím.

Celkově se mi více líbil pilot původní, ovšem moderní verze z roku 2020 rozhodně může zaujmout současné mladé publikum a taky má něco do sebe. Rozhodně hodnotím jako povedený revival.

  • návrat původních postav
  • zachování pozitivního poselství a parádní atmosféry
  • příjemná oddychovka, která se nebojí ukazovat vážná témata s citem
  • konkurz na muzikál
  • několik vygumovaných postav
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Model NPL + SLDH začíná být značně nebezpečný, z nadšení jsme se tentokrát přehoupli trochu do zklamání. Upřímně po třech minutách jsem z toho měl pocit, jako by někdo nacpal do mixéru loňské BH90210 a High School Musical: The Musical: The Series a vypadlo toto. To měla být parodie samo na sebe? Jako úvodní představení postav mi úplně nesedlo, takové vtípky, které potřebují natvrdo říct, to mi úplně nesedlo a přišlo mi opravdu jako parodie (takové ty z The Tonight Show Starring Jimmy Fallon).

Naprosto souhlasím s ragelly v SLDH, že Mario Lopez je pořád stejný, to je nepopiratelné. Kromě něj je na první poznatelná i Elizabeth Berkley, pořád stejná Jessie jako před třiceti lety. Mark-Paul Gosselaar/Zack Morris, tak to už jsem částečně shrnul, to už opravdu není nej postava, teď je z něj guvernér Kalifornie stylizovaný do role Trumpa, a to dost okatě, takže ten u mě hodně klesl. Ale už přeskočím k současným postavám.

Zackova syna obsadili skvěle, taková přijatelná kombinace obou rodičů, jen je na rozdíl od Zacka v jeho věku dost otravný, samozřejmě že o to jde. O to větší je překvapení, když v závěru dojde k jakémusi poučení a mírnému napravení morálky (snad o tom nebude celý seriál), jinak tato scéna byla super, parkovací místo prostě nedám. Lexi prozatím taková nevýrazná a z nových studentů jsou na tom kromě Daisy všichni úplně stejně, ještě je brzo na závěry. Daisy je dost opakem Zacka, možná je dali až přehnaně do kontrastu, jak neustojí některé věci, jasně, nedokážu si představit sebe na jejím místě, ale na jednu stranu přehnaně cílevědomá a sebevědomá, na druhou ji složí jediná věta. Překážky, kterým má čelit, mi prostě nepřijdou rovnocenné a reakce taky.

Super, jak se jim podařilo vrátit prostor Bayside High, když vidíte pilot původního a nového seriálu v tak krátkém odstupu, je to pecka. Vlastně se podařilo vrátit ještě jednu věc, po které se fakt špatně hodnotí pilot, který nebyl až takovou peckou. Hudební vystoupení. V závěru zazněla písnička, která v kombinaci s prostřihy naprosto obrátila atmosféru a můj pohled. Celkově se to tak nějak stupňovalo od příšerného začátku, přes snesitelný střed až po hezký závěr. Asi si nechám ještě prostor pro nějaký úplný závěr tak po druhém dílu, ale zatím to úplně nevidím na trhák pro Peacock. Nápad na zavření školy sice dobrý, ale zbytek příběhu mi přišel tak nějak očekávatelný a vytěžený. A o lince dospělých se radši vyjadřovat nebudu, ředitelé, Macovi rodiče… Aspoň je co zlepšovat a kam stoupat.

  • hudební vystoupení
  • prostor Bayside High
  • vzestupná tendence
  • Mark-Paul Gosselaar
  • vtípky
  • přehnané charaktery
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
jesmot

jesmot

Franklin a Bash, tak odtud to bylo, já na to nemohl přijít. Vidím, že jsme se na některých věcech shodli, na...
před 3 roky
Další články k tématu