26. 9. 2017

Novinka pod lupou: Rex (Markíza)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Rex
Žánr Drama / Krimi
Stanice TV Markíza
Premiéra 7. 9. 2017
Vysílání čtvrtek ve 20:30
Délka pilotu 72 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Slovenský remake slavného rakouského seriálu Komisař Rex je na světě. Mladý detektiv Richard Majer spojí síly s Rexem, neohroženým vlčákem a milovníkem housek se salámem, aby společně bojovali proti bratislavskému zločinu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tady se opravdu sluší napsat, že to není nic, co bychom dříve neviděli. Ono to ani Rexovi nejde moc vyčítat, protože se logicky vůbec netají tím, že jde o slovenskou verzi slavné kriminálky. Samotnou mě nenapadá, jak by se seriál mohl od originálu odlišit, aby oba nebyly stejné jako vejce vejci.

V podstatě jde o pohodovou kriminálku, ale žádný zázrak od toho nečekejte. Je to na úrovni českého Exnera, má to i stejný vibe, prostě typická československá kriminálka, úplně jiné zpracování, než na jaké jsme zvyklí u britské nebo americké tvorby. Je to takové prosté, jednoduché, naivní, případ je slabší, má i komické prvky, což je ale opět asi stejné jako u původního Rexe.

Pejsek je roztomilý, určitě s ním na place musela být zábava. V samotném pilotu je bezpochyby hlavní hvězdou, jeho nový parťák docela zaostává, vlastně neudělal nic kromě toho, že se večer svlékl do trenek. Za nejlepší scénu rozhodně považuju humorné představení Rexe třetímu policistovi, který se na smrt bojí psů (asi jako já pavouků). Zbytek tak nějak splynul v jedno, ideálně se na to hodí jedním okem tam a druhým ven.

Otázka je, jestli tento seriál vůbec musel vzniknout. Vím, že pořád dokola opakujeme, že seriály už neustále pouze kopírují sebe sama a že tvůrci již nedokážou přijít s ničím novým. Ale u jiných seriálů se třeba snaží dát tomu něco navíc, jiné typy postav, prostě něco. Tohle se nedá ani připodobnit k Superstar nebo Tváři, protože to jsou realitky a ty mají v každé zemi do jisté míry opodstatnění. Rex neurazí, ale kdyby nevznikl, o nic nepřijdeme.
  • roztomilý pejsek
  • solidní tempo
  • přesná kopie, nic extra
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Zapomínám na spoustu věcí, ale to, jak jsem jako malá sledovala Komisaře Rexe, mám nejspíš vyryté do paměti navěky. Já se na ten seriál dívala tak ráda! Nebudu lhát, případy mi byly naprosto ukradené, obrovské kouzlo pro mě měly postavy a… roztomilý pes v hlavní roli. To se Rakušanům prostě povedlo. Teda záleží na úhlu pohledu, asi se na to úplně nemá dívat desetileté dítě (nebo kolik mi tehdy bylo).

A vypadá to, že situace se nezměnila ani teď, když mi je jednou tolik. Protože ono to asi bude charakterem seriálu. Je to pár dní, co jsem pilot viděla, ani ne týden a dá mi hodně práce rozpomenout si na případ, který se v epizodě řešil. Vzpomenout si, jak to dopadlo, by pro mě byl nejspíš nadlidský výkon. Ono řekněme si to upřímně, už během sledování jsem ragelly spoilerovala, že případ není nic moc.

Ale scény s detektivy a Rexem? Ty jsem si snad až trapně užívala. Tady asi zvítězila dětská nostalgie (co na tom, že jsme změnili stát!), ale tomuto seriálu to jde, ať už v originále, nebo v „adaptaci“. Hlavní hrdina je sympaťák, další detektivové jsou svým způsobem roztomilí a pes ještě víc.

Nevím, jak to mají tvůrci, ale já už prostě nedokážu tenhle seriál brát jako plnohodnotnou kriminálku. Napůl kriminálka, napůl rodinný seriál, tenhle kompromis jsem schopná přijmout. A tahle slovenská verze je na tom vlastně úplně stejně jako ta původní rakouská. V mnoha věcech hrozně špatná, ale v mnoha věcech zase kouzelná.

Ale holt takový ten seriál je,od Scoobyho-Dooby byla taky chyba čekat brutální řežbu. A jaký ještě tenhle seriál je? No, rozhodně není něčím, co byste museli vidět. Nebo něčím, co byste ještě neviděli. Avšak na večer, kdy se zrovna nudíte a máte náladu na roztomilého pejska, je Rex ideální program.
  • postavy
  • seriál se v mnohém podobá originálu
  • nevýrazný a nijak zvlášť dobře zpracovaný případ
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Tak jasně, od Markízy jsem rozhodně žádné veledílo nečekal. Ale když si vezmu, že ten německý (nebo italský, rakouský…) Komisař Rex byl takové sympatické béčko, u kterého člověk mohl vypnout, zdřímnout si, stačilo mu vidět začátek a konec, tak jsem doufal, že slovenská verze by na tom mohla být aspoň podobně, když ne stejně. Dopadlo to naopak – příběh je kopírka rakouského pilotu, ale desetkrát horší, navíc se bere moc vážně.

Rex chce být ambiciózní komediální krimi s napětím, avšak nakonec z toho vyleze taková detektivní pohádka s pejskem, u který se člověk sice zasměje, ale jinde než tam, kde by tvůrci chtěli. Já konkrétně chcípal u toho trapného výbuchu (ti, co kritizovali explozi ve Světě pod hlavou, měli by zhlédnout úvodních několik minut tohohle), a pak u konce, kdy vševědoucí Rex zcela nelogicky okamžitě věděl, co a jak. Ta nelogičnost. I kdybych ten pilot vzal jako snaživé sympatické béčko na vypnutí, je jí tady prostě moc – celý případ se vyřeší v závěrečných 15 minutách tím, že Rex např. jen tak někam odejde a čirou náhodou zahlédne na stromě vlas. Pak stejně čirou náhodou vycítí přes silné zdi a zavřené dveře důkazy a čirou náhodou taky ví, kudy vede silnice a jakou zkratku využít (nemluvím pak o tom, že hlavní hrdina je pravděpodobně s Rexem duševně propojený, protože hned několikrát správně uhne na rozcestích, aniž by věděl, kudy jím pronásledovaná osoba vlastně jela, tleskám).

Prostě ne, ta hloupost diváka fackuje do obličeje, to se pak může herecké obsazení snažit, jak chce. Bača není kdovíco, ale svým výkonem, na rozdíl od scénáře, diváka neuráží. Pejsek je sice krásný, ale to je každý a k pozitivním pocitům to nestačí. Hodně se mi ale líbila práce s kamerou, to především v té zcela zbytečné, ale krásně přehledné honičce se zlodějíčkem peněženky – tady někdo umí využít drony! Kameramanský tým má pochvalu, kouká se na to pěkně a vizuálně jde o slušný nadprůměr v československých vodách.

A to je vše. Jinak to je nudná, hloupá a šíleně dlouhá (hodina a čtvrt!) zoufalost, ve které se něco děje jen na začátku a na konci. Vyšetřování tu nedává žádný smysl, reálnost tady není, hudba je jak z mizerného porna a scénář dává postavám do úst strašně škrobené a špatné repliky. Děkuji, dál už fakt ne.
  • Rex
  • skvělá práce s kamerou
  • absurdní nelogičnostt
  • herci zapadnou
  • dementní scénář
  • nefunkční humor
  • šílená délka
  • odporná hudba
30 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Yellow

Yellow

Rex je mé dětství, tímto si ho nehodlám zničit.
před 6 roky
marvio

marvio

Tak do tohohle určitě nepůjdu, už německý originál mi šel děsně na nervy.
před 6 roky
Baldr0

Baldr0

Tak už jenom ze zvědavosti jsem si musela pustit první díl. A byl to děs. Vždyť oni "doslovně"...
před 6 roky
Další články k tématu