23. 3. 2020

Novinka pod lupou: The Plot Against America (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Plot Against America (Spiknutí proti Americe)
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice HBO
Premiéra 16. 3. 2020
Vysílání pondělí, 21:00
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává v alternativní Americe, kde se navždy změní život jedné židovské rodiny poté, co se k politické moci dostane Charles Lindbergh – xenofobní pilot, který se stane prezidentem a nastolí v zemi fašismus.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Seriály z alternativního světa vždycky vzbuzují velkou pozornost. Když k tomu navíc připočtete kabelovku HBO, bezesporu půjde o jeden z nejzajímavějších počinů března.

HBO z pilotu čiší. Špičkové herectví, kostýmy, kamera, střih, technická stránka je zvládnutá na jedničku.

Jen mě trošku mrzí, že se seriál tak moc soustředil na rodinku, až zapomněl ukazovat samotný alternativní svět. Pilot je plný rodinných problémů, vztahů a dialogů. Sice trošku naznačuje, jak se bude vyvíjet a že se nakonec rozjede, tak v pilotu žádnou velkou akci ani zobrazení fašistické Ameriky nečekejte.

Vlastně jsem se několikrát přistihla, že pilot schválně zastavuju, abych se mrkla, co je nového na SerialZone. Nedokázala jsem se do příběhu ponořit, nezaujal mě. Zpracování je kvalitní, ale podle mě seriálu chybí taková ta špetka pikantnosti, kvůli které byste si ho ihned zamilovali a s nedočkavostí čekali na další díly.

  • alternativní svět
  • technická stránka
  • pomalý rozjezd
  • postavy nezaujaly
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Osobně jsem se na seriál neskutečně těšil, jelikož mám téma alternativní historie velmi rád. Věděl jsem, že seriál bude komornější a realističtější než The Man in the High Castle nebo For All Mankind, ale pilot The Plot Against America mě velice zklamal, protože jsem se v něm nedočkal ničeho, na co mě navnadil trailer. Seriál se k tomu rozhodně dostane, ale na pilotní epizodu to bylo slabé, nudné a neskutečně pomalé.

Z obsazení jsem poznal asi jedině Winonu Ryder, kterou můžete znát jako Joyce Byers ze Stranger Things. Velké plus musím dát za kulisy počátku čtyřicátých let, ať už jde o domy, nebo auta, vše to vypadá perfektně. Jde tedy vidět, že HBO do seriálu dalo nemalé peníze. Asi to bude tím, že jsem právě dokoukal skvělé Hunters od Amazonu, ale už jsem docela přesycený židovské kultury, takže to zohledňovat nebudu.

I přes mé nízké hodnocení pilotu si myslím, že výsledných šest epizod bude stát za podívanou. Jak už jsem zmiňoval výše, tak podle traileru nás toho čeká hodně, bohužel se nic z toho nedostalo do pilotní epizody. Jen doufám, že tyto zajímavé části nebudou krátké a daleko od sebe. S nadějí očekávám další epizodu.

  • alternativní historie
  • kulisy
  • minisérie
  • neskutečně pomalý rozjezd
  • nic z alternativní historie
40 %
Mé hodnocení
Micuda98

Jak tohle vypadalo podle popisku nadějně, tak mi to vůbec nesedlo. Někteří srovnávají s The Man in the High Castle, to ale zatím vynechávám, protože si nechci zkazit dojem z předlohy, takže tím pádem jim nemůžu dát za pravdu. Ale pro mě to byl pilot nuda. Je možné, že se časem více rozjede, ale příběh židovské rodiny, jejímž pohledem nastupující změny sledujeme, mě vůbec nezaujal. Navíc se všechno rozjíždí úděsně pomalu a budování nenávistné společnosti jde tak pomalu, že se během pilotu v podstatě ani nepodaří vybudovat. Jedna skupina lidí v hospodě na to prostě nestačí. Místo toho se celkem podrobně babráme v životech jednotlivých členů domácnosti, ale ty nejsou vůbec zajímavé, a tak ze sledování neplyne žádné potěšení ani chuť pustit si další epizodu.

  • nápad
  • provedení
  • příliš mnoho detailů (a dějových linek) z rodinného života
  • prostředí nepůsobí, tak jak by mělo
50 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Micuda98

Micuda98

Kaelee stonefire Konečně zase nějaká zajímavější epizoda.
před 4 roky
Kaelee

Kaelee

Dobře, zkusím to, přesvědčils mě :D
před 4 roky
stonefire

stonefire

David Simon and Ed Burns on reimagining Philip Roth’s novel for the Trump era and its lessons for Americans...
před 4 roky
Další články k tématu