3. 10. 2020

Novinka pod lupou: Filthy Rich (Fox)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Filthy Rich
Žánr drama, soap
Stanice Fox
Premiéra 21. 9. 2020
Vysílání pondělí, 21:00 hodin
Délka pilotu 43 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Patriarcha velké zámožné rodiny náhle zemře při leteckém neštěstí. Při čtení jeho vůle se rodina, která si vydobyla své bohatství a prestiž založením mimořádně úspěšné křesťanské televizní stanice, dozví o tom, že jejich otec má další tři mimomanželské děti. Ty jsou také zmíněné ve vůli a mají nárok na majetek, čímž ohrožují rodinné jméno i bohatství. Všichni najednou mají vlastní motivy a nikdo se svých snů nevzdá bez boje.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Seriál se dost podobá komedii The Righteous Gemstones (Ve jménu našeho Pána), jen je to dramatičtější verze. JDe o typickou soapku, které z komerčních stanic známe. Fanoušci žánru si sledování užijí, s ostatními se seriál mine velkým obloukem.

Mně se to líbilo. Po pilotu nejsem úplně odvařená, ale věřím, že maraton mě bude bavit. Líbí se mi postavy, příběh i prostředí křesťanské stanice. Nechybí tu ani trošku hudby, což je pro mě vždycky plus.

Samozřejmě nelze čekat žádné úžasné výkony, což jde vidět hlavně u nového syna, který synem ani není. Celkově to složení sourozenců je hodně pestré, skoro jako bychom se dívali na nové Almost Family. Ale samozřejmě potřebujete vždy co nejrozdílnější osobnosti, které budou stát v protikladu a postarají se o spory a problémy, které v žádné soapce chybět nesmí.

Samostatnou kapitolu tvoří víra a náboženství. V našich končinách se k víře přistupuje úplně jinak, asi málokdo se dokáže ztotožnit tady s tím přístupem, který až hranicí s fanatismem. Nevěřícně na to koukám, jak tam ti lidi hltají každé slovo a s nadšením skandují a jásají. S tímto opravdu nemám sebemenší zkušenosti, ale z toho mála, co jsem na internetu zachytila, jsem přesvědčená, že takhle to skutečně často funguje. Wow.

Ale příběh utekl poměrně rychle a seriál si dokázal udržet mou pozornost. Trefil se mi do žánru.

  • zábavná oddychovka
  • spousta úsměvného dráááámatu
  • vtipné spojení šoubyznysu a víry
  • nečekejte od toho nic světoborného
  • herecké výkony
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Mám pocit, že to, co FOX zamýšlel jako letní záležitost, kterou nakonec musel přesunout na podzim jako výplň, má být nakonec nosnou záležitostí sezóny, ale moc se to nevyvedlo a sledovanost pomalu padá.

Asi bych tvůrcům odpustil cokoli, a že tam toho bylo, ale ten konec, to jako vážně? To už dnes neumí scenáristé pracovat s něčím jiným než se zvraty, které vše akorát tak potopí, tak to vypadá. Upřímně, nejen závěr nebyl tím pravým, za mě by se dal pilot proškrtat, aby byl zajímavější. A teda jak v úvodu vypadal požár, který se teprve stane, jako zajímavý prvek, postupně na něj člověk spíš zapomene a vlastně začíná být fuk, proč se to stane a co k tomu povede.

Z obsazení a postav mi asi nejvíc sedla poloviční sestra a bratr s dítětem, on jako taková normální postava v tom všem zmatku, ona jako oživující prvek, ač ztřeštěná, působí z celého mixu tak nějak nejzajímavěji (celkově i příchod jejích příbuzných stál za to). Matka v podání Kim Cattrall v úvodní scéně vypadala fajn, pak to šlo dolů vodou. Nic jí nevěřím, nechápu, jestli tou přetvářkou fakt někoho obalamutila, všichni vědí, jaké zaujala stanovisko od začátku, ale když se trochu usměje a povolí, tak se někteří tváří, jakoby rázem na place stále úplně jiná postava. Pro diváky to ale uvěřitelně rozhodně nepůsobí.

No a na závěr je tu samozřejmě náboženství, to spíš než křesťanství připomíná nějaký kult nebo sektu vymývající mozek prostřednictvím televize, vždyť už jen ta scéna s jezením kuřete, co to má být. Byl tu náznak, že by si snad odpůrci náboženství mohli přijít na své, ale vše se hezky překroutilo a odrazilo do milosrdenství a odpouštění, což jen některým ještě víc nahrává, řekl bych. Celkově mi tedy tento kult se třemi nemanželskými dětmi, z toho jedním „falešným“, čiperným až nesmrtelným otcem a byznysem založeným na podivné televizní stanici nepřišel jako něco, co bych byl ochotný týden co týden sledovat, snad jen využít pilot do výzvy, jo, k tomu je seriál tak akorát.

  • Antonio a Ginger
  • potenciál příběhu Jason
  • zbytečný konec
  • potenciál úvodní scény nenaplněn
  • neuvěřitelná matka
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Pane bože, to byla konina 😅 Já většinou soapky můžu, ale čeho je moc, toho je příliš :D Tolik zvratů,...
před 3 roky
Další články k tématu