24. 5. 2020

Novinka pod lupou: Snowpiercer (TNT)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Snowpiercer (Ledová archa)
Žánr drama, postapokalyptický
Stanice TNT
Premiéra 17. 5. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Před sedmi lety se ze světa stala zmrazená pustina. Lidé, kteří přežili, nyní cestují nikdy nezastavujícím vlakem se 1001 vagóny, který objíždí svět stále dokola. Rychle se ukáže, že sociální třídy, nespravedlnost i politika přeživších zde budou hrát významnou roli.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nebudu lhát. Byla jsem zvědavá, co z toho bude. I když se o seriálu hodně mluvilo už nějaký ten pátek, odolala jsem a nepustila si ani trailer, abych si všechno nechala až na samotný pilot. A musím říct, že po prvním díle rozhodně nejsem zklamaná.

Předlohu neznám, takže jsem netušila, co očekávat. Jasně, jsou tu typické vrstvy – smetánka si žije v poklidu, zatímco chudí jsou ve svém vagónu nacpaní k prasknutí a mají méně jídla než účastníci Survivora. Tyto dva světy se nutně musí dříve či později střetnout a od začátku je jasné, že to bude krvavé setkání.

Myslím, že seriál je ještě lákavější pro neznalce předlohy. Ti, co mají komiksy přečtené a viděli film, můžou v diskuzi porovnávat. Já jsem ale nadšená, že každý střípek, který se zde ukáže, je pro mě naprostou novinkou. A musím říct, že tady opravdu nevím, co dál čekat, co se objeví jako další a naprosto mě strhne.

Grafická stránka je perfektní. Trošku mi to připomíná Titanic – nahoře nablýskané pozlátko, zatímco pod palubou (v zadním vagónu) se přikládá uhlí do kotle, je tam horko, dusno a vře to tam. Ale nejvíc se mi stejně líbí ta propracovanost – vagóny jako skleníky, celý ten mini byt v čele vlaku. No a samotný závěr jsem teda nečekala a jsem moc zvědavá, co se z toho vyklube dál.

Za mě maximální spokojenost. Myslím si, že je jedině dobře, že nemám s čím srovnávat a můžu si seriál užít na maximum od začátku do konce. Teď jen čekat nevím kolik let, než ho zruší. Snad se ke mně za tu dobu nedostane moc spoilerů.

  • herci
  • nápad
  • vizuální stránka
  • dokáže upoutat a udržet si pozornost
  • zvrat v závěru
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Před pilotem jsem záměrně nezkoušel film, abych jen nesrovnával a šel do seriálu s čistou hlavou, i když teda viděl jsem komiksovou předlohu, no hold je to z roku, ze kterého to je. Každopádně snažil jsem se do toho jít skutečně bez představy a přehnané kritiky, kterou projekt snášel ještě před uvedením (kdo udržuje cesty, při takové teplotě to není možné…), ale když odhlédnu od všech technických „nedostatků“, mám přeci jen jednu připomínku. Fakt mi nepřijde, že takto vypadají lidi, kteří šest let tráví uzavřeni v oddělené části vlaku, bez jakýchkoli vymožeností, zkrátka některé detaily super, ale něco prostě nevychytané.

Líbila se mi rozmanitost prostředí, s tím si tvůrci skutečně vyhráli, každá místnost jako by pocházela z úplně jiného seriálu, hromada prostoru k představení, po této stránce skvělé. Obsazení bylo fajn, někteří z představitelé „nižší společnosti“ mi byli nesympatičtí, ale tak to má být a možná to bylo jen postavou a ne přímo obsazením. S postavami je to různé, je jich tu strašně moc a přijde mi, že jde spíš o možnost vraždit je, než vysloveně využít v příběhu odboje. Představování postav je místy také trochu nešikovné, bum a máme tu někoho dalšího, však všichni víme, o koho jde, jejda diváci neví nic. Asi tak, no.

Vzhledem k tomu, že jsme v pilotu zatím neměli moc prostoru poznat vyšší společnost, nějak mě ani neláká odhalování vraha, protože to nyní může být kdokoli. Velké odhalení v závěru taky nestálo za nic, osobně jsem v tom měl jasno od začátku, ale třeba to ostatní zaskočilo. Proti závěru musím vypíchnout úvod, to komiksové zpracování se povedlo a hezky to poukázalo na předlohu, tu jsem si pak dohledával a nelíbí se mi, ale to bude posunem v čase, teď už tu máme jiné kousky. Navíc na komiksech jsem taky nikdy zvlášť neujížděl.

Na to, že jsem seriál ani pilot původně neměl v plánu sledovat a podlehl jsem nátlaku, tak jsem docela i spokojený. Asi u něj nezůstanu, sice mi některými prvky připomíná The 100, ale seriál mi úplně nesedl, bude nejspíš třeba dát šanci i druhé epizodě a kdo ví, třeba bude najednou všech deset pryč a já budu vyhlížet druhou řadu, ale v současnou chvíli se neřadí mezi mé favority, i když se jedná o povedený kousek.

  • rozmanitost prostorů
  • úvodní scéna
  • nic moc nevíme
  • závěrečné odhalení
  • nedovedené detaily
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Před tím, než se společně do téhle recenze pustíme, je důležité znát jednu věc: miluju netradiční věci. Prostě čím divnější, tím lepší. A co je pro dnešní moderní dobu divnějšího než vlak, co má zachránit zbytek lidstva před umrznutím a navíc nesmí nikdy zastavit?

Příběh začíná pár chvil před odjezdem, kdy my pouze vidíme násilné nastoupení lidí „bez jízdenky“ do vlaku a hned následuje skok o šest let dopředu. Spoustu času trávíme sledováním života těchto černých pasažérů, ale i přesto mi přijde, že se toho o nich, krom Laytona, moc nedozvíme. Jsou utiskovaní, oddaní na milost vedení vlaku a zdá se, že jediné, co tam dělají, je plánování, jak se z téhle situace násilím dostat. Hlavně mi vadí, že nám seriál nutí jejich úhel pohledu. Prostě že chudí jsou chudáci a bohatí jsou to největší zlo na planetě vlak. A když někdo z chvostu chce odejít a pracovat, je to ta největší zrada.

Líbí se mi, jak se tvůrci popasovali s omezeným prostorem vagónů. Nehrají si na žádný supermoderní vlak, kde by kupé mělo velikost pokoje, ale opravdu vidíme úzké prostory a místy to působí perfektně klaustrofobně. Když to nejde do stran, jde to do výšky a geniální, možná i trochu meta, mi přijde ten přepravní systém zespodu vlaku mezi tím tisícem vagonů. Vlak ve vlaku. Tohle určitě byl pro produkční design oříšek a skvěle se s ním poprali.

Často se pyšním tím, že dokážu určit, kam se děj bude ubírat a jak budou vypadat zápletky. Povím Vám, že tenhle skvělý twist z konce epizody jsem až skoro do poslední chvíle nečekala a musím říct, že tenhle moment mě na celou sérii nalákal ještě víc. Jedna z hlavních dějových linek je vyšetřování vraždy, ale více než zjištění, kdo je vrahem, mě spíše zajímá, jak se budou vyvíjet vztahy v této stísněné společnosti, jak detektiv Layton naloží se svým novým plánem a co má pan Wilford za lubem.

  • originální postapo téma
  • vizualita
  • Jennifer Connelly
  • vlak
  • chudáci z konce vlaku
80 %
Mé hodnocení
Matuush
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
_karel_

_karel_

Tak jsem zkouknul pilot a teprve pak si pustil film. No, troufám si říct, že seriál půjde úúúúúplně jiným...
před 3 roky
klf76

klf76

No hodnoceni na imdb a na csfd je hodne podprumery. A pocitam s tim, ze se dal bude snizovat. Radci se...
před 3 roky
Kubasix

Kubasix

Ha, řídit se podle hodnocení na ČSFD mi přijde jako největší blbost co jde, lidi tam akorát dávají nízká...
před 3 roky
Další články k tématu