28. 11. 2019

Novinka pod lupou: Bez vědomí (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Bez vědomí
Žánr drama, retro, špionážní
Stanice HBO Europe
Premiéra 17. 11. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Marie se s manželem Viktorem vrací těsně před Sametovou revolucí v roce 1989 zpět do Československa poté, co uplynulé roky strávili v Londýně. Krátce po jejich návratu se však stanou oběťmi autonehody. Marie se probudí kómatu a zjistí, že po Viktorovi nikde není ani stopa.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Líbilo se mi to. Příběh se odehrává v roce, kdy jsem se narodila (v neděli je mi 30!), takže se úplně nedá říct, že bych atmosféru zažila na vlastní kůži nebo že bych si něco z té doby pamatovala. Nemůžu tedy úplně posoudit, jak se novince daří vykreslit danou dobu, ale takhle na první pohled působí věrohodně.

I když je díl poměrně dlouhý, utíká rychle. Líbí se mi, že se kousek odehrává i v Londýně, takže můžeme porovnat obě prostředí. Postavy jsou sympatické, především hlavní hrdinka mi sedla. Do politické angažovanosti a zapálenosti se nemůžu tak úplně vžít, protože to nikdy nepatřilo mezi mé velké zájmy, ale rozhodně mě baví sledovat aktéry, jak se snaží vymyslet různé způsoby, jak bojovat za svou svobodu a právo.

Co se týče hlavního příběhu, samozřejmě mě zaujala záhada, a to nejen ta z přítomnosti, ale i z flashbacku. Jak se hrdinům nakonec podařilo dostat do Londýna, když to měli při kontrole tak hodně nahnuté? A co se stalo po autonehodě s Viktorem? Hodně otázek, na které určitě chci znát odpověď a ani nedokážu odhadovat, jak to celé dopadne.
  • herecké obsazení
  • poutavý příběh
  • dobové zasazení
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Musím se přiznat, že rozsáhlá reklamní kampaň na nový seriál od tvůrců Pustiny mě nenechala chladným a byl jsem velmi zvědavý, jak bude vypadat pilot špionážního dramatu v předsametovém Československu. Výsledek byl jiný, než jsem čekal, rozhodně ne však špatný.

Asi největším tahounem celého pilotu je hutná, těžká atmosféra, která se snáší nad hlavními hrdiny od první minuty až do konce epizody. Strach a nenápadně nápadní muži v kloboucích a pláštích postávající na rozích ulice nebo fotografující jiné osoby jen posilují už tak všudypřítomnou paranoiu, kterou postavy snadno přenáší na diváka. Stejně tak je důležité vyzdvihnout scénu, ve které se Marie poprvé po dlouhé době setkává se svou sestrou, a ostré výčitky na sebe nenechají dlouho čekat. Atmosféra téhle scény byla tak hustá, že by se dala krájet, a za mě se jedná o nejsilnější scénu pilotu.

Ačkoli by se to mohlo nabízet, první epizoda nerozehrála partii s černobílými figurkami. Mimo osudy Viktora, a především jeho ženy Marie, sledujeme totiž i dějovou linku dvou příslušníků StB, kteří nevyznívají jako padouši do morku kostí a pilot se zdá naznačovat, že v průběhu minisérie se mohou tyto postavy ještě značně rozvinout.

Díky flashbackům navíc pilot odpovídá na poměrně dost otázek, které se mohly během dílu vynořit, samozřejmě si ale některé nechává nezodpovězené, aby navnadil na další sledování. Jedinou vadou na kráse byl cliffhanger na samotném konci epizody, který na mě působil tak nějak prvoplánově a možná dokonce přebytečně. Nicméně atmosféra pilotu mě navnadila pokračovat ve sledování, a tak jsem zvědavý, jak celá tahle minisérie vlastně skončí.
  • hutná atmosféra
  • zajímavé flashbacky
  • agenti StB nevyznívají jako typičtí padouši
  • nicneříkající cliffhanger na konci epizody
90 %
Mé hodnocení
Plocan

Poctivě hodnotím po pilotu, i když je toho již k dispozici mnohem víc. A musím říct, že jsem od toho čekal mnohem víc. Pilot ve mně zanechal pocit nenaplněnosti. Jakoby tomu něco chybělo. Příběh se vyloženě nikam neposouvá a i atmosféra mi přijde třeba při srovnání s Rédlem vyloženě pohodová. I když jsou příslušníci STB vykreslováni jako hovada, tak to bohužel nepůsobí tak silně, jak by mělo.Všechno ostatní je asi takové, jak u HBO čekáte. Bezchybné herecké výkony, skvělé interiéry i exteriéry (kde snad dojem posunu v čase jen kazí nablýskaná auta, ale to je dáno tím, že sběratelé si na svoje miláčky nenechají moc sáhnout), a i na klasickou nahotu se dostane. Kdyby se hodnotilo jen v rámci českých měřítek, tak to je prostě jeden z vrcholů domácí tvorby. Ale co si budeme povídat, vedle Ordinace či Premiéra by tak nejspíš vypadalo i vaše domácí video z oslavy 70. narozenin vaší babičky.

  • vše, co na seriálech od HBO milujeme
  • nevyužitý potenciál
  • nedostatečná atmosféra
  • vyloženě nereálná scéna z útěku za hranice
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
igwar

igwar

Seriál som videl celý a s recenzetami uvedenými superlatívami musím súhlasiť. Zásadne však nesúhlasím...
před 4 roky
verunkawrath

verunkawrath

Tak toto hodně překvapilo,sledovala to celá rodina...super.
před 4 roky
_-0-_

_-0-_

Stínům minulosti a zejména vyrovnáním se s ní hodně dlužíme, je super, že se občas připomene ve...
před 4 roky
Další články k tématu