19. 1. 2020

Novinka pod lupou: The Outsider (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Outsider
Žánr drama, horor, krimi
Stanice HBO
Premiéra 12. 1. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Právě probíhá vyšetřování brutální vraždy malého chlapce. Do případu se zapletou nadpřirozené síly, které naruší zdánlivě jasný a přímý průběh vyšetřování. Nadaný, leč unavený policista a jeho neortodoxní kolega začnou zpochybňovat vše, čemu věří.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

K mému překvapení se mi to líbilo. Čekala jsem, že seriál bude vypadat jako Twin Peaks, ke kterému jsem si cestičku nenašla, a nakonec to v podstatě byl docela dobrý odhad. Přesto Outsider není až tak moc (vlastně skoro vůbec) abstraktní, takže se dá bez problémů pochopit a i když jsem ho sledovala v noci a ve tmě, neuspával mě. Dokázal si udržet mou pozornost od začátku do konce.

Asi nepůjde o seriál, který si na první dobrou zamiluju a s nadšením budu hltat každý další díl. Ale myslím, že má potenciál naježit chloupky na těle a dokáže vtáhnout do děje, takže uteče, ani nebudete vědět jak. Přispívá k tomu serializovaný příběh a záhada, která očividně bude mít nadpřirozené kořeny.

Od Kinga se toho v seriálech už objevilo opravdu hodně. Přesto mě každá další adaptace nepřestává zajímat, a to nejen proto, že jsem jeho tvorbu ještě v dětství vyhledávala (ne že bych si z ní něco pamatovala). Myslím, že Outsider má šanci se zařadit k těm zdařilejším kouskům.
  • poutavý případ se záhadou
  • dokáže vtáhnout do děje
  • rychle utíká
  • nemusím hned teď vidět další díly
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Na vlně Kingových adaptací se veze mimo jiné i kabelovka HBO, která nám v příštích týdnech naservíruje celkem 10dílnou minisérii podle Kingova stejnojmenného románu.

První epizoda byla sice rozjezdová, ale už tak stihla představit poměrně velké množství postav a nastínit, v jakém duchu se minisérie asi ponese. Počáteční rozpaky ze zašedlých scenérií a statické kamery připomínající severské krimi vystřídal nádech nadpřirozena a mystiky, který se nese zejména ve druhé části epizody, kdy se začínají rozkrývat zajímavé skutečnosti, a divák se stává stejně zmateným jako policisté snažící se usvědčit Terryho z děsivé vraždy.

Scéna, ve které má Terryho dcerka zlý sen a odpovídá jakési neviditelné osobě v pokoji (přičemž nemusíte být ostříleným hororovým fanouškem, abyste se dovtípili, že pravděpodobně o sen nešlo), dává tušit, že se celá minisérie bude točit okolo nějakých „temných sil“. Během sledování pilotu jsem si nemohl nevšimnout jisté podobnosti s netflixáckým kouskem Dark (mimo jiné). Pilot pak dokázal nastolit skvělou atmosféru, především díky mrazivému soundtracku, který ke každé scéně skvěle sedl a výborně vystihoval stísněný a hororový tón celé série.

I přes všechny kvality, které epizoda beze sporu má, si však nemůžu pomoct, nicméně mi přijde téma zavražděného dítěte už poněkud okoukané, stejně jako záhada v malém městečku. V tomto případě nepřináší pilot nic přelomového – ať už po příběhové stránce, tak po stránce technické. Nenechte se zmást, jedná se o poctivou Quality TV filmařinu – ostatně HBO ani jinak nepracuje – epizoda ve mně však zkrátka zanechala pocit deja vu, jako bych už něco podobného viděl v několika různých variacích.
  • herecké výkony
  • hororová atmosféra
  • hudba
  • téma již několikrát viděné
70 %
Mé hodnocení
Plocan

Jsem si celkem jistý, že přečtení obsahu zhoršilo můj požitek z pilotu. Jelikož čtete tenhle článek, tak předpokládám, že jste obsah četli, a tak budu vesele „spoilerovat“. Pokud ne, tak máte nejvyšší čas se čtením přestat. Každopádně to, že jsem celou dobu věděl, že trenér je nevinný a bude mí neprůstřelné alibi, mě neustále nutilo kriticky nahlížet na policejní sbor a na to, jestli opravdu všechno sedí. A to je to nejhorší. Sedí. To je zapříčiněno spoilerem číslo dvě – tím, že v tom má prsty Stephen King. Takže je jasné, že za tím může být cokoliv o mimozemšťanů až po to, co se zrovna v jeho fantazii urodilo. Tolik asi k ději. Rozhodně to má potenciál k tomu vyprovokovat vás k puštění další epizody, aby se člověk dozvěděl, v čem že to byl ten háček.I když k ději nemám vyloženě výhrady, tak s formou už mám docela problém. Střídání časových rovin, obzvlášť na začátku bez jakéhokoli upozornění, je docela matoucí. Stejně tak brnkání na citlivou stránku pomocí mrtvého syna hlavního vyšetřovatele mi moc nesedlo. Je možné, že v tom bude později nějaká spojitost, ale zatím to působí moc násilně. Podobný problém mám i s kamerou. Některé záběry a kompozice sice vypadají opravdu skvěle, ale do celkového rámce jakoby nezapadnou a působí spíš rušivě. Možná za to může samotné míchání žánrů, kdy se pilot na jednu stranu tváří jako klasická detektivka, a na druhou stranu se děje něco nadpřirozeného.

  • budovaná atmosféra
  • herecké výkony
  • nefunguje moc míchání žánrů
  • skákání v čase
  • místy kamera příliš na efekt
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Calderon

Calderon

Po delší době opět kvalitní zpracování Kinga! Zatím máme za sebou tři díly a neskutečně se těším na další....
před 4 roky
Další články k tématu