7. 5. 2020

Novinka pod lupou: Extracurricular (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Extracurricular (Mimoškolní aktivity)
Žánr drama
Stanice Netflix (Jižní Korea)
Premiéra 29. 4. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Jisoo na první pohled vypadá jako plachý a stydlivý chytrý student. Ve skutečnosti však hrdina stojí za rozsáhlou kriminální aktivitou, která sahá daleko za představivost jeho spolužáků. Rodiče ho opustili a on potřeboval peníze na život i úspory na další studium. Riskantní dvojitý život běží jako po másle, dokud nepotká krásnou Gyuri a potížistku Minhee. Jejich špatné volby mají nebezpečné následky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Co se vlastně v pilotu stalo? Přišlo mi, že vůbec nic. Celé to plynulo, jedna scéna střídala druhou, ale ve skutečnosti se z příběhu nestihlo odvyprávět vůbec nic. Nebo jsem to nestihla zachytit.

Možná je to jazykovou bariérou, možná jinou kulturou a jiným typem seriálu, než na které jsem masově zvyklá. Každopádně mi to nesedlo. Přišlo mi, že příběh je hodně slabý, nikam se nevyvíjí, takže díl stál na místě a ta 55+ minut dlouhá stopáž se neskutečně vlekla.

Téma přitom vypadá na papíře zajímavě. Prostituce je ožehavé téma samo o sobě, prostituce nezletilých je vyostřená ještě víc. Určitě tu vidím potenciál, ale pokud seriál hodně rychle nenabere na tempu, tak u něj diváci dřív zešediví, než se něco pořádného dozví.

  • zajímavé téma
  • nezajímavé zpracování
  • žádný posun v příběhu
  • hlavní hrdina byl na pěst
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak kdybyste mi v březnu řekli, že květen zahájím sledováním pilotu jihokorejského kriminálního dramatu, asi bych si klepala na čelo. Ale nouzový stav dělá s námi všemi divy a já už mám za sebou šestnáct epizod romanťárny Láska padá z nebe a další podobný kousek v hledáčku. Tímto úvodem chci říct, že se rozhodně nepovažuji za experta na korejské seriály, ale na druhou stranu jsem už viděla dost, abych chápala, že korejská produkce je zkrátka jiná a našinec si na ni podle mě musí nejprve trochu zvyknout.

Pokud nejste typ na romantické dramedy, toto (zatím) desetidílné drama by mohlo být vaší vstupenkou do korejské produkce. Pilot není nijak světoborný a má své mouchy, ale dokázal jednu věc, která se mnohdy nepovede ani ambicióznějším projektům – nalákat mě ke sledování další epizody.

To, že by skoro hodinové úvodní epizodě slušel spíše čtyřicetiminutový sestřih je bez debaty. Příjemně mě ale překvapilo, že některé scény, které zprvu vypadaly jako pouhá výplň, byly nakonec pro příběh důležité. Jiné, ve kterých figuroval školní poradce, bych minimálně zkrátila. A protože jsme v Koreji, nevyhneme se ani zpomaleným záběrům na hrdinův objekt romantického zájmu, ale to je zkrátka „nutné zlo“, se kterým evidentně musíme počítat i v krimi dramatu.

Samotná hlavní zápletka je ale zajímavá a originální a trailer slibuje, že příběh bude ještě gradovat a tón celého seriálu bude nakonec temnější a vyostřenější. Pokud tomu tak skutečně bude, jedině dobře.

  • krimi zápletka
  • představitel hlavní role
  • postupné skládání mozaiky příběhu
  • korejská klišé
  • stopáž
70 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Neviděla jsem teda ani jeden ze tří asijských pilotů, co byly dnes publikovány, ale z toho, jak Tempy...
před 3 roky
Tempy

Tempy

A co je podle tebe "to nejhorší"? :D
před 3 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Myslela jsem tím věci mimo Netflix. Právě nevím, jestli mám co říkat, protože jsem tam viděla asi jen dva...
před 3 roky
Další články k tématu