20. 12. 2019

Novinka pod lupou: The Witcher (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Witcher
Žánr drama, fantasy
Stanice Netflix
Premiéra 20. 12. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Zaklínač Geralt, zmutovaný nájemný zabiják monster, jen těžko hledá své místo ve světě, kde lidé často dokazují, že jsou mnohem nebezpečnější a zvrácenější než bestie.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jsem opravdu zvědavá, co na to řeknou milovníci předlohového materiálu. Já píšu názor jako neznalec. V minulosti jsem přečetla asi 14 stránek z knížky, ale přišlo mi to tak nudné, že jsem musela přestat a už nikdy jsem se nedonutila to vzít znovu do ruky. Takže tím veškeré moje znalosti Zaklínače končí.

Pilot se mi líbil. I když měl 61 minut čistého času, utekl jako voda. A to je co říct, když vezmeme v úvahu, že to je fantasy. Musím přiznat, že jsem chvílemi tápala, abych se vůbec zorientovala, kdo je kdo, jaké jsou mezi nimi vztahy, kdo je vůbec dobrý a kdo zlý. Vlastně hranice mezi dobrem a zlem se tu stírá snad u všech postav, u nikoho nejde přesně odhadnout, co se z něj nakonec vyklube.

Poslední fantasy, které mám nakoukané, je Game of Thrones. I když jde o dva úplně odlišné seriály, spousta lidí je spojuje v tom smyslu, že Zaklínač cílí k dosažení podobného kultovního statusu. Myslím, že rozhodně má šanci toho dosáhnout. Za poslední měsíce se o něm mluvilo hodně a mně osobně (opět opakuji, že jako neznalci) se pilot líbil. I když velkou podstatu knih údajně tvoří skoky v čase, flashbacky a podobně, tak v pilotu jsem zatím nic takového neviděla. Jsem zvědavá, jak se další díly budou lišit, zda to začne být pro mě náročnější ke sledování, nebo jestli se budu chytat bez problémů tak, jak to bylo u pilotu.

Přirovnání ke GoT bych ale našla více. Byla tu velká brutální bitva, zemřelo spousta důležitých postav, měli jsme tu sebevraždu skokem z okna. Nejvíc se mi líbila bitva Geralta s princeznou, resp. s jejími muži a následně s princeznou, bylo to akční, krvavé a zábavné. Geralt vypadal úplně jako Aria ze svou Jehlou :-)

Myslím, že nás čeká ještě hodně sérií. První díl se odehrával snad jen v rámci dvou nebo tří dnů, takže pokud seriál nezačne více přidávat na časovém tempu, tak za chvíli překoná Simpsonovy co do počtu řad. Ale možná to nakonec bude úplně jinak a čas začne hrát v dalších dílech mnohem podstatnější roli. Rozhodně se dá říct, že jsem zvědavá, jak to bude dál. Stejně jako u GoT si nemyslím, že by se měl Zaklínač stát mojí srdcovkou. Ale sledování si budu užívat.
  • postavy
  • spousta akce a krve
  • rychlé tempo
  • ani jako neznalec jsem se zde neztrácela
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Jsem takový znalec – neznalec knižní předlohy. Četla jsem pár stránek první knihy, protože jsem ji koupila příteli. Ten mě i donutil zkusit Zaklínače v podobě počítačové hry, což mě úplně nechytlo. Ale příběh mě zaujal natolik, že seriálovou podobu jsem si nemohla nechat utéct.

Samozřejmě bylo pro mě i velký lákadlem obsazení herce Henryho Cavilla a jestli jste již četli některé mé recenze tak víte, že na obsazení většinou dost dám. Vždycky ráda vidím známou tvář. V tomto případě mě nezklamaly ani tváře neznámé. Zvlášť postava Marilky se mi neskutečně líbila, ale zároveň i trochu děsila. Celkově se mi v pilotní epizodě líbily velice ženské postavy.

Moc scén, nad kterými byste se jen usmáli, tu sice není, ale k mému vlastnímu překvapení jsem se párkrát i zasmála. Celý díl mi neskutečně utekl a každá příběhová linka mě moc bavila. Překvapivě ani při bojových scénách se mi nechtělo spát, a to je co říct.

Ke konci epizody jsem si zvlášť užila hudbu, kterou jsem do té doby v epizodě vůbec nevnímala. Avšak při scéně, když princezna Ciri opouští hrad, mě hudba zcela pohltila.

Celkově jsem po první epizodě velice spokojená a rozhodně se co nejdříve podívám i na další díly. Pokud máte rádi fantasy, rozhodně doporučuji i neznalcům knižní předlohy.
  • děj rychle utíká
  • snadné pochopení
  • sympatické postavy
90 %
Mé hodnocení
vuvicom

Původně jsem se do Zaklínače pouštět nechtěl. Ve svém okolí mám pár nadšenců, ať už do knih nebo her, ale já k nim nepatřím. Přesto jsem nakonec den před premiérou vše přehodnotil a rozhodl se, že si pilot nenechám ujít, nejspíš tu máme novou éru a do příštího roku vstoupíme s novým seriálem na špičce. Každopádně už mám za sebou dva díly, takže i přes moji neznalost mě to celkem chytlo.

Trochu mě zklamalo pojetí, pilot mi připadal spíš jako představení postav (druhá epizoda na tom byla stejně), takže pokud by měla být první série prozatím spíš taková startovací na přivedení Zaklínače k životu a představení všeho možného, bylo by to zklamání. S tím souvisí hlavní postavy, prozatím totiž člověk netuší, kdo všechno tu bude (opět se odvolávám na druhou epizodu). Ale zase představování postav nebylo nijak protahované, pořád jsou některé věci zahaleny tajemstvím a vše se bude hezky rozplétat postupně.

Mrzí mě, že jsem se nenechal dostat úvodní scénou, já prostě čekal, že se něco stane, a prostě jsem tušil, co přijde, a nelekl se. Každopádně efekty byly super u většiny scén, nepůsobily nijak lacině a nebyly ani nijak zvlášť přehnané. Lokace jsou taky úžasné a věřím, že podobně tomu bude i zbytek série. Proti většině lidí mám odlišný názor na hudbu, které jsem si během té hoďky nestihl ani nějak všimnout. Takže za mě hudba zase taková bomba není, ale možná v dalších dílech zaujme a všimnu si jí víc. Když se ještě na moment vrátím k efektům, tak tu byla bojová scéna, která byla zajímavá, i krev tu byla, hlavy padaly, jen mi přišlo, že toho tu nebylo zase tolik vidět. Nijak zvlášť násilí nepotřebuju, ani tu krev, ale tady mi zkrátka místy přišlo, že nebylo nic vidět.

Za sebe můžu pilot jedině doporučit a věřím, že i celou sérii. Líbí se mi, že člověk nemusí znát tento svět, knižní předlohu ani hry. Sice je znalost nejspíš výhodou ve zorientování se, ale nutností to prozatím nebylo. Takže i já, jakožto člověk, který tento typ seriálů nevyhledává a ujíždí spíš na detektivkách a komediích, jsem nadšený a přidávám seriál na seznam výplně svátků, i když mi nakonec nejspíš do Vánoc ani nevydrží a slupnu ho jako malinu. Zkrátka a dobře, super.
  • lokace
  • efekty
  • uteče
  • chytne i neznalce
  • bojové scény
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Předem bych rád podotknul, že Zaklínače jsem četl. Několikrát, mnohem dřív, než vznikla mánie okolo počítačových her. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knižních sérií.

Knihy o zaklínači a Ciri jsou v podstatě směsí filozofických dialogů, vysvětlování mytologie a akce. V tomto ohledu je seriál více než věrný knižní předloze, i když někomu může přijít, že místy je tempo až moc pomalé. Ale právě tyto momenty jsou ty důležité. Divák není ochuzený o nic, co potřebuje k pochopení děje, motivace postav a celkového pozadí děje a přitom je schopen zaznamenat pocity a názory postav. V tomto ohledu třeba původní polský seriál velice zaostával, když tyto věci občas velmi zmateně míchal do sebe.

Celkové atmosféře seriálu velmi pomáhají tři věci – jednak hudba, která sice není tak překrásná jako třeba u His Dark Materials, ale je velmi nadprůměrná (když si vzpomenu na tři stále se opakující smyčky z polského seriálu, přechází mě mráz po zádech). Druhá věc jsou potom barevné filtry v jednotlivých scénách, které nepůsobí nijak násilně. Třetí věc a asi nejdůležitější – tvůrci si dali opravdu velkou práci s tím, aby našli vhodné lokace pro natáčení – velká většina záběrů by se dala použít jako plakát pro celý seriál. Ať už jde o krajinu, města, lesy, budovy. Upřímně nevím, kolik z toho je skutečný záběr a kolik CGI, ale celková konstrukce záběrů je perfektní. Co mi naopak poměrně dost vadilo, bylo až přílišné a zbytečné násilí v bojových scénách. Zvláště tehdy, když bojoval Geralt, to nedávalo smysl. Na to, že má jít o postavu bez citů, tak naštvání má zjevně hodně. Aby seriál ukázal, že je drsný a že jeho svět je drsný, nemusí nutně ukazovat sekání a dobíjení zkrvavených hlav.

Henry Cavill v hlavní roli není vůbec špatný. Nemůžu sice z jednoho dílu usuzovat, jaké bude jeho vyznění postavy v celé sérii (protože už teď se někam vytratil jeho „kodex“). Neříkám, že byl pro zaklínače špatná volba, naopak, až on ukazuje, proč by zaklínač sám byl vyvrhelem a nežádoucí postavou. Jeho příjezd do Blavikenu, celý jeho vzhled, oblečení, hřmotnost, odtažitost, to všechno vypadá jako člověk, s kterým nikdo nechce nic mít. Narozdíl od původního polského Zaklínače je to příjemná změna, ten vypadal jako každý druhý a legendě o svém řemesle zrovna nepřidal. Třeba se jeho proslulého sarkasmu dočkáme v dalších dílech.

Dějová linka v Cintře začíná záběrem na město, které je snad větší než Paříž ve středověku.Ta velikost přijde až přehnaná. Stejně tak bych ocenil trochu vysvětlování, že Ciri je Ciri, a ne Pavetta, dojde divákovi až po chvíli. Co ale divákovi nemusí dojít vůbec (a jsem zvědavý, jak se s tím seriál vyrovná nebo jestli to prostě zanedbá), je, že události v Cintře se ve skutečnosti odehrávají nějakých třicet let po událostech v Blavikenu.

Bitva u Marnadalu (ta bitva Cintránců proti Nilfgaardu) byla trochu zklamání. Opět je to bitva, ve které do sebe naběhnou dvě armády, dvě vlny lidí a vyhraje ten, kdo to vydrží déle do konce. Takže takhle ne, takhle se nebojovalo snad ani za Hunů. Nechat vyběhnout celou armádu proti té druhé, je ta nepitomější věc, co může vojevůdce udělat. Zvláštní, že to v amerických filmech a seriálech vídávám skoro neustále.

Velice oceňuji výběr herců, Ciri je ve své roli přirozená a velmi se do ní hodí. Královna Calanthé je úplně jiná než v polském seriálu, není ale vyloženě špatná. Je prostě jiná. Je ale škoda, že její postava nedostala více prostoru a nemohla ukázat, jaká skutečně je. Stregobor sice vypadá jako mírumilovný děda, ale konflikt, který vytváří, není jednoduchý a zároveň je zvrácený. Na jednu stranu se Stregobor svou nevědomostí a prostředky dostává k pro něj zajímavým závěrům. Tyto závěry ale ohrožují lidi kolem něj a ti se brání. Nikdo neví, kde je pravda a kde je lidskost. A ke cti scenáristům slouží, že toto všechno vysvětlili během dvou rozhovorů Geralta, Stregobora a Renfri.

Zpracování od Netflixu jsem se jako fanoušek knih bál, ale musím říct, že po prvním dílu zklamaný nejsem. Henry Cavill není pro hlavní roli vůbec špatná volba a tvůrci si dali velmi záležet na celkovém vyznění, aby se ze seriálu nestalo tuctové fantasy dílo. Seriál není perfektní, ale má tam velice blízko.
  • tón knihy je zachovaný
  • Henry Cavill
  • skvělé záběry a hudba
  • občas až příliš gore
  • bitva
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
Pain28

Pain28

Pokial viem tak ani v českém dabingu ani v originalu to nebol Džerald ale Geralt, takže...
před 4 roky
deepspace101

deepspace101

Pochopí to každý, kdo dává pozor a poslouchá, o čem se postavy baví. Znalost knih ani čehokoli jiného...
před 4 roky
Marly

Marly

Herecké výkony, režie, produkční kvalita, show je prvotřídní a Henry Cavill je vynikající. Nejprve jsem byl...
před 97 týdny
Další články k tématu