14. 5. 2020

Novinka pod lupou: The Eddy (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Eddy
Žánr drama, minisérie, hudební
Stanice Netflix
Premiéra 8. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 69 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Majitel jazzového klubu v Paříži se zaplete s nebezpečnými kriminálníky, když se snaží chránit svůj podnik, kapelu i dospívající dce­ru.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Další z kvalitních počinů, které nudí k smrti. Čekala jsem od toho tak trošku La La Land, kromě toho, že oba pánové vlastní jazzový klub, to ale nemá s mým oblíbeným filmem nic společného.

Celé mi to přišlo dobře technicky zvládnuté – kamera, scéna, kostýmy, herecké projevy – ale chybělo mi něco, co by ve mně dokázalo vyvolat emoce. Celé to působí hrozně chladně, odtažitě, díváte se na to a jen čekáte, až bude konec. Seriál může být sebelepší, ale když vás nezahákne, tak si ho prostě neužijete.

Nejvíce se mi líbila vystoupení v klubu, i když se přiznám, že jazz nepatří mezi mé oblíbené žánry. Asi by mě nebavilo jít do podobného podniku, posadit se tam, objednat si pití a trávit večer poslechem. Ale na druhou stranu chápu, že pro někoho je právě tohle představa ideálního večera, takže pokud milujete jazzová vystoupení, určitě byste seriálu měli dát šanci. Líbí se mi, že ta muzikantská (nechci říkat přímo hudební, pod tím si člověk představí Glee apod.) část je zastoupená ve stejné míře jako problémy osobního hrdiny a krimi zápletka.

Osobně další díly vynechám. I když jde pouze o minisérii, seriál mě nezaujal natolik, že bych u něj chtěla trávit další hodiny.

  • muzikantská složka vyvažuje tu osobní a kriminální
  • dobře technicky zvládnuté
  • nevyvolá emoce
  • zbytečně dlouhé se spoustou hluchých míst
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Pilot seriálu staví především na atmosféře – vykreslení méně nablýskané Paříže než jak jsme z většiny filmů a seriálů zvyklí doplňuje výborná jazzová hudba, která i ve svém rychlejším tempu a zdánlivé energičnosti dokáže navodit melancholickou náladu, která se nese celým pilotem.

Na spektrum veselých barev z La la landu zapomeňte, ruční kamera a místy „zrnitý“ obraz vyvolává v divákovi pocit, jako by sledoval spíše něčí domácí video, čemuž také odpovídá paleta vybledlých tónů barev, které dominují různé odstíny šedé a modré. Kamera je navíc neustále v pohybu, krouží kolem postav, klasický „pohled-protipohled“ mnohdy není stříhán klasicky, ale kamera přeskakuje z jedné postavy na druhou, nemluvě o detailních záběrech na obličeje postav, které působí lehce klaustrofobicky a vyvolávají v divákovi jakousi nepříjemnou atmosféru, což působí především ve vypjatých scénách opravdu silně.

Postavy jsou napsané komplexně, a přestože pilot nabízí spoustu otázek, na některé z nich alespoň částečně odpoví. Dobře nastíní napjatý vztah mezi Elliotem a Julie a zároveň nám naznačí, jaká tragédie mohla toto pouto otce a dcery silně narušit. Ani ostatní postavy nezůstávají pozadu a Polka Maja, spolumajitel klubu a Elliotův přítel Farid i ostatní členové kapely mají potenciál se v průběhu minisérie dále vyvinout, pokud dostanou prostor.

Jediný problém mám s pro mě poněkud náhodným přepínáním z francouzštiny do angličtiny, kdy postavy během rozhovoru řeknou několik vět francouzsky, načež dvě následující věty zazní v angličtině a poté se opět vrací do konverzování ve francouzském jazyce. Toto „přepnutí“ dává do jisté míry smysl u postavy Elliota, který pochází z New Yorku, u ostatních postav je to už poněkud zmatečné a rušivé.

Pilot by skvěle fungoval i jako samostatný hodinový film, pro fanoušky Chazellových filmů je seriál v podstatě povinností a na ploše jedné hodiny se mu skvěle daří zkombinovat drama, podmanivou hudbu a všechny emoce z nich vyplývající ještě umocnit využitím ruční kamery. Kdyby byl seriál kompletně ve francouzštině a nedocházelo k nelogickým přechodům do angličtiny, bylo by hodnocení ještě o chlup vyšší.

  • atmosféra
  • kamera
  • hudba
  • rušivé využití angličtiny
90 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Plocan Já prostě miluju tvoje názory 😍 Myslím, že bys jich měl psát víc, čte se to úžasně :))
před 4 roky
Další články k tématu