6. 4. 2020

Novinka pod lupou: Tiger King (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tiger King: Murder, Mayhem and Madness
Žánr Dokument / Krimi / RealityTV / Minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 20. 3. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 49 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Joseph Maldonado-Passage, přezdívaný Joe Exotic, je správcem a majitelem rozsáhlé zoo Greater Wynnewood Exotic Animal Park v Oklahomě. Chová zde na 200 tygrů a dalších zvířat, zaměstnává lidi, má desetitisíce návštěvníků ročně.

Jenže ne vše je takové, jak se zdá. Joe je součástí sítě obchodníků se zvířaty, prodává mláďata tygrů a šelem zájemcům z celých Spojených států. Vede excentrický život, zaměstnává bývalého drogového bosse, a peníze pro něj znamenají mnohem víc než samotná zvířata. Hlavní konflikt pak nastává, když si Carole Baskin, majitelka neziskové organizace a zoo Big Cat Rescue na Floridě, dá za cíl tuto více chovnou farmu než zoo zavřít.

Joe Exotic to nenechá být. Tygří král se totiž mezitím změnil na diktátora, který jde přes mrtvoly. A nikdo v jeho okolí už nad ním nemá kontrolu.

True crime dokument je natočený podle skutečných postav a příběhů.
Trailer

A jaký je náš ortel?

Málokdy se stane, že mě už samotný trailer na seriál zaujme natolik, že se nemůžu dočkat na první epizodu. Hodně mi to evokovalo Wild wild country, kde byla taky hlavní premisa něco neskutečného, nevídaného. Jsem velmi ráda, že se mi mé tušení potvrdilo, protože ta upoutávka je opravdu jen lehká dávka toho šílenství, co celý seriál nabízí.

První věc, co asi normálního člověka napadne, je: „Co za blázna chová tygry? Šelmy, se kterými se mazlí?!“. A pak ukážou, že takových lidí je v Americe daleko víc. Joe Exotic je opravdu exotický týpek. Takový ten mýtický druh s patriotickým sestřihem, co opravdu najdete pouze v Americe. A největší překvapení? Tenhle gay redneck posedlý zbraněmi má charisma! Když už hned na začátku vychrlili, že Joe šel do vězení za nájemnou vraždu, neočekávala jsem, že příběh toho bude mít více co nabídnout, než jen tygry a jejich chovatele v base. A vlastně ani to, že se seriál vyráběl 5 let a o hlavních aktérech se toho dozvíme opravdu hodně, to zlé i to dobré.

Seriál dává náhled na obě strany chovu tygrů. Jak a proč mají chovatelé tento koníček, ze kterého se postupem času vyvinul byznys z pohledu Joea a Doc Antlea. A taky jak a proč se Carole dostala k vytvoření útulku pro záchranu těchto koček. Díky mnohým rozhovorům s různými lidmi si divák dokáže udělat obrázek na všechny tyto hlavní aktéry. Navíc je seriál namísto rekonstrukcí obohacen mnohými skutečnými videozáznamy přímo od štábu nebo ze soukromých sbírek, které diváky vtáhnou do děje a udrží dokument více reálným.

Joeova posedlost Carole Baskin a její posedlost Joem je to, co dává tomuhle seriálu třešničku. Oba si myslí, že jsou lepší než ten druhý a dokládají o tom důkazy, ale ve skutečnosti jsou to dvě strany téže mince. První epizoda je spíše takový úvod do celého blázince, který se rozjede ve zbytku série. A pokud si myslíte, že víte, co vás čeká, tak jste na omylu.

  • rivalita mezi Joem a Carole
  • každý zpovídaný má prostor pro svůj vlastní příběh
  • skriptový seriál by se místy mohl stydět
  • Joe a jeho Milli Vanilli hudební klipy
  • do jisté míry předpojaté vyprávění
80 %
Mé hodnocení
Matuush

Musím říct, že pokud Netflixu vyšlo načasování nějakého seriálu, tak je to rozhodně Tiger King. V době, kdy se většina obyvatel světa zdržuje především doma a nedělá nic jiného, než že sjíždí seriály, je tenhle počin “příjemným” rozptýlením od starostí dnešních dnů.

Ne, opravdu to není žádný dokument o tygrech. Jo, tygři tam jsou, jsou krásní a vlastně jsou to jediné, co trochu vyvažuje celý WTF dojem celého pilotu, který je zhruba od druhé minuty každých deset vteřin na úplně novém levelu. Prostě si jen říkáte, někdo takový opravdu žije? Něco takového se fakt děje??

Líbilo se mi, že seriál je sestřihem skutečného materiálu s reálnými postavami. Záběry ze Zoo spolu s vyprávěním zaměstnanců a dalších chovatelů poskytly pohledy z různých stran a předpokládám, že to v dalších epizodách bude hrát roli. Jak například přišel manažer o nohy? Nebo ošetřovatel o ruku?

Málokterý pilot seriálu ve mně zanechal tolik bizarních momentů jako Tiger King. Vlastně ale ne ve špatném slova smyslu, nutí to člověka dívat se dál. Stejně jako příběh, který byl jen nastíněn a k jeho objasnění budou směřovat další díly. Rozhodně ve sledování pokračuji!

  • tygři a další exotická zvířata
  • správně bizarní
  • nutí sledovat dál, protože prostě chcete vědět, jak to s tím divným týpkem dopadne
  • není to jednostranný pohled
  • občas kruté zacházení se zvířaty
90 %
Mé hodnocení
Odyssea

Věděl jsem, že se v USA děje spousta věcí, o kterých běžní Evropani nemají ani páru. Že spousta lidí v Americe je ujetá na to mít víc, větší, lepší, být první. Mít exotické zvíře, navíc dravou šelmu je zde stejným výrazem maskulinity jako vlastnit drahé auto. Ano, zní to asi pateticky, ale když tento přístup dáte dohromady s penězi, obrovským egem a sebestředností a nulovou sebereflexí, vyjde vám… toto. A Joe Exotic „uspokojuje poptávku“.

Spousta věcí ohledně seriálu mi přišla až neuvěřitelná. V hlavní roli jsou zde v podstatě tři lidé – Joe Exotic, padesátiletý gay z Oklahomy, který kromě hromady piercingu nosí blonďatou paruku na své dece (tom účesu z devadesátek). Má svou sbírku zbraní, produkuje svou vlastní reality show ve své vlastní televizi, množí tygří mláďata, s kterými objíždí obchoďáky a nechává je hladit dětmi, v obchodě má svou vlastní řadu krémů na ruce a trenýrek, vydává alba písniček o tygrech, je bývalý iluzionista, zaměstnává bývalého drogového bose a jeho bývalý manžel má méně zubů než triček? Ach, a to ani nezmiňuji jeho kandidaturu na prezidenta v roce 2016.

Druhý je pak Bhagavan „Doc“ Antle, majitel konkurenční zoo v Jižní Karolíně. Sice není tak střelený jako Joe Exotic, ale i on kolem sebe dokázal vytvořit jakýsi kult osobnosti. Joe k němu navíc vzhlíží a chce být jako on. Antle totiž půjčuje zvířata pro hollywoodské produkce a má jít o největšího prodejce exotických zvířat ve Spojených státech.

A do třetice je zde Carole Baskin. Majitelka záchranné stanice a zoo na Floridě a milovnice koček, která se sama označuje za Matku Terezu velkých koček a jejíž manžel zmizel za dosud nevysvětlených okolností v roce 1997.

Seriálu pomohlo to, že všechno, v podstatě naprosto všechno Joe Exotic a lidé kolem něj natáčeli. Tahle obsese mít vše zaznamenáno vyústila v kilometry materiálu a tento dokument. Stálo za tím právě Joeovo ego – být před kamerou a mít jakýkoliv možný sociální dosah. Takže se před kamerou dočkáme i něčeho, co by běžný divák nečekal – viz pátá epizoda. S každou další minutou nabýváte přesvědčení, že vás už nemůže nic překvapit. Že něco takového nemůže existovat. Že v určitém bodě někdo musí zasáhnout a ukončit to. Ať už jde o prodej chráněných koček, maniakální posedlost majitele zoo, podmínky zvířat v zoo, jejich osudy u nových majitelů…

Ne. Počkejte až do konce.

Samotný dokument je vírem událostí a názorů, které se převracejí a navzájem přebíjejí. Zaznívají názory, že seriál až moc ukazuje zvrácenou a zvláštní stránku hlavních postav. Já se ptám – a proč tam tedy ta stránka je? Joe sám má tolik kostlivců ve skříni, že by to vydalo na celou další řadu. Vždyť těch šíleností je tam tolik, že podle jednoho memu – když Joe přijede v závodničce s kostrou na sedadle spolujezdce, přijde vám to normální a ani seriál se to nesnaží vysvětlit.

Osobně si myslím, že celému seriálu trochu škodí, že se hned na začátku prvního dílu dočkáme rekapitulace v podstatě celého seriálu. Přeci jen se celý první díl profiluje jako úvod, ve kterém se dozvídáme spíš to lepší o Joeovi a jeho G. W. Zoo. Většina pilotu se nese v tomto duchu. Než vám dojde, že asi je něco špatně, když si majitel zoo kupuje pušku a střílí s ní do dynamitu umístěného před figurínou znázorňující pracovníky organizace PETA.

A nenechte se vysmát. Popsaný Joeův svět je jen jedním z mnoha odvětví černého obchodu s exotickými zvířaty. Jsou zde ještě exotičtí ptáci, plazi, opice, ryby. Joe Exotic je jen nejviditelnější.

  • že tento dokument existuje
  • divák se dozví téměř vše
  • rekapitulace na začátku prvního dílu
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
jesmot

jesmot

Uh, dnes se nám v lupě nějak promíchala sestava :) I přes nadšené hodnocení si to taky nechám ujít,...
před 4 roky
Lemonie

Lemonie

Já si to včera odpoledne ze zvědavosti pustila na pozadí a nakonec jsme to celé zkoukli na jeden zátah. Je...
před 4 roky
mimomisu

mimomisu

Strašná jízda a přehlídka groteskních postaviček, jeden WTF moment za druhým. Rekapitulace na začátku...
před 4 roky
Další články k tématu