27. 9. 2020

Novinka pod lupou: We Are Who We Are (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název We Are Who We Are (Jsme, jací jsme)
Žánr minisérie, drama
Stanice HBO
Premiéra 14. 9. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dva američtí teenageři se snaží dospívat, zatímco žijí v Itálii na americké vojenské základně.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tohle je přesně typ moderního seriálu. Stírají se hranice mezi národnostmi, věkem, sexualitou. Na této italské vojenské základně nic není tabu.

To ale nic nemění na tom, že sledování je nuda. Asi je to dáno tím, že už jsem přece jen jiná generace a životní styl současných teenagerů je mi hodně cizí. Nenašla jsem tu žádné sympatické postavy, s nimiž bych se mohla ztotožnit. Chápu, že to tak mnoho lidí nevidí, právě naopak. Dost možná, že současní mladí lidé si k němu svou cestičku najdou právě díky stylu, ve kterém je vytvořený. Ale mně to vůbec nic neříká.

Ve výsledku se mi proto těch téměř 60 minut čistého času táhlo a sledování bylo opravdu uspávající. Do dalších dílů se nehrnu. Ale kdo ví, třeba se okolo toho strhne velké pozdvižení, vyhraje to pár cen a nakonec se mi to ve watchlistu přece jen objeví. Ale zatím to tak nevypadá.

  • moderní po všech stránkách
  • pomalé
  • nedokážu najít postavu, která by mi sedla
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Přesně takhle nějak si představuji dobrou moderní coming-of-age sérii se vším všudy. Režie této minisérie se příznačně ujal Luca Guadagnino, který má s tímto žánrem bohatou zkušenost (nominace na Oscara za Call Me By Your Name). A podobně jako výše zmiňovaný snímek, překypuje i pilot tohoto seriálu svěží, teplou a lehce melancholickou energií.

Tématem bude (jak už to tak u coming-of-age věcí bývá) hledání sebe sama, poznávání vlastního těla a ukotvení se ve světě mezi svými vrstevníky, ale i rodiči a ostatními dospělými. S tím bude zápolit v průběhu seriálu nejen hlavní postava Frasera, ale i Caitlin, Danny a jejich přátelé žijící na americké vojenské základně na pobřeží Itálie. Svět zcela uměle vložený do diametrálně odlišného světa – leitmotiv, který bude diváka provázet seriálem v různých variacích, je zde podáván s nadhledem, ale zároveň citlivě vůči jeho protagonistům. Z pilotu je tak cítit, že autor se dokáže vcítit do pocitů náctiletých postav, nesnaží se jejich problémy nijak bagatelizovat, zároveň se však vyhýbá zbytečnému patosu a předramatizování.

Fraser je typický moderní teenager zasažený alternativní kulturou, která je v módě, od jeho výběru hudby, přes over-sized trička, až po excentricky obarvené nehty, který vyrůstá se dvěma matkami a očividně přesun na nové matčino působiště nebere zrovna nejlépe. Jeho extrémní výkyvy nálad, přílišné pití alkoholu a sklony k sebeubližování rozhodně bravurně vykreslují smutnou realitu, ve které se dnes ocitá víc a víc dospívajících, a kteří se tak snadno s Fraserem mohou identifikovat. Ačkoliv některé scény jsem vnímal již jako příliš přestřelené (když dal matce facku kvůli příliš silně nakrájené šunce), je to rozhodně zajímavě napsaná hlavní postava, v lecčem aktualizovaná, na rozdíl od klasických teenagerů z předměstí, které známe z jiných amerických teen seriálů.

Představené postavy jsou zatím zajímavé a snad i komplexní, jen zamrzí stereotypně zobrazená postava matky Sarah v podání Chloë Sevigny, coby lesbičky s vysoce maskulinním způsobem oblékání, chůze a povoláním v armádě.

Pilot každopádně utekl jako voda a já chci rozhodně vidět víc, seriálu by slušelo víc vydání celé série, protože se jedná o ideální materiál na binge-watching.

  • Citlivě uchopená látka
  • Moderní hlavní postava
  • Stereotypní zobrazení matky-lesby
85 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
sandokan555

sandokan555

Ako uz trailer vyzeral zvlastne. Chalan co nevie co je .. a cierna BBF. Vojenska zakladna...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Musím říct, že po prvním díle se to pro mě trošku zlepšilo (nebo jsem si postupně zvykla)....
před 3 roky
Další články k tématu