4. 11. 2019

Novinka pod lupou: His Dark Materials (BBC/HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název His Dark Materials
Žánr drama, fantasy
Stanice BBC/HBO
Premiéra 3. 11. 2019
Vysílání neděle, 20:00
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává v alternativním světě, kde všichni lidé mají zvířecí společníky. Jsou to ztělesnění lidské duše. Mladá sirotka Lyra žije ve škole Jordan College v Oxfordu, kde odhalí nebezpečné tajemství. Vydá se hledat svého pohřešovaného kamaráda a odhalí, že jeho únos je spojený se záhadnou substancí zvanou Dust.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Líbilo se mi to. Měla jsem ze začátku trošku problém v tom, abych se zorientovala, která bije. I když některé postavy stále nedokážu zařadit, tak měl pilot hlavu a patu a i pro neznalce předlohy nebo filmu může stát jako samostatná jednotka.

Hlavní hrdinka je moc příjemná. Do hlavní role se skvěle hodí. Říkala jsem si, že ji odněkud znám, a můj tip byl přesný. Je to stejná herečka, která zaujala už svým výkonem ve filmu Logan. Opět se dokazuje, že ne všichni dětští herci (resp. dětské postavy) musí být v seriálech zákonitě otravní. Sice měla několik scén, u kterých se mi protáčely panenky, ale myslím, že v rámci celé série bude plnit přesně svůj úkol.

Pilot byl takový spíše představovací, nic moc zásadního se tam nestalo. Ještě více to vyniklo v kontrastu s posledními minutami, které nabídly ukázky na to, co všechno uvidíme v první sérii. I když v podstatě žádné prostředí, které se v pilotu objevilo, nebude hrát asi zásadní roli v dalších dílech. Ukázky naznačily hodně, především mě zaujaly ty až skoro hororové scény, které barevným filtrem i prostředím připomínají film Saw. Z těchto ukázek moc moudrá nejsem, protože předlohu neznám, ale rozhodně musím říct, že mě k dalšímu sledování navnadily minimálně stejně (ne-li více) jako samotný pilot.

Jsem zvědavá, co na první díl budou říkat milovníci předlohy. Pro mě jako laika jde o zábavné dílo, které má hodně rozsáhlý a komplexní svět i mytologii, takže pořád ještě netuším na sto procent, o co tady vlastně jde. Ale i v tom vidím to kouzlo, že mi to s přibývajícími díly začne dávat stále větší smysl a budu si vytvářet ucelenější obrázek.

Mimochodem, chápu správně, že ta zvířata dětí můžou měnit podobu? U hrdinky lítal při rychlejších scénách pták, ale jinak u sebe měla nějakou lasičku nebo co to bylo. Tam to bylo i nějak tak zmíněné s tím jiným klukem, který přešel do dospělosti, matka zmiňovala něco ve smyslu, že jeho zvíře si vybralo svou ustálenou podobu, takže to tak asi bude.
  • hlavní herečka
  • příjemné prostředí
  • spousta záhad a nejasností
  • nevíme, kdo je dobrý a kdo zlý
  • pro neznalce dost náročné na pochopení
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Myslím, že na toto většina čekala dlouhých dvanáct let, konečně je to tu. Je super už jen to, že se projektu chopila BBC a nakonec ji doplnilo také HBO, protože už to v podstatě svědčí o kvalitě projektu, minimálně po finanční stránce. Navíc už v současnou chvíli máme potvrzenou druhou řadu, takže se dočkáme mnohem více věcí než u filmu. Že tvůrci pojímají seriál jako celkovou knižní trilogii, je vidět už v úvodních titulcích, kde se objevují předměty ze všech tří knih a kde je rovněž naznačena existence paralelních světů, kterých se tu určitě později dočkáme.

Děj pilotu je docela svižný (dokonce by mi ani nevadlo, kdyby byla epizoda delší), je tu množství různých odboček, které zaujmou a donutí sledovat dál. Možná jsou některé věci trochu moc uspěchané a mohlo být věnováno trochu času jejich vysvětlení, možná třeba v nadcházejících dílech. Tím, kolika směry je příběh rozběhnut, mají tvůrci dostatek materiálu na zpracování ve všech epizodách. Navíc podle vyjádření tvůrců bychom se měli dočkat i děje z knih(y) z trilogie The Book of Dust, takže po této stránce seriál rozhodně strádat nebude.

Obsazení je zajímavé a příjemné, musím říct, že malá Lyra byla úplně rozkošná, takový celkem dost emocionální útok v úvodu. Ale i její představitelka v současnosti má co do sebe a je taková odlišná, zajímavá, tajemná. V roli Coulter mi trochu chybí Nicole Kidman, přiznávám, ale Ruth Wilson, ty brďo, z té opravdu budu mít s dalším dějem husí kůži, to je opravdu něco, jak se v roli projevila. Zbytek obsazení je neméně povedený, to se musí tvůrčímu týmu nechat.

To, co mi ještě během epizody učarovalo, byla hudba, která k jednotlivých scénám naprosto sedla, stejně tak k úvodním titulkům. U spousta seriálů člověk ani nepostřehne, že v epizodách nějaká hudba byla, ale v tady tomu je přesně naopak a do budoucna bude skvěle podtrhovat temné scény.

Já jsem z pilotu prostě nadšený, vyčkával jsem, kdy ho konečně televize vypustí, a čekal jsem na něj (nebo jakékoli jiné kvalitní zpracování) několik let. Teď je to konečně tady. Pro nadšence to možná nebude až tak bombové (i tak ale věřím, že by si to takových 80 % získat mohlo), ale i při oproštění se od příběhu se jedná o kvalitní seriál, ve kterém jde vidět, že si na jeho tvorbě stanice dali pořádnou práci. O dalším sledování ani omylem neváhám a doufám v prodloužení také pro třetí sérii. A co víc by mohlo být zárukou kvalitně odvedené práce než uznání samotného Pullmana, který se na seriálu taky podílel?
  • kvalita zpracování
  • rozpracovanost příběhu
  • hudba
  • obsazení
  • konečně ucelenější zpracování knih
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
pozitkar

pozitkar

Po prvním díle jsem velmi spokojený. Ať už je to na seriál neskutečná výprava, herci (ta chemie je úžasná),...
před 4 roky
Daniel Rahl

Daniel Rahl

Filmová hlavní představitelka byla lepsí. Vypadá jak židovka co vylezla z Dachau. Dost radikální názor...
před 4 roky
Sonya

Sonya

Ako fanúšika a človeka, ktorý čiastočne prečítal knižnú sériu Zlatý kompas, ma tento seriál okamžite zaujal....
před 72 týdny
Další články k tématu