6. 3. 2020

Novinka pod lupou: Červené pásky (Markíza)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Červené pásky
Žánr Drama, Komedie
Stanice Markíza
Premiéra 3. 3. 2020
Vysílání úterý, 20:30
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence Nový život
Tipovačka

O čem to je?

Skupina teenagerů trpících závažnými onemocněními společně čelí životním trablům. Stejně jako jejich zdraví vrstevníci řeší problémy v lásce, snaží se objevovat svět a čelit životu s humorem. Právě humor a přátelé jsou největší pomocí při vážných diagnózách, které často doléhají víc na rodinu a blízké. Společně se snaží najít způsob, jak žít v nemocničním prostředí a ustát změny v životě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Černý humor v takovéto míře jsem vážně nečekal. Pubertální seriál, to jo, ale místy tak odvážná upřímnost, no to stálo za to. Je fakt, že úvodní díl si z nemocí dělá více srandu, než že by se na ně snažil extrémně poukázat. Jako na jednu stranu je to dobře, myslím, že takovýto typ seriálu chyběl, navíc na extrémní emoce tu máme seriál konkurence. Ale čekal jsem asi více vážnosti.

Každopádně je tu větší spektrum problémů, takže nakonec seriál upozorňuje na všechny možné závažné problémy. Protože, ač se třeba anorexie může zdát proti rakovině jako nic, je to celkem dost velký problém, stejně tak, jako když vaše tělo samo odmítá příjem potravy. Stačilo výlevů. Zajímavým prvkem je kóma, které příběhy vzájemně spojuje, a pak záhadný kolaps, který rozhodně není jen tak ničím. No a samozřejmě je tu postava a příběh, který tu vlastně ještě není, takže se tvůrci snaží nalákat alespoň na sledování druhého dílu.

Dost oceňuji rodiče a ve věci obsazení jejich herectví. Sice pořád vidím Dana Heribana jako Ďura v Horné Dolné, ale i tak, každý rodič je jiný a tvoří jinou část příběhu. Každopádně u mě vyhrává postava Fedora, který si mě získal hned první scénou.

Asi by neškodilo trochu více apelovat na stránku emocí, protože zatím to vypadá spíš na vztahové drama a příběh o přátelství, který odsune problematiku na druhou kolej. Jinak je úvodní díl příjemný. Fajn obsazení, na nemocnici i příjemné prostředí a navíc alespoň trochu poukazuje na to, co je v životě důležité. Nic světoborného to není, ale taková příjemná oddechovka to je.

  • obsazení
  • prostředí
  • rozmanitost
  • emoce na druhé koleji
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Na rozdíl od Jenny jsem tady předlohu viděla, tedy minimálně tu americkou, která taky není původní. Ale můžu říct, že z toho, co si po těch letech pamatuju, je tato novinka téměř totožná s americkou verzí.

Tím netvrdím, že je to špatně. Seriál hodně sází na emoce. Vlastně je zvláštní náhoda, že Slováci vždycky přichází s novinkami po více kusech současně, a že tyto novinky jsou často dost tematicky podobné. Minule to byly věci okolo těhotenství a velká rodinná dramata, teď zase vážně nemocné děti v nemocnici. To snad nemůže být náhoda, ty stanice se asi musí domlouvat, že všechno dávají současně a prostě lidi zkouší, na kterou verzi téměř totožných seriálů se rozhodnou dívat.

Jak Jenny, tak Červené pásky jsou si tak moc podobné, že je téměř nemožné určit rozdíly. Oba seriály sází na emoce, ale nebojí se vážné situace odlehčovat humorem, což vždycky oceňuju. Tady je toho humoru možná o trošku víc díky Leovi, ale v Jenny se hodně podobná postava objevila jako potenciální romantická známost. Opravdu nevidím rozdíly.

Mimochodem, nezdá se vám, že ten kluk v kómatu vypadá úplně stejně jako mladý Sheldon? Podle mě to musí být dvojčata!

  • vyvážení vážnosti a komického uvolnění
  • sympatičtí herci
  • přesná kopie
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
luciakanky

luciakanky

Original som nevidela, ale americka verzia sa mi pacila, takze o nasu verziu zaujem nemam radsej si to...
před 4 roky
Další články k tématu