8. 4. 2020

Novinka pod lupou: Tales from the Loop (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tales from the Loop
Žánr sci-fi
Stanice Amazon
Premiéra 3. 4. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Simon Stålenhag (předloha)
Hrají Rebecca Hall, Jonathan Pryce

O čem to je?

Příběh se inspiruje kresbami od Simona Stalenhaga a sleduje dobrodružství lidí, kteří žijí nad Smyčkou. Jde o stroj, který byl sestaven k odemykání a prozkoumávání záhad světa.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Zajímavý nápad na pilot. Na jednu stranu oceňuju, že to bylo zase něco úplně jiného. Na druhou stranu ale musím říct, že jsem se trošku nudila. Pilot má 54 minut. Zhruba posledních deset už víte pointu, takže to už je jasnější. Prvních 15 se snažíte zorientovat a přijít na to, co se to děje, plus vás zajímá, jakou pointu příběh bude mít. Prostředek už ale začne trošku nudit.

Docela mě zajímá, jak budou vypadat další díly. Pravděpodobně půjde o antologii, kde každý díl vypráví úplně jiný příběh s jinými postavami, takže něco ve smyslu Amazing Stories. Jen se trošku bojím, že další díly budou stejně pomalé a uspávající, takže to bude na maraton docela náročné v kombinaci s téměř hodinovou délkou epizod.

Na druhou stranu má tento koncept velký potenciál. Každý příběh může být úplně jiný, takže se ani při více epizodách nezačnete nudit tím, že je to stále to samé dokola a dokola.

Samozřejmě nejde nezmínit vizuální stránka. Efekty jsou vyrobené skutečně bravurně, především rozplývající se dům a další předměty. Už jen pro ten zážitek, kde je jasně vidět, že se seriál inspiruje vizuální (obrazovou) předlohou, byste měli alespoň pilot vyzkoušet.

  • vizuální stránka
  • antologický formát
  • zajímavé téma
  • na můj vkus až moc abstraktní a pomalé
  • zbytečně dlouhá stopáž
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Popravdě ani nevím, co jsem od seriálu očekával. Dočkal jsem se však zajímavého retro sci-fi dramatu. Seriál je založený na malbách od švédského autora, který se snažil reprodukovat retro sci-fi malby, a rozhodně se mu to podařilo. Osobně z tohoto seriálu cítím onu švédskou inspiraci. Možná je to tím, že mi připomíná videohru Generation Zero, která je zasazená do Švédska a pravděpodobně se malbami částečně i inspirovala. Hlavní dům hrdinky taky vypadá seversky a samozřejmě je tam zima a sníh. Ale je možné, že si to do tohoto seriálu jen promítám.

Pilotní příběh této série mi z počátku nedával moc smysl a začínal jsem si myslet, že to bude nějaký surrealistický seriál, kde se pomalu ani nedozvíme, co se děje. Nakonec jsme se dozvěděli, co se v epizodě děje, ale nějakého hlubšího vysvětlení jsme se nedočkali, popravdě to není ani potřeba. Obsazení a postavy byly celkem fajn, doufám, že se dočkáme nápravy rodinných vztahů, jak konec epizody vyzýval. Na konci pilotní epizody však seriál představil něco, co by se dalo považovat za dlouhodobější zápletku. A rozhodně musím vynachválit hudební doprovod, který dodával skvělou atmosféru.

  • retro sci-fi
  • švédský nádech
  • zajímavý příběh
  • dlouhodobá zápletka
  • hudební doprovod
80 %
Mé hodnocení
Micuda98

Ano, slyšel jsem o tom, že Tales from the Loop je založen na artworkové knize Simon Stalenhaga. Vlastně to byl právě tento fakt, který mne k seriálu přivedl.

A ano, slyšel jsem, že má (prý) jít o nejlepší sci-fi seriál sezóny. Upřímně? To si nemyslím ani zdaleka.

Jasně, sci-fi seriálů je pomálu. Nám, milovníkům sci-fi, bude vždy připadat, že jich je málo. Tady ale musím předem vytknout dvě věci. Seriál se zakládá na sérii artworků, což je koncept, který jsem už dávno chtěl vidět vyzkoušený. Skvělých artworků a fanartů se nejen na deviantartu a dribbblu povalují tuny.

Jenže to by k seriálu musel kromě osvíceného režiséra přijít i osvícený scenárista. Artwork a obecně jakákoliv malba či kresba funguje do té doby, dokud ve vás dokáže vyvolat pocit a zájem. K tomu mu stačí vizuál. Jenže seriál funguje jinak, a to je ta druhá věc. Tam, ať už si to chceme přiznat, či ne, základem je kvalitní příběh. Ten se klidně může odehrávat v jedné místnosti mezi několika lidmi a zanechat ve vás stopu do konce života. Ale ani sebelepší vizuál nezachrání prázdný a plytký scénář.

Proč tohle všechno říkám? Protože Tales from the Loop je právě ten druhý případ. Ano, atmosféra seriálu je zpracována dobře. Jenže to je tak vše. Hlavní část příběhu se soustředí na holčičku, která se snaží vyřešit záhadu toho, na čem pracuje její matka a toho (nadpřirozeného), co se děje kolem ní. K tomu si přibírá kamaráda Colea. A celý ten příběh by se dal strčit do dvacetiminutové, ne-li patnáctiminutové epizody a výsledek by byl stejný.

Ono totiž v tom příběhu kromě pátrání mladé Loretty opravdu moc není. Žádné indicie, žádné objevování, nic. A to ani co se postav týče. Abby Fortson sama celou epizodu neutáhne, ať už se atmosféra snaží jakkoliv – brzy minimum postav začne nudit. Víc jsem se bavil i u Love, Death & Robots, což si myslím, že je formát, který by Tales from the Loop slušel mnohem víc.

Pak totiž přijde závěr a celá ta scenáristická impotence se dostane do bodu, kdy se divákovi servíruje rozřešení ve stylu „takže ty chceš vědět, proč se to děje? co za to může? tak já ti to ukážu… tadá, koukej, tohle za to může. Konec, jdeme domů.“ Na to opravdu nejsem zvědavý.

  • atmosféra
  • artworkový koncept
  • absence zajímavějšího příběhu
  • špatně zvolený koncept seriálu
40 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Micuda98

Micuda98

Ten hudební doprovod je opravdu skvělý. :)
před 4 roky
sandokan555

sandokan555

Ja som videl iba pilot a som spokojny, vyzera to na pekne prepojeny pribeh kedy nieco bude ovplyvnovat nieco...
před 4 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno a za mě i pro další díly platí to, co jsme zmiňovali u pilotu. Tempo je vražedně pomalé,...
před 2 roky
Další články k tématu