7. 11. 2020

Novinka pod lupou: Paranormal (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Paranormal
Žánr horor, nadpřirozený
Stanice Netflix (Egypt)
Premiéra 5. 11. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Ahmed Khaled Tawfik (předloha), Amr Salama
Hrají Ahmed Amin, Razane Jammal, Samaa Ibrahem, Aya Samaha

O čem to je?

V 60. letech se hematolog dr. Refaat Ismail nedobrovolně stává člověkem, kterého obklopují nadpřirozené záhady. Seriál je adaptací knih od Ahmeda Khaleda Tawfika.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem příjemně překvapená. Vlastně až do psaní článku jsem ani nevěděla, že je to egyptský seriál. Jasně, jde poznat, že to není typická americká/evropská produkce, ale není třeba se toho obávat. Netflix nabízí různé dabingy i české titulky, takže rozumět jde úplně bez problémů.

K samotnému příběhu – přišlo mi to zajímavé. Trošku jsem čekala, že to bude strašidelnější vzhledem k začátku a tématu obecně. Přece jen to místy hororově vypadá, ale strašidelné to příliš nebylo. Z holčičky pod postelí na konci trošku zamrazilo, ale nenašla jsem tu žádné lekačky.

Líbí se mi, že protentokrát nemáme hororovou antologii, jak je tomu např. u Blood Drive, ale jedná se o serializovaný příběh. Jsem ráda, že se osudy postav budou dál vyvíjet, určitě mě zajímá, jak to bude dál s dospělými hrdiny i malou holčičkou, která tedy bez zubů s tím rozzářeným úsměvem vypadala dost creepy (její vzhled mi připomněl Kruh).

Naopak mě trošku nudila rodina. Je sice zajímavé vidět jinou kulturu a rodinné vztahy, ale k hororovému příběhu mi to až tak moc nesedlo.

  • zajímavý příběh
  • serializovaný děj
  • málo strašidelné
  • rodina
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Po přečtení listopadového Netflix souhrnu jsem byl na tento seriál zvědavý, jiná kultura, nový jazyk (až na anglické pasáže přilepený na titulcích), zkrátka něco svěžího, navíc to lákadlo „egyptská Akta-X“. Jsem trochu zklamaný, protože jsem se těšil na trochu víc rozjetý příběh. Zase takto mi pilot přišel jako film, který by snad až na pár věcí ani nepotřeboval další pokračování.

Já a horory… no ale jo, byly tu místa, kdy jsem vysloveně čekal, že něco vyskočí a ono nic, takže minimálně po této stránce, pohodka. Šíráz celkem psycho, stačil mi ten vzhled, strašidelná bezzubá holčina, která chce všechny povraždit. Proč já do takových věcí vůbec jdu.

Pilot mě docela bavil, snad bych se i podíval na další díly, protože je tu ta vidina rozjetějšího příběhu, ale další rodinná dramata fakt nepotřebuju. Všichni vidí, kam to směřuje s Maggie a Rifaatem, tak proč z toho dělat takovou kovbojku, to už pak sklouzává k jinému žánru. Každopádně Maggie je super postava, to se musí nechat, samozřejmě je i skvěle obsazená.

Od úvodu jsem se těšil i na citáty a Murphyho zákony, protože to bylo krásně v kontrastu s tím nadpřirozenem, o co taky mělo jít, ale postupně se tento prvek z dílu vytratil. A asi to nebylo jediné, možná jsem tu postrádal i něco temnějšího, atmosféra mohla být trochu ponuřejší. Opravdu doufám, že většinu příběhu zabilo zasazení k rodinné večeři a prolínání s dětstvím, které mi přišlo značně otravné. Chápu, že šlo o uvedení do příběhu, ale osobně jsem se opravdu těšil na nějakou tu akci a vyšetřování. Prozatím tedy průměr až lehký nadprůměr.

  • Maggie
  • jiné prostředí/jazyk
  • nijaká atmosféra
  • sklouzává k jinému žánru
  • zbytečně pomalý rozjezd
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
janulam11

janulam11

Pro mě byl pilot první výpravou na africký kontinent a musím říct, že mě něčím zaujal. Výrazně pomalejší...
před 3 roky
Další články k tématu