19. 9. 2019

Novinka pod lupou: Sever (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Sever
Žánr Drama, Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 2. 9. 2019
Vysílání pondělí, 20:00
Délka pilotu 58 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavním hrdinou seriálu je inženýr Petr Svoboda, který pracuje na stavebním odboru radnice. Poté, co se jako svědek brutální vraždy setkává se svým spolužákem z gymnázia, se rozhodne stát kriminalistou. Vyhovuje to jeho smyslu pro spravedlnost. Chce hrát fair, ale narazí. „Petr je takový spravedlivý psychopat, protože jeho touha rýpat do věcí je pro něj jako návyková droga. Ono je jedno, kde to dělá. Kdyby pracoval na MHD, tak by hledal nekalosti tam. Tím, že je u policie, hraje tu nejvyšší hru,“ popisuje svou postavu herec Jiří Mádl. Kariérní změnu probírá a prožívá s manželkou Lucií, se kterou má syna. „Pro ni je nejtěžší zůstat mu partnerkou a oporou, i když svojí prací ohrožuje rodinu, a nedat mu na vybranou, ale stát mu po boku. Nedat mu ultimátum, zda být policistou, nebo s rodinou.“

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Sice jsem žádné recenze nečetla, ale z různých zdrojů jsem slyšela, že kritici tuto novinku České televize pořádně rozcupovali. I já mám k pilotu jisté výhrady, ale neřekla bych, že by to byla nejhorší česká kriminálka, jakou jsem kdy viděla.

Co mi nejvíc vadilo, to byly velké a náhlé skoky v příběhu. Ocitli jsme se někde a bum, rázem byl hrdina úplně jinde a dělal něco jiného. Chápu, že první epizoda měla za cíl ukázat, jak se dostal tam, kde je, plus k tomu představit rodinu, plus k tomu vyřešit nějaký ten případ. Ale ve výsledku v jednom díle byl časový skok několika měsíců, možná i roku. Najednou se tam začalo mluvit o nějaké nehodě kluka, kterou jsme nikdy neviděli ani o ní neslyšeli, bylo to docela matoucí a rušivé.

Ještě před premiérou mi fruiko říkal, že Mádl vypadá v traileru, jako by seděl na záchodě. I když ho mám i po těch letech stále zafixovaného jako toho nesnesitelného puberťáka z Rafťáků a Snowboardistů, tak musím říct, že mi tady až tak nevadil. Celkově postavy hodnotím pozitivně, nikdo mi přímo nelezl na nervy.

Dívat se dál nebudu, ale dokážu si představit, že pro mnoho lidí, kteří jsou odkázaní na každovečerní sledování televize, protože neznají široké možnosti internetu, to bude dobrá oddychovka na pár týdnů. Kromě těch skoků, které se snad v dalších dílech už nebudou vyskytovat, tu nevidím nic tak extra nesnesitelného, kvůli čemu by vás ze sledování bolely oči.
  • herci a postavy
  • běžná česká kriminálka
  • skoky v ději
  • očekávané vyřešení případu bez zvratů
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
marvio

marvio

Nedokoukal jsem ani první díl. Opravdu slátanina, jak píše Peeweena.
před 4 roky
Deaneira

Deaneira

V půlce dílu jsem to vypnula, fakt hrůza a jak mám Madla ráda tady mi doslova a do písmene lezl na nervy.
před 4 roky
andrea168

andrea168

Mam rada v pondeli na CT Rozsudek a Legendy kriminalistiky. Myslela jsem, ze Sever tyhle pondelni...
před 4 roky
Další články k tématu