6. 10. 2020

Novinka pod lupou: The Third Day (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Third Day (Třetí den)
Žánr minisérie, drama, mysteriózní
Stanice HBO
Premiéra 14. 9. 2020
Vysílání pondělí, 21:00 hodin
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se dvěma polovinami. Část „Summer (Léto)“ sleduje Sama, muže, kterého přitahuje záhadný ostrov na britském pobřeží, kde se setkává s místními obyvateli, kteří chrání své tradice za každou cenu. „Winter (Zima)“ sleduje Helen, která na ostrov přichází hledat odpovědi. Její příjezd však rozpoutá slet událostí, které navždy změní osud hrdinky i samotného ostrova.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Je to jeden z těch seriálů, kde se vlastně vůbec nic neděje, ale z nějakého záhoadně nepochopitelného důvodu z něj nemůžete strhnout oči. Kombinace scény, skvělého herectví a tajemného příběhu prostě funguje, i když, když se nad tím zamyslíte, nevíte, co o tom vlastně lze říct. To se musí vidět.

Závěr prvního dílu přijde jako blesk z čistého nebe a kvůli tomu, jak byl příběh předchozích 50 minut pomalý, vás strhne jako lavina. Přichází totiž zcela bez varování, takže vás zanechá v šoku a pochybnostech, jestli jste si náhodou na půl hodinky nezdřímli a nevíte o tom.

Co se mu ale upřít nedá, to je fakt, že dokonale naláká na další sledování. Máme totiž tisíc otázek, ale vůbec žádné odpovědi. Co to mělo být? Co to znamená? A co bude dál? Není nic snazšího, než si pustit další díl. Nebo raději počkat na maraton, protože jestli takové bomby budou v každém díle, tak bych nechtěla týden co týden čekat na rozuzlení.

  • upoutá pozornost
  • pomalé tempo, které nenudí
  • šok v závěru
  • vůbec netuším, co se tam děje a o čem to je
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Poměrně často tu volám po něčem novém, neokoukaném, tak už asi radši budu zticha. Tohle bylo teda „kino náročného diváka“. V první řadě – pokud máte sklony k bolestem hlavy, tak byste měli zvážit, zda se The Third Day nevyhnout obloukem. Je to opravdu nápor na smysly. Také jsem se utvrdila v tom, že koukat na piloty bez znalosti traileru je holé bláznovství.

V tomto pilotu jasně vyhrává forma nad obsahem. Tentokrát to však nemyslím ani moc negativně. Jde spíše o to, že obrazové a zvukové zpracování je tak výrazné, že občas přehlušuje samotný příběh. Některé scény mi estetikou připomínaly von Trierovu Melancholii, takže kdo zná, bude mít představu. Opravdu mi minimálně první část pilotu připomínala spíše film než seriál.

Nemohu se rozhodnout, zda mám negativně hodnotit, že jsme se nedozvěděli přeci jen o trochu víc ze zápletky. Chápu, že to bylo v rámci stopáže ve prospěch někdy až psychedelických obrazů, a že to je právě to, co seriál odlišuje od jiných, ale stejně mi přišla druhá část pilotu dějově poměrně chudší.

O budoucím ději mám po pilotu jistou představu, nebo spíš teorii (můžeme si v komentářích udělat malou spoilerovou diskuzi), ale jsem si jistá, že mě tvůrci mohou ještě překvapit a vše bude nakonec úplně jinak.

Myslím, že tahle série po dlouhém čase opravdu splňuje označení mysteriózní ve všech směrech, což je příjemné překvapení. Jen se trochu obávám, aby nakonec opravdu a definitivně nevyhrála forma nad obsahem a aby byl příběh dobře rozvinut a ukončen. Proto budu zatím ve svém hodnocení poměrně střízlivá.

  • něco neokoukaného
  • herecké výkony
  • opravdu mysteriózní
  • obrazová a zvuková stránka
  • pomalu se rozvíjející děj
75 %
Mé hodnocení
Tempy

I mistr tesař se někdy utne, to samé platí pro kouzelníka Albuse Brumbála, který si tak trošičku popletl ingredience do nějakého lektvaru a způsobil způsobil si psychedelický trip. Tahle narážka na svět Harryho Pottera je na místě, jelikož v seriálu neúčinkuje pouze Jude Law, ale i Katherine Waterston, kteří si společně zahráli ve druhých Fantastických zvířatech. Juda mám docela rád, ale Kat mi trochu leze na nervy, zde se ale dala zvládnout. No a abych vysvětlil tu narážku na drogy, tak se zde na konci nějaké ukážou, ale od začátku to vypadá, že hrdina na nějakém menším množství jede a rozhodně se tak občas i chová. Jeho chování je totiž dosti záhadné a nelogické.

Seriál se odehrává na britském ostrově Osea, na který vede cesta „suchou nohu“ jen při odlivu. Nejdříve jsem si myslel, že se jedná o jeden z těch mysteriózních prvků, ale on ten ostrov fakt existuje! V reálném světě však na něm určitě není (satanistický?) kult, který se křižuje ze spodu nahoru. A o místní mytologii, která je trochu husí kůži nahánějící, se tu radši rozepisovat nebudu. Kromě toho vidíme v pilotu klučinu, jehož chování není zrovna normální, zde vyvstává otázka, jestli tam ten klučina vůbec je, jelikož hlavnímu hrdinovi přijde ostrov povědomý a on zase přijde povědomý místním, že by potlačené vzpomínky na dětství v kultu? No a k tomu ten závěrečný zvrat spolu s drogami způsobené vidiny, teda jestli to byly vidiny a jestli za ně mohly drogy… Pilot na mě rozhodně zanechal silný dojem, ale nejsem si ještě jistý jaký.

  • Jude Law
  • ostrov Osea
  • mysterióznost
  • Katherine Waterston
  • chování hlavního hrdiny
70 %
Mé hodnocení
Micuda98

Po pravdě se mi moc do tohoto názoru nechtělo. Vůbec totiž nevím, co si o tom pořádně myslet. Přišlo mi to takové dost umělecké. Asi jako když koukáte na něco od Davida Lynche. Nekonečné divné záběry na nějakou havěť, ostrovani, o kterých nic nevíte, ale vyloženě se chovají divně, a k tomu všemu zelené filtry přes kameru, která vás mají za úkol asi ještě více vypsychovat. Hodně mi to připomíná první Twin Peaks. Stejně jako tam, tak i tady je někdo izolován na podivném místě a snaží se všem těm podivnostem přijít na kloub.

V podstatě celý pilot je prošpikován takovými těmi scénami, u kterých si říkáte: „Co se to proboha zrovna stalo?“, případně „Co to PÍP je?“ následované neuvěřitelným kroucením hlavou. Mám takový dojem, že podobné věci už mi ale nejsou moc k chuti a raději dávám přednost normálním seriálům, kde mohu očekávat nějaké normální vysvětlení. Tady se ho totiž nejspíš nedočkáme.

  • samotné záhady
  • prostředí
  • zelené filtry přes kameru
  • detaily havěti
  • „opilá“ závěrečná scéna
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Tady není žádný komentář, jo? Teda, teda... Každopádně dokoukáno. Pořád si nejsem jistá, jestli se mi to...
před 3 roky
Další články k tématu