23. 2. 2020

Novinka pod lupou: Zrádci (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Zrádci
Žánr Krimi / Drama
Stanice Česká televize
Premiéra 23. 2. 2020
Vysílání neděle, 20:10
Délka pilotu 67 minut
Předskokan
Konkurence SuperStar (Nova)
Tipovačka

O čem to je?

David. Na jedné straně kluk, který úspěšně prodává a distribuuje drogy a má pocit, že mu patří svět, a na druhé straně nedobrovolný tajný policejní informátor, který má pomoct dopadnout své vlastní dodavatele pervitinu. Jenže tahle hra na kočku a myš mezi policií a vietnamsko-českou mafií bude ještě náročnější, než si kdokoliv na straně policie dokázal představit. Možná vyšetřovatelé svůj cíl podcenili a zjištění celé pravdy možná nakonec ničemu nepomůže. A za chyby se bude platit životem. Nejen svým.

Trailer

A jaký je váš ortel?

No, jedno se upřít nedá. Máme tady konečně trošku jinou kriminálku. Vlastně to ani není kriminálka, spíš takové drama z prostředí policejní jednotky. Upřímně jsem z výsledku překvapená. Čekala jsem, že pilotní díl protrpím, protože téma drog a drogových dealerů jde naprosto mimo mě. Nakonec to ale nebylo tak špatné, jak jsem si myslela.

Seriál má neskutečně špatné postavy. Tím nutně nemyslím, že jsou špatně napsané, ale pro mě jako diváka jsou nesnesitelné. A to úplně všechny – od hlavního poldy až po děti hlavní hrdinky. Není tady nikdo, kdo by mi padl do oka. Právě na opak, ze všech se mi solidně vařila krev. Hlavně u té scény pronásledování dodávky a pak na benzínce jsem chtěla brečet. Opravdu je tohle profesionální jednání? Cože? On odbočil na benzínku? Sakra vrať se, jeď tam za ním, vůbec to přece nebude podezřelé, že auto, které celou dobu jelo před ním, se najednou vrátí a zamíří zpátky k benzínce.

Nevím, jestli ten hrdinčin postelový flashback v závěru měl přinést nějaké šokující odhalení, protože upřímně jejich minulost byla křišťálově čistá už od první společné scény. Tak nevím, proč tam měli potřebu to hned takhle ukázat. To si asi musí myslet, že se na to dívají snad jen naprosté smažky, aby načerpaly inspiraci, když jde teda o seriál s drogami, ne?

Každopádně chválím za poslední scénu. Přišla docela nečekaně, udělala hezký cliffhanger a tak nějak lehce škodolibě potěšila mou malou dušičku.

Ještě na konec zmíním jednu věc, která mi vadila. Kamera měla působit asi autenticky, ale jak tohle většinou nevnímám, tak to roztřesení mi tady hodně vadilo. Bylo to znatelné hlavně při konfrontaci v lese, a pak ještě v tom bílém bytě, jak ten s knírkem jezdil na dvojkolce.

Mimochodem, můj tip je, že hlavním mozkem celé operace a největším bossem celého tohoto drogového světa (aneb jak to polda podal: Hlava hada, kterou chce utrhnout), tak to je ta smažka s knírkem. Říkám vám, že to tak je, a pokud těch šest dílů dokoukáte do konce, dejte mi vědět, že jsem měla nakonec pravdu.

  • relativně neokoukané téma v našich končinách
  • twist na konci
  • postavy
  • benzínka
  • postelový flashback
  • třesoucí se kamera
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Někdo z vás si už možná na začátku týdne přečetl můj článek a tím pádem tuší, že Zrádci pro mě dnes nebyli premiérou. V pondělí jsem si totiž na otočku zajela do Prahy a na pilot Zrádců se podívala na novinářské projekci, protože proč ne. Ale pro jistotu jsem se podívala i dnes, protože přiznejme si to, atmosféra v kině zážitek často docela přikrášlí.

Ale k názoru. V kině se mi Zrádci líbili hodně. Nemůžu říct, že bych byla bez výhrad, ale rozhodně mě první epizoda nalákala na sledování dalších dílů. Ten konec byl docela brutální. Sama jsem to nečekala (a abych vám nezkazila překvapení, raději jsem to ani nenaznačila v článku). Doma na televizi (teda na dvou, neptejte se) už to samozřejmě bylo trochu slabší, třeba v kině jsme se té scénce s tiskárnou zasmáli, doma nic. A třeba děti už mi dnes přišly docela otravné. Rozjezd celkově pomalejší. Jak říkám, kino udělá své, plus když sledujete s dalšími cca 30 lidmi, ta skupina lidí se často nechá strhnout. Plus se u mě vytratil ten moment překvapení, přece jen jsem koukala už podruhé.

Ale když to vezmu kolem a kolem, pilot Zrádců se mi líbil pořád. Hodně pro mě vyčnívala ta umělecká stránka seriálu. Líbivé a svěží titulky, pohledy na nádhernou přírodu, občas snaha o skoro dokumentární záběry, mockumentary promluvy přímo na kaberu (často až nepříjemně blízko), snaha o estetické záběry i v interiéru (Reného objev mi upřímně připadal ale dost zbytečný) a hele, já vím, že jsem divná, ale z nějakého důvodu na mě umělecky zapůsobila i ta limetková tesla. To auto je na pohled vážně cool. Ale teda ještě jedna věc, já vím, že to vypadá dobře, ale jak sakra v tom kostele topí? Není to hrozně nepraktické?

Pilot celkově je takový pomalejší (i když mi přijde, že postupem času se to rozjíždí), ale pilotu výrazně přidává působivá atmosféra, situaci často velmi dobře dokresluje hodně různorodý soundtrack. Dobře zapadají i ty uvolněnější části. Hlášky s Českou poštou? Dokonalost.

Takže ano, ty dlouhé přípravy jsou tom znát, je vidět, že se tvůrce snaží divákům ukázat myšlenku a umělecký záměr. Ano, něco je až moc přehnané a šlo by to udělat lépe, ale za sebe doporučuju. I když na první pohled je pilot často až docela nenápadný a divák si neříká prvoplánově „wow“, docela mě pobavilo, že, ač jsem koukala podruhé, jsem i se dnes dokázala celou tu hodinu deset pozorně dívat, aniž by moje mysl a pozornost utíkaly jinam a já si vzpomněla na to nové album mé oblíbené skupiny, které vyšlo v pátek ráno. Což je podle mě dost velký úspěch, protože v klidu si sednout a jen něco potichu sledovat jsem nedokázala už právě od toho pátečního rána.

  • velmi působivá atmosféra
  • umělecké zpracování
  • někde by bylo fajn ubrat – méně stereotypní rodiny (obě), všechno ohledně té holčiny na jednu noc
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Jelikož jsem lemra líná a navíc to je všeobecně lepší pro osobní wow efekt, tak jsem si dopředu nic nezjišťoval, ani jsem si nečetl představovačku od Drunk_Queen. Úvodní titulky jsem tak nějak vyignoroval (víc než nápisy v nich jsem sledoval ten efekt, kdy nápis „hrají“ zůstává pořád na stejném místě a jen se kolem něj změní jména). Takže až na konci jsem zjistil, proč se mi to tak líbilo.

Viktor Tauš se mi prostě svým audiovizuálním zpracováním dokáže trefit do vkusu. A to, že Vodník a Modré stíny jsou jedno z toho nejlepšího, co tu za poslední dobu vzniklo, si jen tak vymluvit nenechám. Zrádci mají úplně stejný nádech a pocit z nich je velmi podobný. Práce s architekturou a lokacemi je prostě boží a hrozně mě baví sledovat hru světla, kterou jednotlivé scény mají.

Prostě po technické a vizuální stránce nemůžu Zrádcům nic vytknout. Je to bomba. Takhle mají vypadat dobré seriály. Druhou věcí je scénář. Ten si snad kromě výtky na to, že se to občas táhne, zaslouží pochvalu také. Postavy se chovají tak, jak by člověk očekával, že se v té či oné pozici budou chovat, a dokonce bych řekl, že namachrovanost a nadnesenost „záporáků“ popisují až nepříjemně realisticky. Přesně takhle nějak si představuji moderního dealera. Jediné, co mi vehnalo pověstné WTF na klávesnici, je konec. A ten má takhle určitě působit, protože nás má donutit koukat na další díl, jen nechápu, co k tomu přesně vedlo, protože to je asi zatím jediná nelogická věc (má tedy jedno správné řešení, ale nechci spoilerovat).

Proto mě nesmírně trápí, že nedokážu pojmenovat to, co mi na pilotu vadí. Něco tam je špatně a já nevím co. Přitom, když se objektivně kouknu na všechny věci, co normálně hodnotím, tak je vše správně. Každopádně pokud si seriál udrží svou kvalitu i nadále, tak se zařadí mezi ty kvalitní detektivní kousky, co tu vznikly. Jasně, nebude to hit jako Případy 1. oddělení nebo jiné kriminálky natočené víc pro lidi, ale bude to něco, za co se nemusí na ČT stydět.

  • vizuál
  • kontrasty
  • člověk chce rozplést celou síť spolu s hlavním hrdinou
  • trochu se vleče (což nemusí být vždy na škodu)
  • není pro masy
  • něco, ale zatím nevím co
80 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Třeba budu sledovat já. Docela bych chtěla.
před 4 roky
ragelly

ragelly

Mě ani nenapadlo, že by to mohl udělat sám. A spoilery!
před 4 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Sám? To mě ani nenapadlo, však bylo jasné, že tam někdo je.
před 4 roky
Další články k tématu