10. 3. 2020

Novinka pod lupou: Noughts + Crosses (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Noughts + Crosses (Kruhy + Kříže)
Žánr minisérie, drama
Stanice BBC One
Premiéra 5. 3. 2020
Vysílání čtvrtek, 21:00
Délka pilotu 58 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Malorie Blackman (předloha)
Hrají Jack Rowan, Masali Baduza

O čem to je?

Příběh se odehrává v nebezpečném alternativním světě, kde rasismus rozdělil společnost na skupiny Noughts a Crosses. Dva mladí lidé Sephy a Callum jsou rozděleni barvou pleti, ale spojí je láska. Sephy je Cross, členka černé rasy, která vládne nad bílými, a je dcerou uznávaného politika. Callum je Nought, bílý člen služebnictva. Oba byli přátelé od dětství a jejich vztah postupně sílí v dospělosti. Seriál vypráví příběh dvou rodin, které dělí moc a předsudky, ale navždy je spojuje osud.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Úplně jsem nevěděla, do čeho jdu, ale čekala jsem něco na způsob The Man in the High Castle. Místo toho to ale bylo spíš Still Star-Crossed alias moderní verze Romea a Julie s mícháním ras.

Ale ve výsledku to nebylo špatné. Chemie mezi herci docela funguje, na což se tady očividně bude hrát nejvíc. Seriál se sice tváří vznešeněji, jako by toužil apelovat na to, aby ho lidi brali víc vážně. Ale na rozdíl od Man in the High Castle se mu to až tolik nedaří.

I když jde o novinku podle oblíbené knihy, nemyslím si, že by seriál mohl slavit přehnaně velké úspěchy. Přece jen tam jde jen o rebelství dvou mladých lidí, kteří budou chtít být spolu i přes nepřízeň svých rasistických rodin. Já vím, Outlander je taky velký romantický hit, ale tohle je trošku něco jiného.

  • chemie mezi postavami
  • docela příjemné romantické drama
  • takové množství rasismu už je trošku moc, i když je to základní téma
  • je kolem toho sice velké pozlátko, ale ve výsledku jde jen o klasické romantické teen drama
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Jedním z hlavních taháků je pro mě asi to, že je seriál založen podobně jako The Man in the High Castle na principu alternativní historie a je tedy zasazen do světa, který se podobá tomu skutečnému, ale historie se tam vyvíjela „trochu“ jinak. Ve světě Noughts + Crosses se jednoduše prohodili bílí s černými. A rasistické utlačování je tedy opačné než v reálném světě.

Velmi se mi na seriálu líbí kousky africké kultury, které ze seriálu dělají místy svěží podívanou. Z obsazení jsem snad až na Patersona Josepha, kterého můžete znát z Timeless jako Connora Masona, nikoho nepoznal. Ústřední dvojice je taková varianta Romea a Julie, jelikož je jejich láska zakázaná. Bohužel právě tato romantická příběhová linka mě absolutně nezaujala. V pilotu bylo pár zajímavých příběhových bodů. Rozhodně se ale jedná o zajímavý britský seriál, který stojí za zkoušku, jelikož má první série pouze šest epizod.

  • Kamal Hadley (Paterson Joseph)
  • alternativní historie
  • africké prvky
  • romantická příběhová linka
60 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Dokoukáno. První díl ještě ušel, zbytek teda bída s nouzí. Docela solidní nuda až do konce, ani závěr...
před 3 roky
Další články k tématu